Yayasan Word

Nalika ma wis liwat mahat, ma isih bakal ma; nanging ma bakal united karo mahat, lan dadi mahat-ma.

-The Zodiac.

THE

WORD

Vol. 9 AGUSTUS, 1909. Ora Ana 5

Hak cipta, 1909, dening HW PERCIVAL.

ADEPT, MASTER lan MAHATMAS.

(Terus.)

ING iki akeh bantahan babagan adhiri, master lan mahatmas kanthi alami ing pikirane wong-wong sing ngrungokake perkara kasebut kanggo pisanan, utawa sing wis krungu, nganggep ora rasional lan preposterous, utawa minangka rencana kanggo nyuda wong lan entuk dhuwit, utawa entuk kabecikan lan sabanjure. Miturut prabédan sing béda-béda, para penentang kasebut kanthi alon-alon ngucapake kanthi yakin kaya ngono utawa kanthi jelas nyatakake minangka nyembah dewa-dewa palsu utawa nyoba mati kanthi sindiran lan nyolok-olok wong-wong sing ngumumake kapercayan ing piwulang kasebut, dene wong liya nemokake kesempatan kanggo nuduhake denda wit, lan dheweke guyon lan ngguyu piwulang kasebut. Liyane, nalika ngrungokake sepisanan utawa nimbang babagan prekara kasebut, percaya kanthi alami lan nyatakake piwulang kasebut cukup wajar lan perlu ing skema evolusi universal.

Antarane bantahan sing ditimbulake yaiku yen ana sing nampa, master utawa pangerten, mula dheweke ora padha teka ing antarane manungsa tinimbang ngirim utusan kanggo nyatakake orane. Wangsulan kasebut yaiku yen mahatma kasebut ora kalebu fisik, nanging saka jagad spiritual, lan ora cocog manawa dheweke uga kudu menehi pesen nalika wong liya ing jagad bisa nggawa pesen kasebut. Kanthi cara sing padha karo gubernur utawa panguasa kutha utawa negara kasebut ora nyritakake hukum kanggo tukang utawa pedagang utawa warga negara, nanging mratelakake hukum kasebut kanthi perantara, saengga dadi pangerten minangka agen hukum universal ora awake dhewe marang wong jagad supaya bisa nulis ukum lan prinsip universal tumindak sing bener, nanging ngirim utusan kanggo menehi saran utawa ngelingake marang wong-wong sing ana ing babagan ukum. Warga bisa nyatakake yen gubernur negara kudu langsung komunikasi karo dheweke, nanging gubernur ora menehi perhatian marang pernyataan kasebut, ngerti yen sing nggawe dheweke ora ngerti pejabat sing diisi dheweke lan tujuan sing dilayani. A mahatma bakal menehi perhatian sethithik kanggo wong-wong sing nganggep tugas kasebut kanggo nggawa pesen lan nuduhake awake kanggo mbuktekake eksistensi, kaya gubernur bakal ngatasi warga negara sing ora ngerti. Nanging mahatma kasebut bakal tetep tumindak kaya sing dingerteni, sanajan ora ana bantahan kasebut. Bisa uga diarani ilustrasi ora tahan amarga gubernur bisa mbuktekake eksistensi lan posisi dheweke kanthi muncul ing ngarepe masarakat lan miturut cathetan lan dening wong-wong sing nyeksoni peresmiane, dene masarakat ora nate ndeleng mahatma lan ora duwe bukti bukti orane. Iki mung ana ing bagean kasebut. Pesan gubernur lan pesen saka mahatma yaiku inti utawa inti pesen sing kena pengaruh utawa ana hubungane karo sing diwenehake. Kepribadian gubernur utawa kepribadian mahatma kasebut penting banget tinimbang karo pesen. Gubernur bisa dideleng, amarga dheweke minangka awak fisik, lan awak mayuhma ora bisa dideleng amarga pangerten ora fisik, nanging dadi spiritual, sanajan dheweke bisa duwe awak fisik. Gubernur bisa mbuktekake manawa dheweke dadi gubernur, amarga cathetan fisik nuduhake manawa dheweke lan wong fisik liyane bakal nyekseni kasunyatan kasebut. Iki ora bisa kedadeyan karo mahatma, ora amarga ora ana cathetan lan saksi kasunyatan, nanging amarga cathetan cathetan saka wong wadon iku dudu fisik, lan wong fisik, nanging mung fisik, ora bisa mriksa sawetara cathetan kasebut.

