Yayasan Word

THE

WORD

Vol. 16 JANUARI, 1913. Ora Ana 4

Hak cipta, 1913, dening HW PERCIVAL.

INSEKSIK.

Intoxication tembung ing "Kamus Umum" ngandika tegese, "Tumindak mabuk, utawa negara mabuk; mabuk-mabukan Kahanan kegirangan mental sing gedhe; eling, mundhak banget. " Mabuk, ditetepake minangka "Amarga pengaruh omben-omben nganti sejatine ilang kontrol kendhali awak lan mental sing normal, ... toevince kepinginan kanggo tumindak kekerasan, pertengkaran lan bestialitas."

Intoxication yaiku tembung sing dumadi saka subjek utawa awak, beracun, saka basa Latin, beracun, utawa Yunani, toksikon, tegesé racun; ater-ater ing in tegese njupuk utawa ngasilake; lan, seselan, ing, tegese tumindak, negara, utawa agen. Keracunan dikandhani "tumindak keracunan utawa negara sing diracun." Ater-ater in artine mlebu utawa ngasilake "kahanan sing diracun."

Racun dikandhani minangka "bahan apa wae sing nalika dijupuk menyang sistem tumindak kanthi cara sing ora serius, tegese dudu mekanik, bisa nyebabake pati utawa ngrusak kesehatan." Dadi intoxication yaiku njupuk racun, utawa ngasilake negara sing diracuni; sing bisa uga "nyebabake pati utawa cilaka serius." Wektu digambarake, gumantung saka jumlah lan kualitas mabok sing dijupuk utawa diprodhuksi lan ing kemampuan utawa kasedhiyan konstitusi kasebut kanggo asimilasi utawa nolak.

Tembung intoxication ora digunakake dening leksikon modern ing pengertian mung kanggo njupuk alkohol utawa obat-obatan, nanging kanthi cara sing luwih wiyar, kaya sing ditrapake ing pikiran lan moral. Gagasan tembung kasebut minangka bener kanggo aplikasi ing pikiran lan moral kaya nalika ditrapake ing kahanan alkohol. Ing kene, tembung mabuk bakal digunakake kanthi pangerten kaping papat.

Ana papat jinis intoxication sing manungsa tundhuk, miturut papat sipat: Intoxication of his physical, of psychic, of his mind of, and of his spiritual nature. Intoxication salah sawijining sipat bisa tumindak siji utawa ing antarane telu. Bentuk mabuk sing diobati bakal mabuk fisik, mabuk psikis, intoxication mental, lan intoxication spiritual.

Digunakake kanggo ngrujuk menyang papat intoxication makna saka intoxication tembung yaiku: Negara keracunan sing diasilake amarga ora stimulasi utawa nyegah panggunaan kanthi prinsip sadar fungsi fungsine, pikiran sehat, akal mental utawa kekuwatane.

Kanggo saben patang jinis mabuk, panyebab mabuk, cara ngrembug, sebab njupuk intoxicants, efek intoxication, durasi lan mungkasi, lan tamba.

Alkohol lan narkotika minangka panyebab mabuk fisik. Minuman kaya bir, ales, anggur, gins, rums, brandies, wiski, liqueurs, minangka omben-omben sing minangka alkohol alkohol minangka prinsip mabuk. Cara dadi mabok yaiku ngombe iki utawa bahan-bahan alkohol liyane, utawa njupuk minangka bahan ing panganan. Ana sebab-sebab sing diwenehake kanggo njupuk alkohol mabuk, kayata cara sosiasi, ngasilake bebrayan apik, nggawe humor sing apik, nyebabake jovialitas, yen dadi napsu, refreshment, supaya nyegah blues, yen nolak masalah, ndorong ngasorake ora kuwatir, ngilangake rasa sedhih, nimbulake lali ing kasusahan, lan ngatasi rasa kuciwane, yen tuwuh rasa wani, iku dadi pikiran sing semangat. Liyane maneh, njupuk kanggo tresna sensasi sing diasilake, lan liya-liyane kanggo tujuan obat sing diwenehake dening dokter.

