Yayasan Word

Angger dikhususake dening panganan, panganan diprodhuksi dening udan, udan asale saka pangorbanan, lan pangorbanan ditindakake kanthi tumindak. Ngerti manawa tumindak iku asale saka Roh Agung sing dadi siji; Mulané, kabeh Roh sing sabenere saiki ana ing pangorbanan.

—Bhagavad Gita.

THE

WORD

Vol. 1 MARCH, 1905. Ora Ana 6

Hak cipta, 1905, dening HW PERCIVAL.

Panganan.

Panganan ora bisa uga umum banget dadi topik penyelidikan filosofis. Ana sawetara sing nyambut gawe dadi tenaga kerja sing luwih akeh sajrone rong puluh papat jam kerja, supaya bisa entuk dhuwit cukup kanggo tuku panganan sing dibutuhake supaya njaga awak lan jiwa. Wong liya luwih becik nggunakake wektu kanggo ngrancang apa sing bakal dipangan, kepiye disiapake, lan kepiye bisa nyenengake lan para kanca. Sawise wektu sing dihabiskan kanggo nyukupi awak, kabeh padha bisa nemokake nasib sing padha, dheweke mati, dheweke ditata. Tenaga kerja sing apik lan wong sing duwe kabudayan, buruh toko kringet lan wanita busana, jagal lan prajurit, abdi lan pimpinan, pandhita lan umure, kabeh kudu mati. Sawise nyusoni awak dhewe ing tanduran lan tanduran sing gampang, ing panganan sing enak lan panganan sing sugih, awak dhewe dadi panganan kanggo kewan lan bumi, iwak segara, manuk udhara, geni geni kasebut.

Alam sadar ing kabeh karajanane. Dheweke maju liwat wujud lan awak. Saben kerajaan nggawe badan kanggo ngrumusake evolusi ing ngisor iki, kanggo nggambarake Kraton ing ndhuwur, lan kudu dingerteni. Semono kabeh jagad digawe saka bagean-bagean gumantung. Saben bagean nduwe fungsi dobel, dadi prinsip sing ngandhani ing ngisor iki, lan dadi panganan kanggo badan sing kasebut ing ndhuwur.

Panganan minangka nutrisi utawa materi sing perlu kanggo pambentukan, fungsi, lan terus-terusan, saka kabeh jinis awak, saka mineral paling rendah nganti paling cerdas. Khasiat utawa bahan iki yaiku salawase sirkulasi unsur-unsur dadi wujud konkrit, mula dadi struktur lan awak organik, nganti bisa diselesaikan dadi badan intelijen lan kekuwatan. Mangkono alam semesta minangka terus-terusan mangan dhewe.

Liwat manungsa bisa nampa awak lan teka menyang jagad. Liwat pangan dheweke manggon ing jagad iki. Liwat panganan padha ninggalake jagad iki. Ora ana sing bisa uwal saka hukum restorasi lan ganti rugi sing terus dadi pamrentahan sing terus-terusan liwat kerajaan-kerajaan kasebut, mbalekake saben sing dijupuk saka dheweke, nanging dipercaya.

Kanthi nggunakake badan pangan sing tepat dibentuk lan terus berkembang evolusi siklik. Kanthi nggunakake panganan sing ora bener awak sehat bakal dadi lara lan pungkasane siklus regane mati.

Geni, udhara, banyu, lan bumi, yaiku unsur-unsur, unsur gaib, sing nggabungake lan nyawiji menyang bathi lan mineral konkrit bumi sing padhet. Bumi minangka panganan sayur. Tanduran iki nggambarake oyodane ing njerone watu lan miturut prinsip uripe mbukak terus milih panganan sing dibutuhake kanggo mbangun struktur anyar kanggo awake dhewe. Gesang nyebabake tanduran kasebut bakal berkembang, mbukak, lan tuwuh dadi bentuk sing paling ekspresif. Dipandu dening naluri lan kepinginan kewan njupuk minangka panganan bumi, sayur-sayuran, lan kewan liyane. Saka bumi lan struktur gampang tanduran kasebut, kewan kasebut nyusun organ-organ sing kompleks. Kewan, tanduran, bumi lan unsur, kabeh dadi panganan kanggo manungsa, Mikir.

Panganan dadi rong jinis. Panganan fisik yaiku bumi, tanduran, lan kewan. Panganan spiritual asale saka sumber cerdas universal sing gumantung karo fisik.

Manungsa minangka fokus, mediator, ing antarane spiritual lan fisik. Liwat manungsa tetep sirkulasi antara spiritual lan fisik dijaga. Unsur, watu, tanduran, reptil, iwak, manuk, kéwan, pria, kekuwatan, lan dewa, kabeh dadi panyengkuyung.

Sawise cara wong lemisat terus nyebarake panganan fisik lan spiritual. Liwat pikirane, manungsa nampa panganan spiritual lan banjur mlebu menyang jagad fisik. Marang awak dheweke nampa panganan fisik, mbuwang inti saka inti kasebut, lan kanthi mikir dheweke bisa ngowahi lan mundhakake menyang jagad spiritual.

Panganan dadi salah sawijine guru sing paling apik kanggo manungsa. Pengin pangan mulang wong sing ora nggatekke lan slamet pelajaran pertama kerja. Panganan nuduhake epikur lan glutton sing kakehan mangan bakal nyebabake rasa lara lan penyakit ing awak; lan supaya dheweke sinau kendhali. Panganan minangka intine gaib. Bisa uga ora katon kaya jaman saiki, nanging ing ngarep wong bakal weruh lan ngormati kasunyatan kasebut lan nemokake panganan sing bakal ngganti awak dadi salah sawijining tatanan sing luwih dhuwur. Alesan kenapa dheweke gagal ditindakake saiki amarga dheweke ora ngontrol nafsu, ora ngladeni kanca-kancane, lan ora ndeleng dewa sing dibayangke ing awake dhewe.

Panganan mulang piwulang sing sregep babagan siklus lan keadilan. Dheweke ndeleng manawa bisa uga njupuk produk saka alam, nanging dheweke njaluk lan meksa siklik padha karo sing padha. Yen ukum kaadilan dipatuhi manungsa dadi wicaksana lan mundhak saka ngisor dadi wujud sing luwih dhuwur bisa ndadekake dheweke mlebu ing jagad spiritual.

Jagad raya minangka panganan. Jagad kabeh menehi panganan marang awake dhewe. Manungsa nggawe panganan kabeh kerajaan ing ngisor iki, lan njupuk saka ndhuwur panganan spiritual nalika semedi. Yen tatanan evolusi bakal terus, mula kudu menehi awak kanggo entitas sing luwih dhuwur tinimbang awake dhewe. Entitas iki nduweni oyod ing awak kewan dhewe lan minangka bagean spiritual manungsa sing cerdas. Iku Gusti Allah. Panganan sing bisa diwenehake wonge karo allah iku digawe saka pikirane lan tumindak sing mulya, cita-cita, lan semedi umure. Yaiku panganan kang kagunane dewa kaya jiwa. Jiwa kasebut minangka kekuwatan utawa badan spiritual sing bisa ditindakake kanthi prinsip siji ilahi lan cerdas.