Bantahan liyane sing ditimbulake nglawan kewujudan mahatmas yaiku yen ana lan duwe kawruh lan kekuwatan sing dituntut kanggo dheweke, mula ngapa ora ngrampungake masalah sosial, politik lan agama ing jaman saiki jagad iki kaganggu lan bingung. Kita mangsuli, amarga alesan sing padha, guru ora langsung ngrampungake masalah ing endi bocah ora kuwatir, nanging mbiyantu bocah kasebut ngrampungake masalah kanthi nunjukake aturan masalah lan prinsip sing bisa ditindakake . Yen guru ngrampungake masalah kanggo bocah kasebut, bocah kasebut ora bakal sinau pelajaran kasebut lan ora bakal entuk apa-apa kanthi operasi kasebut. Ora ana guru sing wicaksana sing bakal ngrampungake masalah kanggo sarjana sadurunge ulama kasebut wis nyambut gawe babagan masalah kasebut lan nuduhake kanthi keteguhan lan kesungguhan karyane sing dikarepake dheweke sinau. A mahatma ora bakal ngrampungake masalah modern amarga iki minangka pelajaran sing bisa ditliti kanggo manungsa lan sinau sing bakal dadi pria sing tanggung jawab. Kanthi cara sing padha karo guru menehi saran marang murid sing bingung amarga tahap sing angel lan kritis ing sawijining masalah, saengga adine, master lan mahatmas menehi saran kanggo manungsa kanthi cara sing dianggep pas, kapan wae balapan utawa wong nedahake kekarepan dheweke kanggo ngatasi masalah kasebut. Murid asring nolak saran saka guru lan ora bakal bisa nurut miturut aturan utawa prinsip sing disaranake saka guru. Mangkono uga balapan utawa wong ora gelem ngrampungake masalah kasebut miturut aturan utawa prinsip urip tartamtu sing disaranake dening adep, master utawa mahatma, liwat perantara kaya dheweke bisa milih menehi saran. A master ora meksa banjur, nanging bakal ngenteni nganti wong-wong sing menehi saran kudu gelem sinau. Dipunparingaken manawa sawijining mahatma kudu mutusake pitakonan lan dikuatake kanthi menehi kawruh lan kekuwatan sing ngerti yen pancen bener lan paling pas. Dadi bisa, miturut kekuwatane; nanging dheweke luwih ngerti. A mahatma ora bakal nerak ukum. Yen sawijining pangertami mratelakake wujud pamaréntahan utawa negara tartamtu sing dikepengini minangka sing paling apik, nanging sing ora dingerteni dening masarakat, mula dheweke kudu meksa rakyat supaya tumindak lan nindakake fungsi sing ora dingerteni amarga dheweke durung ngerti. sinau. Kanthi mangkono dheweke bakal tumindak nglanggar hukum, dene dheweke kepengin mulang supaya urip selaras karo hukum lan ora nglanggar.

Kamanungsan ing titik penting ing pangembangan. Manungsa kesusu banget amarga duwe masalah, kaya bocah nalika sinau. Ing iki penting ing sejarah lomba sing dingerteni sing diwaca marang manungsa kanggo aturan lan prinsip urip iki sing bakal ngrampungake masalah sing diresiki. Iki isih bisa dipikir apa manungsa bakal, kaya ilmuwan sing siap, tumindak prinsip lan saran sing ditawakake, utawa apa dheweke bakal nolak saran kasebut lan terus nggawe masalah babagan masalah kanthi cara sing bingung lan keganggu.

Bantahan liyane yaiku yen makhluk sing diarani mahatmas, apa kanyatan utawa fancies, bisa munggah pangkat menyang pesawat sing dituntut kanggo dheweke, iki bakal menehi papan ing papane Gusti Allah lan ngilangi ibadah sing sejati.