Efek mabok dituduhake dening tumindak fisik, kahanan awak, pikiran sehat, karakter, lan pikiran saka wong liya; sing ditemtokake miturut jenis lan jumlah sing mabuk, kahanan awak sing nggunakake, lan kemampuan pikiran kanggo ngatasi intoxicant lan awak. Miturut sipat individu lan macem-macem intoxication, ana pameran anget, mellowness, stimaliation cara sing diiringi volubility, argumentativeness, combativeness, boisterousness, quarrelsomeness of speech; lan disusuli karo depresi, relaksasi, kesel, sluggishness, unsteadiness of gait, kekandelan lan ketidakpastian ing wicara, stupefaction, torpor, insensibilitas. Sensasi beda-beda gumantung saka rasa kepenak sing entheng nganti kejut, mula kesenengan banget nganti lara lan lara.

Alkohol ing kabeh alkohol mabuk wiwit ngasilake efek ing konstitusi kabeh awak sanalika dijupuk menyang weteng. Apa perniciousness kasebut bakal langsung diprodhuksi utawa suwe tundha bakal gumantung saka senyawa minuman lan proporsi lan kekuwatan semangat alkohol ing senyawa kasebut. Gumantung ing senyawa, alkohol pisanan mengaruhi awak utawa otak. Nanging ing saben kasus, tumindak langsung ing sistem saraf, banjur ing cairan awak, otot, lan ora ana bagean awak sing ora kena pengaruh. Yen dijupuk kanthi jumlah sing sithik dening awak sing kuwat, sing kesehatan lan pencernaan apik, efek kasebut bisa uga ana gunane; paling ora, ora kepenak nandhang. Kanthi nggunakake dawa lan biasa, sanajan kanthi jumlah sing sithik, lan utamane saka wong sing duwe pikiran sing ringkih, moral sing luwih lemah lan badan sing ora sehat, efek kasebut dadi jahat. Nalika pisanan dijupuk, alkohol tumindak minangka stimulan ing dosis cilik. Ing dosis gedhe ngasilake mabuk; yaiku, saraf pusat lan simpatik ditindakake, lobus serebrum kasebut sare. Iki reaksi lan isih sistem cerebro-spinal, lumpuh saka sistem saraf pusat, otot sukarela ditrapake ora aktif, weteng lara lan kegiatane disekat. Bagean awak sing ora diremehake dening rasa mati rasa lumpuh lan lumpuh yaiku pusat otomatis ing obullata medulla, sing nindakake lan ngatur sirkulasi lan ambegan. Yen omben-omben sing luwih akeh ora dijupuk, suwene mabuk wis rampung, awak terus fungsine, hak dhewe lan efek alkohol bisa ilang. Kanthi mabuk bola-bali, utawa nggunakake alkohol kanthi cara sing biasa, sistem saraf asring dadi elek, organ ora cacat utawa lara lan ora bisa nindakake fungsi rutin. Alkohol nyebabake nyuda kelenjar sekresi weteng lan mriksa fungsi lan ngambakake pencernaan. Nuli ngencengi ati, ngrasakake nemen ati lan ginjel, nyebabake deg-degan otak. Singkat, ngrusak konstitusi kanthi nyebabake tunjangan jaringan penghubung sacara praktis kabeh organ lan jaringan awak. Sawise pati, anané alkohol bisa ditemokake ing kabeh cairan awak. Iki gampang ditemokake ing cairan balung cerebro nalika kabeh ngambah kasebut wis ilang ing panggon liya ing awak; sing nuduhake pangenalan khusus kanggo sistem saraf.

Kasedhiya ora bisa ditrapake sawise efek, lan kanthi percaya manawa bisa uga langsung, pasien kasebut, para dokter wis nyebabake panyebab alkohol akeh alkohol. Akeh dokter sing nulis alkohol ing macem-macem bentuk kasebut minangka stimulan utawa obat-obatan, lan kadhangkala ujar manawa ing sawetara bentuk nggawe getih, menehi kekuatan, nggawe awak. Apa iki utawa ora, bisa uga manawa alkohol sing dijupuk minangka obat wis nyipta napsu lan kepinginan mabuk ing awak, lan pasien asring ngalami mabuk.

