Yayasan Word

THE

WORD

Vol. 16 DESEMBER, 1912. Ora Ana 3

Hak cipta, 1913, dening HW PERCIVAL.

GAMPANG GAMPANG.

IT esuk ing solstice musim dingin. Balok ringan ing sisih wetan kidul nyerang tentara wengi lan nyritakake babagan Gusti sing saya mundhak. Awan kumpul nalika awan nganggo lan bayangan paling dawa ing taun iki. Wit-witan kasebut ditandur, gejangan sithik, lan lemah-gadhung ngusir lemah sing mandheg.

Petang teka; awan ganti langit dadi kubah timbal. Anginé nggresah, nganti tekané pati; ing papan sing sethithik ndhuwur garis bumi ing sisih kidul sisih kidul, langit abu-abu ngangkat saka panggung. Raja swarga sing wis mati, jagad api sing nganggo kain wungu, sumunar menyang papan sing gemeter, ngluwihi jurang sing mlaku liwat bukit sing adoh. Werna rusak; mendhung-awan cedhak ing ndhuwur; angin ana mati; bumi iku kadhemen; lan kabeh murup.

Tragedi wektu taun pungkasan wis rampung. Wong mikir, lan ing kana katon ana tragedi urip - lan ramalan dhewe. Dheweke ndeleng ora ana upaya sing ora ana ing sajroning urip lan mati, lan sedhih banget. Mesem dheweke bakal nate bobote pirang-pirang taun lan dilalekake ora lali tanpa ngaso turu sing ora dikarepake. Nanging dheweke ora bisa. Wirang-wiranging manungsa nggegirisi kesed; lan dheweke ngrungokake. Munculake kekirangane manungsa: Iman sing ilang, kekancan sing rusak, keprungu, kepalsuan, cidra, katon. Ing njero ati ora ana ruangane. Dheweke ngrasakake kasusahan ing jagad kanthi gemetung lan trenyuh kanthi rasa sakit ati manungsa. Ing awake wong ngrungokake tangisan wong supaya bisa ndeleng, krungu, ngomong. Urip jaman biyen lan urip sing bakal teka bisa uga golek swara.

Jalur srengenge minangka simbol uriping manungsa: manawa bakal munggah - lan apa langit dadi padhang utawa surem - surem bakal surup. Iki wis dadi kursus ing pirang-pirang bulan lan bisa uga ora dingerteni nganti pirang-pirang wulan sing ora dingerteni. Umume manungsa iku mung minangka hawa, sumunar ing wayah. Iki minangka cahya cahya, enak, kostum, sing tiba lan nalika sawetara muter ing panggung; banjur gumeter, sirna, ora katon maneh. Dheweke teka, dheweke ora ngerti saka ngendi. Dheweke liwat - ing endi? Apa wong sing arep nangis, ngguyu, nandhang sangsara lan seneng-seneng, tresna, yen mung kudu mati? Apa nasib manungsa mesthi mati? Angger-anggering alam iku padha karo kabeh. Ana metode bledug suket sing tuwuh. Nanging lading suket minangka agul-agul suket. Manung minangka manungsa. Wilah suket ngrembaka lan garing; iku dudu sinar srengenge utawa ing salju. Manungsa takon nalika dheweke nandhang, tresna, lan mati. Yen dheweke ora bakal mangsuli, kenapa kudu takon? Wong lanang wis takon babagan jaman saiki. Isih, ora ana maneh wangsulan, mula ana gema gempa ing suket. Alam nglairake manungsa, banjur meksa nindakake kaluputan sing nate mbaleni susah lan mati. Mesthine sifat apik sing digawe kanggo nggodha lan ngrusak? Guru ujar uga bab sing ala lan ala, sing bener lan salah. Nanging apa sing apik? opo piye opo bener salah? - sing ngerti? Mesthine ana kawicaksanan ing jagad iki. Apa wong sing takon babagan bakal tetep ora bisa dijawab? Yen mburi kabeh iku pati, ngapa kabungahan iki lan kasusahan urip? Yen pati ora mungkasi kabeh kanggo manungsa, kepiye utawa kapan bakal ngerti kekekalane?