Bantahan iki mung bisa dibedakake dening wong sing percaya yen allahe iku sejati. The mahatmas sing diomongake ora pengin nyembah marang manungsa. The mahatmas sing kita ujar luwih becik tinimbang allah-allah sing njaluk nyembah para pandhereke. Gusti Allah sing sejatine jagad iki ora bisa uwal saka panggonane, lan uga ora ngerti yen wong sing ngerti bisa ngilangi Gusti Allah sing siji. Pengertian sing kita ucapake ora bakal katon ing wong, amarga penampilan kasebut bakal nyenengake manungsa lan nyebabake dheweke nyembah tanpa ngerti apa sing disembah. The mahatmas sing kita ucapake ora mlebu saingan kanggo nyembah utawa nyembah marang manungsa, kaya sing dingerteni, miturut ilmiah masing-masing, beda dewa-dewa agama sing beda-beda, sing sabenere ngaku minangka dewa sejatine siji lan siji, sing khusus dewa sing padha nyembah. Sapa sing bakal nyembah mahatma utawa dewa nyatakake kanthi positif kanthi tumindak manawa dheweke ora ngerti apa-apa Gusti Allah sing ana ing kabeh.

Adaptasi, master lan mahatmas minangka link sing perlu ing rencana evolusi. Saben wong duwe papan ing macem-macem pesawat. Saben minangka intelijen sing makarya kanthi sadar ing jagading astral, jagad mental lan spiritual. Printer kasebut minangka hubungan sadar antarane fisik lan mental. Dheweke urip kanthi sadar ing jagading astral. A master yaiku hubungan sadar antarane jagading astral lan jagad spiritual. Dheweke urip kanthi sadar ing jagad jiwa utawa pikiran. A mahatma yaiku sesambungan sing sadar ing antarane jagad mental lan sing ora diwedeni. Dheweke urip kanthi eling lan cerdas ing jagad spiritual. Yen ora kanggo intelektual ing kene sing jeneng adepts, masters lan mahatmas, saben tumindak kanthi sadar babagan perkara, kekuwatan, kekuwatan, makhluk, ing jagade dhewe, mokal apa sing ora bisa diweruhi dadi nyata kanggo pikiran sehat ing jagad fisik. lan sing saiki wis nyata bakal diwarisake maneh menyang sing ora dingerteni.

Setuju, master lan mahatmas, saben tumindak saka jagad dhewe, minangka agen cerdas saka hukum universal. Printer kasebut tumindak kanthi bentuk lan kepinginan, lan transformasi kasebut. A master tumindak kanthi urip lan pikirane lan cita-citane. A mahatma ngrembug ide, kasunyatane gegayuhan.

Adaptasi, master lan mahatmas minangka urutan logis lan asil reinkarnasi bola-bali. Sapa sing percaya yen pikiran maneka warna bentuk manungsa uga ora bisa ngira manawa bakal terus ditindakake tanpa entuk kawruh babagan urip lan hukum-hukum urip. Dheweke ora bisa ndeleng manawa ing sawetara reinkarnasi, pikiran bakal entuk kawruh luwih akeh minangka asil saka upaya kanggo nduwe kawruh. Kawruh kasebut bakal digunakake minangka cara kanggo tuwuh metu utawa luwih saka watesan awak. Asil yaiku adeptship. Nalika adhiri terus maju ing kawruh, kanggo ngontrol kekarepane lan ngowahi wujud dadi luwih dhuwur, dheweke bakal duwe kawruh babagan urip sing luwih gedhe lan nggumunake. Dheweke mlebu kanthi sadar ing jagad pamikiran lan dadi master of life lan pamikiran. Nalika dheweke maju, dheweke munggah menyang jagad spiritual lan dadi mahatma, lan minangka pikiran sing abadi, cerdas lan individualis. Adaptor, master lan mahatmas perlu ora mung kanggo ngewangi anggota-anggota kamanungsan, nanging tumindak kanthi tenaga unsur ing kabeh alam. Dheweke dadi link, mediator, transmiter, interpreter, ketuhanan lan alam kanggo manungsa.

Sejarah ora ana bukti karo anane adate, master lan mahatmas sejatine nyathet riwayat lan karakter para produsen sejarah. Sanajan pamrentah, master utawa mahatmas bisa uga melu ing prastawa sejarah lan bisa uga dadi tokoh sejarah, dheweke ora ngerti yen dheweke ngerti utawa katon beda karo liyane. Dheweke jarang banget ujar saka tembung kasebut utawa istilah sing padha. Nyatane, wong-wong sing ngidini awake dhewe disebut jeneng, adept, master, utawa mahatma, paling ora cocog karo istilah kasebut lan apa sing diarani judhul, kajaba kasus saka pendiri agama gedhe lan individu sing ana agama gedhe. wis dibangun.