Cara liya kanggo tahap mabuk yaiku ngasilake lan adol alkohol mabuk ing njero topeng sing diarani "obat paten." Iki digunakake pariwara kanggo ngobati kabeh penyakit sing wis dingerteni utawa sing lara lan penyakit. Wong-wong sing tuku obat paten yakin kena mabok percaya yen wis entuk mupangat saka efek stimulasi sing diasilake, lan tuku luwih akeh. Bahan liya sing ngobati-kabeh asring ora mbebayani. Nanging alkohol ing obat paten asring ngasilake efek kanggo wong-wong sing nggunakake, sing diprodhuksi sing diproduksi. Tegese, nggawe napsu lan kepinginan alkohol ing wangun kasebut.

Efek mabuk alkohol ing pikiran sehat beda-beda saka sensasi entheng nganti kebatinan lan intensitas gedhe, lan banjur mandheg kanggo ngrampungake rasa ora aman. Owah-owahan kasebut bisa uga ngetutake saben liyane kanthi cepet utawa cepet. Ana cemlorot bersyukur sing nyusup awak lan ngasilake rasa sing sarujuk. Mripat lan kuping dadi luwih waspada. Rasa iku kepenak. Ana rasa kesetiaan lan kalorone sing njalari golek sesambungan karo wong liya, utawa yen ora duwe rasa kepenak, moroseness, surility lan taciturnity kanthi kepéngin nyingkirake wong liya lan ijen, utawa kanthi antagonisme lan sifat sing lara. Ana rasa panas, kekarepan kanggo njupuk kaluputan, pacelathon utawa padu babagan apa sing ditindakake utawa ujar. Rasa lara utawa rasa mati rasa dirasakake. Objek sekitar koyone pindhah lan campuran. Lemah dadi ombak sing rame, utawa kaya segara sing ganggu. Ora ana kepastian jarak. Sikil lan sikil dadi bobot gedhe. Mripat dadi abot lan nglangi, kupinge surem. Ilat banget nglukis, lan nolak kanggo ngucapake. Bibir kelangan kalenturane; iku kayu lan ora bakal mbantu mbentuk swara dadi tembung. Ngantuk teka. Awak ngrasa kaya timbal. Prinsip sadar pedhot saka pusat saraf ing otak, lan ana keruntuhan lan rasa ora mati. Efek sawise mabuk yaiku kualitase weteng, sirah, ngelak, kobong, gemeter, gemeter, nesu amarga mikirake mabuk, hawa nepsu utawa keluwen sing ngombe amarga luwih akeh ngombe, stolidity, stupidity utawa soddenness, kahanan disebut tremens delirium, ing endi prinsip sadar dipeksa ing ngisor kahanan fisik, ing kana ndeleng makhluk sing ora mbebayani utawa sing ndhelik, mabur, serangga, bat, ula, monsters misshapen, sing nyoba ngoyak utawa saka ngendi dheweke nyoba uwal karo sithik utawa ora nggatekake kahanan fisik utawa sing ana ing saubenge. Ing negara kasebut, sing nandhang sangsara bisa uga milih lan milih laler ing tembok, utawa ngoyak barang-barang liwat udhara sing ora ana wong liya nanging dheweke bisa ndeleng, kanthi mripate nggegirisi, ngganggu, lan bisa uga ngganggu. , coba nyemplungake barang-barang sing ngupayakake dheweke, utawa uwal saka apa sing dideleng, nganti dheweke ana kejahatan, utawa saka kekeselen.

Efek alkohol ing pikirane, karakter, pikiran individu, bakal gumantung banget karo kemampuan pikiran kanggo ngontrol panggunaan; nanging pikirane kuwat, konsumsi mabuk alkohol kanthi jumlah gedhe ora bakal bisa ngasilake efek fisik sing padha. Sampeyan kudu mengaruhi pamikiran lan karakter; lan, kajaba ngalahake, bakal ngrusak lan ngebuwangake pikiran.