Ana keheningan. Nalika surup sithik, salju salju saka sisih lor. Dheweke nutupi lapangan beku lan ndhelikake kuburan srengenge ing sisih kulon. Dheweke ndhelikake gabung bumi lan nglindhungi urip sabanjure. Lan metu saka bisu, balesan saka wong pitakon.

Dhuh, dhuh bumi! Dhuh bumi. dolanan dolanan, lan téater reregetan getih saka kadurjanan ora kaetung! Heh wong miskin, ora seneng, pemain game, gawe bagian sing sampeyan lakoni! Liyane taun wis liwati, ana liyane teka. Sapa mati? Sing urip? Sapa ngguyu Sapa nangis? Sapa sing menang? Sapa sing kalah, ing tumindak kasebut mung rampung? Apa bagean-bagean kasebut? Jahat kejem, lan miskin dianiaya, santo, wong dosa, dolt, lan sage, minangka bagean sing sampeyan lakoni. Kostum sing sampeyan gunakake, ganti kanthi adegan sing owah ing saben tumindak sing terus diterusake sajrone urip, nanging sampeyan tetep dadi aktor - sawetara aktor sing apik banget, lan luwih sithik ngerti bagean kasebut. Mesthi wae sampeyan, aktor sing ora apik, didhelikake saka awake dhewe lan liya-liyane, ing kostum sampeyan, teka ing panggung lan muter, nganti sampeyan wis mbayar lan nampa gaji kanggo saben akta ing bagean sing sampeyan lakoni, nganti sampeyan wis ngladeni wektu lan entuk kamardikan saka dolanan. Apik wong! aktor banget semangat utawa ora gelem! Ora seneng amarga sampeyan ora ngerti, amarga sampeyan ora bakal sinau bagean kasebut - lan ana ing jero.

Manungsa ngandhani jagad iki ngupaya kayekten, nanging tetep lan ora bakal uwal saka goroh. Manungsa nyebutake cahya kanggo madhangi, nanging slametan nalika cahya kanggo nuntun dheweke saka pepeteng. Manungsa nutupi mripate lan nangis ora bisa ndeleng.

Manawa manungsa bakal nyawang, mula pepadhang bakal nuduhake barang sing ala lan ala. Apa kanggo dheweke, apa sing kudu ditindakake, sing apik, bener, paling pas. Kabeh, kanggo dheweke, ala, ora salah, ora apik. Sampeyan ngirim dadi.

Sapa sing pengin ndeleng bakal weruh, lan bakal ngerti. Cahya bakal nuduhake dheweke: "Ora," "Mesthi," "Sing paling ora apik." Yen manungsa nggayuh "ora" lan bakal ngerti "ya," terange bakal nuduhake dheweke: "Ya," "Apa iki, "" Iki paling apik. "Pepadhang bisa uga ora katon, nanging bakal nuduhake perkara kasebut. Cara sing jelas, yen ana wong sing pengin ndeleng - lan ngetutake.

Manungsa wuta, tuli, bisu; Nanging dheweke bakal ndeleng lan ngrungokake lan ngomong. Manungsa buta lan wedi wedi, dheweke katon peteng. Dheweke budheg amarga, ngrungokake pikiran sehat, dheweke ngrungu kuping supaya ora pasulayan. Dheweke pancen bisu amarga dheweke wuta lan tuli. Dheweke ngandhani babagan phantom lan disharmoni lan tetep ora diwartakake.

Kabeh prakara nuduhake apa sing dadi, kanggo sing ndeleng. Wong sing ora ngerti ora bisa nyritakake kedadeyan sing nyata. Kabeh perkara martakake sipat lan jeneng, kanggo wong sing ngrungokake; manungsa sing ora ngerti, ora bisa mbedakake.

Manungsa bakal bisa ndeleng, yen dheweke bakal ndeleng cahya; dheweke bakal sinau ngrungokake, yen dheweke bakal ngrungokake sing bener; dheweke bakal duwe kekuwatan kanggo ngucapake ucapan, nalika dheweke ndeleng lan ngrungokake. Yen manungsa ndeleng lan ngrungokake lan ngomong nganggo kekuwatan sing mbebayani, cahyane ora bakal gagal lan bakal nglaporake kekebalan.