Sanajan sejarah ora ngemot pirang-pirang cathetan makhluk-makhluk kaya ngono, kasebut nyebutake urip sawetara wong sing urip lan piwulang menehi bukti manawa dheweke ngluwihi manungsa biasa: yen dheweke duwe ilmu sing adoh banget karo pengetahuan manungsa, yen dheweke iku ketuhanan. yen dheweke ngerti ketuhanan lan ketuhanan sing mencorong ing dheweke lan dituladha sajrone urip.

Jeneng salah sawijining kelas mesthi cukup kanggo nggambar. Apollonius saka Tyana minangka pandhita. Dheweke duwe kawruh babagan kekuwatan unsur lan bisa ngontrol sawetara. Sajarah wektu nyathet manawa dheweke bisa katon ing rong papan kanthi bebarengan; manawa dheweke nindakake pirang-pirang kali ing papan liya sing ora ndeleng dheweke mlebu lan dheweke uga ilang nalika ana sing ora weruh dheweke lunga.

Pythagoras saka Samos minangka master. Dheweke wis ngerti lan ngontrol, minangka master, paling akeh kekuwatan lan kekuwatan sing menehi kabeneran; minangka master dheweke ngrampungake urip lan pikiran lan cita-cita manungsa. Dhèwèké ngedegaké sekolah ing sekolah sing diwulang murid-muridé babagan ukum lan pamikiran, nuduhake cara-cara kanggo ngontrol pikirane, cita-cita diangkat lan cita-cita diraih. Dheweke ngerti hukum babagan tumindak gesang manungsa lan karusakan saka pikirane, lan mbantu para muride dadi master uga pikirane lan uripe. Dadi kanthi temenan, dheweke ngematake kawruh gedhe babagan pamikiran jagad yen kanthi piwulang lan ditinggalake karo pakaryane murid, jagad iki wis entuk bathi, lan bakal entuk manfaat, miturut proporsi sing bisa mangertos masalah sing penting kang ditindakake kanggo mulang. Sistem politik lan filsafat dheweke kanggo nomer, gerakan awak ing ruang lan gerakan universal, bisa dingerteni kanthi taraf saka kabegjan saka wong-wong sing berjuang karo masalah sing wis dikuasai lan mulang.

Gautama saka Kapilavastu minangka mahatma. Dheweke ora mung kawruh lan ngontrol kekuwatan unsur lan wis mandheg nggawe karma sing bakal diwujudake maneh, nanging dheweke makarya sajrone urip kasebut kanthi awak jasmani efek sing isih ana sajrone urip sadurunge. Dheweke bisa eling, cerdas lan ana kekarepan, bisa ngerti utawa ngerti babagan apa wae utawa kabeh jagad sing wis kawujud. Dheweke urip lan tumindak kanthi fisik, dheweke pindhah lan ngontrol kekuwatan astral, dheweke simpati lan nuntun pikiran lan ide-ide mental, dheweke ngerti lan ngerti ide-ide spiritual, lan bisa tumindak kanthi sadar ing kabeh jagad iki. Minangka pamikiran individu, dheweke wis urip kabeh fase universal lan nampa kawruh sing sampurna babagan kabeh fase universal, sing dadi lan ora ana sing dadi nyata.

Sing telu, Apolonius, adept; Pythagoras, master, lan Gautama, sing ngerti-ma, dikenal ing sejarah kanthi penampilan fisik lan tumindak sing ditindakake ing jagad lan manungsa. Dheweke bisa uga dikenal kanthi cara liya lan liya fakultas tinimbang sing diraih fisik. Nanging nganti kita duwe cara lan ngembangake fakultas kasebut, kita ora bisa ngerti kajaba kanthi ngadili tumindake. Wong fisik kayata saka prekara fisik; pelaku kasebut minangka adept kanthi kabecikan awak sing bisa kerja ing jagading astral sing ora katon amarga awak fisik makarya kanthi barang-barang fisik; master yaiku kanthi duwe sifat lan kualitas pamikiran sing jelas lan positif saka kerjane; pangerten kasebut yaiku amarga duwe awake dhewe sing ora ngerti lan tanpa wates karo dheweke ngerti lan kanthi ngetrapake hukum kasebut miturut keadilan lan universal universal.