Ing pangaribawa saka alkohol, owah-owahan aneh katon dadi karakter kasebut. Wong sing sepi lan apik bakal owah dadi rowange utawa dhemit, lan wong sing biasane diwenehi omongan lan agresif bisa uga entheng lan ora sopan. Ing pangaribawa alkohol, sawetara bakal ngiringan kaya bocah utawa babut kaya bocah cilik. Sawetara bakal negesake nyritakake uripe. Wong lanang bisa uga dadi sentimental lan minggu babagan sawetara acara trifling. Sapa sing nyenyet agama lan wujud, bisa uga nulis kutipan sing dawa saka kitab suci, menehi disertasi babagan subyek agama, dadi juara sawetara agama utawa pemujaan agama lan mbantah sabab lan kepenginan babagan kabecikan, lan mungkin piala saka mabuk. Ing pangaribawa alkohol, sawetara wong ngisi posisi kepercayaan lan pakurmatan diganti dadi kewan sing menehi raja bebas lan nyenengi hawa nafsu lan nafsu sing paling liar, melu para wanita sing ala-ala, pikirane bakal ngganggu kanca-kancane kayadene bakal nate mentingake awake dhewe . Amarga pengaruh pembunuhan alkohol lan tumindak kadurjanan liyane sing ditindakake manungsa ora bisa ditindakake, lan nuwuhake rasa sedhih lan cilaka dhewe lan wong liya.

Alkohol ngalangi pikirane sawetara lan ngrangsang pamikiran wong liya. Sawetara panulis lan seniman ngaku manawa nindakake pakaryan paling apik nalika ana pengaruhe; nanging iki mung efek sementara, ing stimulasi alkohol. Intoxication tabiat ngrusak moral, warna pikiran, lan ngrusak pikiran. Jenis mabuk fisik liyane bisa nyebabake debat, ngasilake masalah kulawarga, ngrusak kesehatan lan nyebabake pati; nanging intoxication alkohol mung bisa ngrusak integritas lan probabilitas, ngilangi kabeh ngormati lan ngurmati awake dhewe, ngganti wong sing bisa dipercaya lan kebecikan dadi brut jantung lan maling lan tegese lali, ora bisa ngrugekake kanggo wong liya, lan ngasilake rasa isin lan cacat. Alkohol mung bisa nggawe wong sugih lan budaya sejatine nyusup ing usus, lan saka ing kono, suda, mundhakake getih getih lan nyedhaki tangan sing ora kuwat kanggo njaluk wong sing pas.

Sebab-sebab mabuk fisik kanthi narkotika yaiku konsumsi opium, ganjah (saka ganja indica), bhang (cannabis sativa), varian kasebut ing macem-macem senyawa lan bahan-bahan liyane.

Alasan sing diwenehake kanggo njupuk narkotika yaiku, manawa dheweke meneng saraf, ngeculake rasa lara, ngasilake turu, lan nggawe konsumen bisa uwal saka masalah, ndeleng wahyu lan krungu swara sing ora biasa, lan kudu dijupuk amarga - ora bisa ditulungi Cara sing bisa ditindakake yaiku narcotic yaiku konsumsi ing bentuk pil, draf, kanthi suntikan, kanthi ngrokok utawa mangan. Dokter asring sing ngenalake narkotika kanggo sing mengko dadi korban mabuk narkotika. Ngerti kepenginan pasien duwe asil sing cepet lan entuk rasa lega, utawa bisa ngilangi narkoba kanggo obat, dokter menehi resep utawa menehi narkotika tanpa menehi pertimbangan sing cocog karo akibat sing bisa ditindakake. Kanthi nggunakake jarum, pelet lan potione, sawetara dokter mbengkelake pasien rangking fiend morphine saben taun. Krungu efek apik sing diprodhuksi dening ngrokok opium, duwe "kanca," ketagihan karo pakulinan sing nyaranake nyoba, bakal slumming, ndeleng para perokok karo pastes lan pipa, ora ana rasa penasaran, utawa saka kepinginan sing ora nyenengake, siji nyoba pipa, "mung siji." Sing ora biasane cukup. Liyane sing perlu "kanggo ngasilake efek kasebut." Efek ora biasane apa sing diarep-arep. Dheweke kudu entuk efek sing samesthine. Dheweke maneh maneh. Dadi dheweke dadi "obat fiend." Ing cara sing padha, bisa uga dadi kabiasaan ganjah, sing biasane ngrokok. Bhang mabuk, utawa dipangan minangka confection, utawa dijupuk minangka minuman ing bentuk sing luwih lemah, diarani siddhi. Bhang ora abrit utawa indhian indhustri. Efekipun beda. Hashish yaiku godhong empuk saka ganja sativa, sadurunge tunas dheweke wis mbukak, lan godhong garing lan ngrokok. Bhang yaiku godhong sing dijupuk sawise ngembang, dibasuh, tajem lan mabuk. Bhang ora umum dikenal ing Kulon, nanging diarani asring digunakake ing India. Wonten ing ngriku dipuncalaken dening para individu, utawi ing kumpul pilih, utawa ing festival taunan sing apik - Durja Pujah.

Efek narkotika ing awak yaiku, yaiku ngganggu pencernaan, nambah utawa nyuda ambegan lan sirkulasi lan nggawe saraf lan akut. Opium ndadekake awak ora aktif. Ganjah bisa uga tumindak unggul. Bhang ngasilake kalem. Efek mabok narkotika ing panca indera yaiku, rasa bisu fisik lan pambukaan indra liyane marang barang-barang sing dudu fisik, ora normal. Ana rasa ora kepenak, ngalamun, kaya sing diluncurake menyang slametan tangi. Sekitaran fisik bisa uga dibesar-mbuwang, dicampur utawa adhem saka adegan anyar sing katon. Wanita sing apik banget, wong sing ganteng, tumindak utawa ngobrol karo tata krama. Ing kebon sing dipangan sing nyenengake mripate, musik gawe serep dirungokake lan minyak wangi sing enak nambah pesona. Sing paling disenengi kanggo pangerten, nggambarake perhatian kasebut babagan kasebut. Relaksasi, languor lan ease luwih jelas saka efek candu tinimbang saka ganjah. Ganjah biasane nyebabake naluri sensual luwih aktif tinimbang efek saka candu. Sensasi sing diasilake saka Bhang didominasi nalika kedadeyan, dene saka opium lan ganjah biasane beda. Ing ganjah lan candu tambah sensasi. Ing opium languor mundhak nganti subjek dadi ora sadar. Saka kahanan sing ora sadar, dheweke muncul kanthi alon utawa kanthi kejutan. Pesona, pengangkatan, kesenengan asring dibalik. Nanging dudu makhluk-makhluk kekasih sing narik kawigaten utawa nggegirisi, dheweke disusuli dening fiends, reptile, vermin, lan prekara sing nggegirisi lan nggegirisi, saka ngarsane, dheweke mung bisa lolos kanthi njupuk narkotika maneh. Mungkin dheweke mung kejiret amarga kekeringan sing entheng utawa ora pati sirah lan gangguan liyane awak sing bisa ngilangi kanthi nggunakake dosis liyane. Efek sawise bhang ora pati jelas, sanajan bisa nahan napsu; tenan, bakal nyegah keluwen; lan uga, bakal ngasilake rasa empu, roso sepi lan ora ana gunane. Yen dosis gedhe banget, konsumsi ora tangi.

Intoxication narkotika duwe efek sing nyatakake babagan pamikiran lan karakter saka wong sing tundhuk. Dheweke ngalami kebebasan lan stimulasi pamikiran lan dolanan apik, sing ora ana wong biasa sing ana ing kahanan normal. Pikiran iki njupuk swiwi lan nglewati papan sing katon tanpa wates, ing bagean endi wae lan miturut kekarepan imajinasi, mbangun struktur, nglengkapi tentara, netepake kekaisaran. Dheweke malah nggawe jagad lan wong-wong iku; ing kabeh dheweke nggunakake kekuwatan gaib sing bisa ditindakake lan nyenengake. Ing intoxication intoxication narkotika minangka juru tulis sing asor bisa dadi raja keuangan, lan ngontrol pasar jagad; prawan toko dadi ratu, dirawuhi para abdi dalem lan dipuja utawa iri karo para wanita; wanderer sing ora duwe omah bisa dadi bendara sing duweke akeh. Apa wae sing bisa dipikirake lan imajinasi dadi kasunyatan dhewe ing intoxication narkotika.