Sejarah ora bisa nyathet eksistensi lan urip wong-wong iki amarga sejarah ora ana rekaman sing ana ing jagad fisik. Bukti kawujudan intelejen kasebut diwenehake dening prastawa-prastawa sing ditindakake kanthi anane intelektual kaya ngono sing tumindak ing pikirane lan kepinginan wong liya lan menehi tandha ing gesang manungsa. Bukti-bukti sing kaya ngono, sing dakkenal ing piwulang-piwulang sing wis kepungkur, dening filsafat sing dibangun lan agama sing diadegake para priyayi gedhe-gedhe iki utawa saka lan babagan piwulang sing wis ditinggalake kanggo manungsa. Sawijining pandhita, master utawa mahatma menehi filsafat utawa agama sing dikarepake wong. Yen dheweke wis nate ngrembakake piwulang utawa etika sing diwenehake utawa nalika pangembangan pikiran rakyat mbutuhake presentasi sing beda-beda sanajan piwulang sing padha, pandhita, master utawa mahatma menehi piwulang sing cocog karo pangembangan alam rakyat. pikiran utawa agama kaya sing dikarepake karo wong liya.

Antarane pitakon pisanan sing ana ing pikirane saka wong sing ngrungokake utawa kepengin banget babagan subjek pandhita, master lan mahatmas iki: yen ana makhluk kaya ngono, endi urip, kanthi fisik? Katrangan lan mitos ujar manawa wong wicaksana ninggal kekarepan wong lanang lan duwe pakulinan ing gunung, alas, gurun lan papan sing adoh banget. Madam Blavatsky ujar manawa akeh wong sing urip ing pagunungan Himalaya, ing ara-ara samun Gobi lan ing bagean liyane sing durung ana wilayah. Nalika ngrungokake papan kasebut, wong jagad iki sanajan wis cenderung nganggep prekara kasebut sarujuk bakal dadi ragu, ragu lan bakal ngucapake: ngapa ora nglebokake langit, ing ngisor segara utawa ing jero interior bumi, ing ngendi dheweke bakal luwih gampang diakses. Pikirane wong tuwa, lan wong sing luwih akrab karo cara-cara jagad iki, sing luwih curiga bakal dadi kabecikan utawa kejujuran wong utawa set wong sing nganggo adicara, master utawa mahatmas lan ngandhani sing apik banget kakuwasan.

Ana penipuan ing antarane sing ngomong babagan adate, master lan mahatmas amarga ana ing antarane para imam lan para pendeta. Iki wong jagad lan materialis ndeleng. Ananging materialis ora ngerti kekuwatan sing obah ing njero ati wong agama lan nyebabake dheweke nyengkuyung agamane luwih seneng karo crumbung ilmu. Ora bisa uga wicaksana jagad ngerti apa sebabe wong kudu percaya marang pandhita, master lan mahatmas diselehake supaya adoh tinimbang manggon ing papan sing gampang diakses. Ana prekara sing ana ing njero wong religius sing narik dheweke dadi agama amarga magnet narik wesi, lan ana ing jantung wong sing jujur ​​percaya karo pandhita, master lan mahatmas sing ndesek dheweke, sanajan bisa uga ora waspada, nganti tekan dalan simpati lan ilmu sing dakgayuh, master lan mahatmas minangka cita-cita dadi dalan.

Ora kabeh pamrentah, master lan mahatmas duwe omah-omahane ing papan sing ora bisa diakses, nanging yen dheweke duwe alasan. Adhike bisa obah lan urip ing antarane wong lanang lan uga ing swara ing kutha amarga pakaryan sing duwe adol asring nggawa dheweke ing maelstrom gesang manungsa. A master ora bakal manggon ing swara lan kejiret ing kutha gedhe sanajan bisa uga cedhak, amarga pakaryane ora ana ing kepinginan lan wujud, nanging kanthi urip sing luwih murni lan gegayuhan ide lan pikirane manungsa. Ajatma ora kudu lan ora bisa urip ing papan pasar utawa dalan gedhe amarga pakaryan kasebut nyata-bener lan dicopot saka pertelingkahan lan kebingungan hawa nafsu lan ngganti cita-cita lan prihatin karo permanen lan sejati.

Nalika siji mandheg mikirake alam, pangembangan lan papan evolusi sing kudu diisi, para master lan mahatma, manawa ana tumindak kaya ngono, bantahan kasebut ora bisa ditemoni ing papan pamilike, katon ora pantes dipikir ing pikirane.