Tumindake pamikiran kasebut ngasilake reaksi kanggo karakter sing nindakake sawijining tanggung jawab lan tugas ing jagad iki. Ora ana nilai sing ora seimbang. Bab perhatian kasebut dibagi antarane periode mabuk lan kewajiban ing saindenging jagad. Nada moral diturunake, utawa moralitas bisa dibuwang menyang angin. Nanging, suwe banget ketagihan narkotika narkotika bisa nyoba ndhelikake kabiasaane, mula bakal dingerteni wong-wong sing ngerti sifate. Ana empu, rasa ora kepenak, ora ana gegayuhane tumrap wong liya, kaya-kaya paningal dheweke tumindak ing panggon liya. Dheweke ditandhani kanthi anané kekirangan tartamtu, lan dheweke diubengi dening suasana aneh utawa ambu ora enak sing ngrasakake karakter narkotika sing dheweke ketagihan, lan dheweke katon kaya-kaya.

Efek bhang beda karo opium lan hashish manawa pangguna bhang bisa nemtokake subjek pikirane sadurunge ngalami pengaruh. Ing pangaribawa saka bhang, bisa uga ngupayakake pacelathon utawa nindakake akal. Nanging evey apa sing dikira utawa ditindakake bakal dibesar-mbuwang, digedhekake utawa ditambahi janjine banget. Sembarang subyek pamikiran bisa uga diteliti kanthi mental minangka potongan jaringan ing mikroskop listrik sing dhuwur. Obyek santai utawa gambar tembung bakal digedhekake lan diwarisake karo sentimen sing ana. Saben gerakan katon penting banget. Gerakan tangan ngliput wektu sing dawa. Langkah minangka kaya satus yard; menit kaya wulan, jam setaun; lan kabeh iki bisa dialami tanpa dipotong saka fisik.

Efek ing pikiran mabuk narkotika yaiku, manawa pikiran ilang nilai-nilai lan ide proporsi; diandharake, lan dadi ora seimbang, ora bisa ganggu karo masalah-masalah urip, nindakake pangembangan, ngrampungake tanggung jawabe utawa nindakake sawijining pakaryan ing jagad iki.

Wektu mabok alkohol utawa narkotika bisa uga tahan suwe utawa mung sak wentoro. Ana sawetara sing, sawise nandhang efek sementara ora nate nganyarake. Nanging biasane yen dadi ketagihan dadi salah sawijine kabiasaan, dheweke tetep dadi abdi sajrone urip.

Ana obat-obatan alkohol mabur, miturut jeneng asal saka sing asal, sing bakal nahan kepinginan kanggo ngombe alkohol. Pangobatan kanggo tamba mabuk narkotika ora asring sukses. Yen wong sing "ngobati" ora ngombe maneh, dheweke bakal tetep ditambani. Nanging yen dheweke ora ditambani dhisik ing pikirane lan yen ngidini pikirane mikir babagan subjek sing ngombe lan mikirake tumindak ngombe, pikirane ngombe bakal nuwuhake kahanan sing kritis, ing ngendi dheweke digesa. sawetara wong utawa kanthi pikirane dhewe, "kanggo njupuk luwih akeh." Banjur keluwen lawas wis tangi, lan dheweke mandheg maneh ing papan sadurunge.

Obat kanggo mabuk alkohol utawa narkotika bisa uga menehi relief lan mbantu ngobati obat, nanging siji-sijine tamba kanggo mabuk fisik kudu diwiwiti lan ditindakake kanthi dipikirake. Ana perjuangan keprigelan lan kekebalan kudu dilalekake nganti rampung lan menang, sadurunge bisa uga ana obat-obatan permanen.

Semangat sing tumindak liwat narkotika manggon ing ambang indera. Ora bakal ngidini prinsip sadar babagan manungsa kanggo ngliwati alam, utawa ngerti rahasia lan misteri, nganti dheweke wis mbuktekake awake dhewe ora bisa nesu karo sedulane indra lan wis sinau ngontrol.

Semangat alkohol minangka pejabat hukum sing dhuwur. Dumunung ing garis-garis wates donya. Iki minangka abdi saka wong-wong sing manut lan dadi guru hukum, lan bakal ngidini dheweke ngliwati lan ngerti yen ngerti lan bisa ngontrol. Nanging iku kezaliman, ora sopan lan kejem, tumrap wong-wong sing nganiaya lan ora nate netepi angger-angger sing kudu dilayani.

Ing wulan Fèbruari, sampeyan bakal diobati karo bentuk Intoxicants.