Ora ana sing ngira manawa fakultas kuliah mbutuhake sepi ing ruangan kelas, amarga kita ngerti manawa sepi iku kudu migunani kanggo sinau bathi, lan ora ana wong liya kajaba guru lan siswa prihatin ing pasinaon kelas nalika ana. sesi. Ora ana wong sing cerdas nggumunake manawa ahli astronomi mbangun khayalan ing ndhuwur gunung kanthi swasana sing jelas tinimbang ing dalan-dalan sing sibuk ing tenggelam kutha, ing udhara kapenuhan asap lan surup, amarga dheweke ngerti manawa bisnis astronomi prihatin karo lintang-lintang lan dheweke ora bisa ndeleng dheweke lan nurutake cita-citane yen lampu kasebut dipateni saka wawasan kasebut kanthi asap lan pikiran dheweke diganggu dening din lan kerusuhan ing dalan.

Yen kita ngidini sepi lan sepi iku perlu kanggo para astronom, lan manawa wong sing ora prihatin karo pakaryan kasebut ora bakal ana sajrone pengamatan sing penting, mula ora ana sing nganggep manawa wong sing ora duwe hak bakal ditampa kanthi cepet saka sawijining mahatma, utawa diidini katon nalika dheweke komunikasi karo kapinteran ing jagad spiritual lan nuntun nasibe negara kaya sing ditemtokake dening tumindak dhewe lan miturut ukum saka hak lan keadilan sing ora bisa dingerteni.

Siji waé bisa nolak analogi sing digunakake lan ujar manawa kita ngerti manawa guru-guru saka perguruan tinggi amarga ewu pria lan wanita wis diwulangake lan edhisi gedhene paseksi babagan kantor; manawa kita ngerti manawa para astronom manggon lan kerja amarga menehi asil pengamatan menyang jagad iki, lan kita bisa maca karya kasebut ing buku-buku sing wis ditulis; dene, ora ana apa-apa kanggo mbuktekake anane adil, master lan mahatmas, amarga ora ana sing nuduhake yen dheweke nindakake kemampuan sing padha karo guru utawa astronom.

Apa sing ndadekake dokter minangka dokter, guru dadi guru, lan ahli ilmu jiwa minangka astronom? lan apa sing ndadekake adhike adhiri, gurune dadi pengreten, mula mahmaga pangerten? Dokter utawa dokter bedah kaya ngono amarga kenal karo awak, kenalan karo obat, lan ketrampilan kanggo ngrawat lan ngobati penyakit; guru kasebut amarga dheweke wis ngerti aturan pidato, kenal karo ilmu-ilmu, lan bisa lan menehi informasi kasebut menyang pikiran liyane sing bisa ngrangkul. Sawijining manungsa minangka astronom amarga ngerti babagan ukum sing ngatur gerakan badan-badan swarga, ketrampilan lan akurasi dheweke kanggo pengamatan sing ana ing gerakan kasebut lan kemampuan kanggo nyathet pengamatan kasebut lan prédhiksi fenomena langit miturut hukum. Biasane kita mikirake profesi minangka badan fisik cerdas. Iki minangka ide sing salah. Kita ora bisa ngetrapake tangane karo keterampilan dokter, sinau guru, utawa ilmu astronomi. Kita uga ora bisa nyekel awak astral saka pangrasa, kekuwatan mikir master, utawa uga ora dadi makhluk saka mahatma.

Pancen awake bisa ngetrapake tangane para dokter, guru lan astronom. Kaya bener yen kita bisa nindakake uga karo pandhita, master lan sawetara mahatmas. Nanging kita ora bisa luwih ndemek dokter, guru utawa ahli ilmu jiwa sing sejatine, tinimbang bisa adhiri, master utawa mahatma nyata.

Setuju, master lan mahatmas bisa uga duwe awak fisik kaya dokter, guru lan astronom. Nanging ora kabeh wong bisa nuduhake dokter, guru lan ahli ilmu jiwa ing sawijining wong, luwih saka dheweke bakal bisa mbedakake adine, master lan mahatmas saka wong liya. Dokter, guru utawa ahli astronomi katon beda tinimbang petani lan pelaut lan wong sing ora ngerti profesi bakal bisa mbedakake jinis dokter saka sing ora padha karo dheweke, lan ngandhani karakteristik sekolah. Nanging supaya bisa ditindakake, dheweke kudu menowo profesi kasebut utawa wis ndeleng wong-wong iki sing lagi kerja. Pakaryan lan pamikiran kasebut ndadekake karakter lan kabiasaan kanggo tampilan lan gerakan awak. Bab sing padha bisa uga ujar saka pamrih, master lan mahatmas. Kajaba kita ora kenal karo karya lan pamikiran lan kawruh babagan adate, master lan mahatmas, kita ora bakal bisa mbedakake kaya ngono karo wong liya.

Ana akeh bukti bukti adhes, master lan mahatmas, amarga ana dokter, guru lan astronom, nanging kanggo ndeleng bukti-bukti kasebut, kita kudu bisa ngerteni minangka bukti nalika kita ndeleng.

Jagad iki minangka mesin sing apik. Ing kasusun saka bagean-bagean tartamtu, sing masing-masing nindakake fungsi ing ekonomi tumindak umum. Supaya mesin sing gedhe iki kudu terus dilestarekake lan ndandani kudu duwe mesin lan insinyur sing kompeten, ahli kimia sing bisa lan ahli, cerdas cerdas lan matématikawan sing tepat. Sawijining wong sing wis ngliwati panyiapan percetakan sing akeh lan wis ndeleng mesin jinis lan mesin silinder gedhe sing dioperasikake bakal nolak saran manawa mesin typetting utawa mesin cetak bisa ngalami évolusi lan tetep digarap tanpa kawicaksanan pandhuan. Mesin jinis mesin cetak mesin mesin apik; nanging alam semesta utawa awak manungsa pancen luwih apik tinimbang salah sawijine panemu pikiran sing rumit lan becik. Yen kita kudu ngira-ngira manawa mesin jinis utawa mesin cetak bisa kedadeyan kaya ora ana intervensi manungsa, lan manawa jinis mesin bakal ngetik lan mesin cetak cetak dadi buku kanthi intelektual tanpa bantuan manungsa, kenapa kita uga ora prayoga saran manawa alam semesta mung berkembang saka kekacauan menyang bentuk saiki tanpa pandhuan intine lan tukang, utawa supaya badan-badan ngobahake angkasa kanthi cara sing rukun lan rukun lan miturut ukum sing mesthi lan ora disengaja kudu terus obah. tanpa kapinteran kanggo nuntun utawa ngarahake perkara sing ora pati ngerti.

Donya iki nggawe prekara sing luwih apik sing mbutuhake intelijen tinimbang jinis utawa cetak buku tanpa tangan manungsa utawa pikiran manungsa. Donya ngembangake macem-macem jinis mineral lan logam ing njero awake kanthi hukum sing jelas, sanajan ora dingerteni karo manungsa. Dheweke nyurung agul suket lan lili; iki njupuk warna lan menehi ambu ora enak lan garing lan mati lan bisa diterbitake maneh, kabeh miturut undang-undang tetep ing mangsa lan papan, sanajan ora dingerteni dening manungsa. Dheweke nyebabake kawin, gestasi urip, lan lair saka kewan lan awak manungsa, kabeh miturut hukum sing jelas nanging ora dingerteni karo manungsa. Donya iki terus muter lan liwat angkasa kanthi gerakan dhewe lan gerakan liya sing ora dingerteni wong. lan kekuwatan utawa angger-angger sing panas, cahya, gravitasi, listrik, dadi apik lan misterius kaya sing ditliti, sanajan angger-angger ing awake dhewe ora dingerteni manungsa. Yen intelijen lan lembaga manungsa perlu kanggo pambangunan lan operasi mesin mesin cetak lan mesin cetak, kepiye maneh kudu ana adegan, master lan mahatmas, minangka makhluk intelijen sing ngisi kantor lan posisi ing ekonomi alam lan tumindak lan miturut hukum sing alam semesta dijaga lan dioperasi. Adaptor, master lan mahatmas kudu ana ing jaman saiki amarga wis ana ing jaman biyen, supaya organisme alam bisa tetep dibaiki lan diterusake, manawa kekuwatan sing nyebabake mesin bisa diwenehake lan diarahake, manawa Unsur-unsur sing ora ana gandheng bisa digawe lan diwujudake, bahan sing bisa diakoni dadi produk sing wis rampung, manawa kewan bisa dipandu dadi wujud sing luwih dhuwur, supaya kepinginan lan pamikiran manungsa sing ora dikepengini bisa dadi aspirasi sing luwih dhuwur lan manungsa sing urip lan seda lan teka maneh bisa dadi salah sawijining host sing cerdas lan abadi sing mbantu nglaksanakake ukum, sing makaryakke ing saben departemen alam lan uripe manungsa.

Kanggo terus.