Yayasan Word

THE

WORD

Vol. 13 APRIL, 1911. Ora Ana 1

Hak cipta, 1911, dening HW PERCIVAL.

TEMBANG.

ING babagan sing misterius lan umum minangka bayangan. Bayangan kuwatir minangka bayi ing pengalaman awal ing jagad iki; bayangan ngancani kita mlaku-mlaku sajrone urip; lan bayangan ana nalika mangkat jagad iki. Pengalamane karo bayangan diwiwiti ora suwe sawise kita mlebu swasana ing jagad lan ndeleng bumi. Sanajan kita enggal bisa ngyakinake awake dhewe yen ngerti apa bayangan kasebut, nanging ora ana sing nguji babagan sing cukup.

Minangka bayi, kita wis padha turu ing kranjang lan nonton lan nggumunake bayang-bayang sing diluncurake ing langit-langit utawa tembok kanthi wong sing pindah ing kamar. Bayangan kasebut pancen aneh lan misterius, nganti kita ngrampungake masalah kasebut ing pikiran bayi kita kanthi nemokake manawa gerakan bayangan gumantung saka gerakan wong sing njelaske nganggo bentuk garis lan bayangan kasebut, utawa ing gerakan cahya sing katon. Isih mbutuhake pengamatan lan refleksi kanggo nemokake manawa bayangan paling gedhe nalika paling cedhak karo cahya lan paling adoh saka tembok, lan paling cilik lan paling ora bisa dibentuk nalika paling adoh saka cahya lan sing paling cedhak karo tembok. Banjur, nalika bocah-bocah, kita dihibur dening kelinci, geese, wedhus, lan bayangan liyane sing ana kanca sing digawe kanthi manipulasi tangane. Nalika saya tuwa, ora luwih nyenengake maneh dolanan bayangan kaya ngono. Bayangan isih aneh, lan misteri sing ngubengi dheweke bakal tetep nganti kita ngerti macem-macem jinis bayangan; apa bayangan, lan apa iku.

Pawulangan bayangan jaman kanak-kanak mulangake rong hukum bayangan. Gerakan lan owah-owahan bayangan ing lapangan beda-beda kanthi cahya sing katon lan kanthi obyek sing njelasake garis lan bayangan. Bayangan gedhe utawa cilik amarga sing mbuwang wong kasebut adoh utawa cedhak lapangan sing dipengini.

Saiki bisa uga wis lali babagan kanyatan kasebut amarga kita lali akeh pelajaran penting ing masa kanak-kanak; nanging, yen dheweke banjur sinau, pentinge lan kabeneran bakal nuntut kita ing jaman mbesuk, yen kita bakal ngerti manawa bayangan dheweke wis owah.

Ana, saiki bisa uga ujar, papat faktor sing perlu kanggo mbuwang bayangan: Kaping pisanan, obyek utawa barang sing ana; kapindho, cahya, sing katon katon; katelu, bayangan; lan, kaping papat, lapangan utawa layar sing katon bayangan. Iki misale jek cukup gampang. Yen kita dikandhani manawa bayangan mung minangka garis gedhe ing ndhuwur obyek samubarang sing nambahi sinar cahya sing tiba ing permukaan kasebut, panjelasan kasebut katon gampang banget lan gampang dingerteni supaya bisa nggawe pitakon luwih ora perlu. Nanging panjelasan kasebut, sejatine bisa uga ora, ora bisa ngilangi rasa pikiran utawa uga pangerten. Bayangan duwe karakteristik tartamtu. Shadow ora mung minangka garis gedhe saka obyek sing nyinaoni pepadhang. Iki ngasilake efek tartamtu ing indra lan nuwuhake pikiran aneh.

Kabeh awak sing diarani legap bakal nyebabake bayangan dibuwang nalika ngadeg sadurunge sumber saka cahya sing; nanging sifat bayangan lan efek sing diasilake beda-beda miturut cahya sing ngasilake bayangan. Bayangan sing dibuwang dening srengenge lan efek dheweke beda karo bayangan sing disebabake dening cahya bulan. Lampu lintang nduwe pengaruh beda. Bayangan sing dibuwang dening lampu, gas, cahya listrik utawa sumber liyane gawean beda karo sipat, sanajan mung bedane sing katon ing ngarsane yaiku bedane sing luwih gedhe utawa kurang ing garis gedhe saka obyek ing permukaan sing. bayangan dibuwang.

Ora ana obyek fisik sing opaque yen ora cetha utawa ora nularake kabeh cahya. Saben awak fisik nyegat utawa ngethok sawetara sinar cahya lan ngirim utawa transparan karo sinar liyane.

Shadow ora mung anané cahya ing njelaske nganggo bentuk garis obyek sing nyinaoni. Shadow minangka barang ing awake dhewe. Bayangan minangka liyane saka siluet. A bayangan luwih saka sing ora entheng. Shadow yaiku nggambarake obyek sing ana gandhengane karo cahya sing diunjungi. Bayangan yaiku nggambarake salinan, pasangan, dobel, utawa hantu obyek sing digambarake. Ana faktor kalima sing perlu kanggo nyebabake bayangan. Faktor kaping lima yaiku iyub-iyub.

Nalika ndeleng bayangan, kita nyumurupi garis besar obyek sing diunjungi, ing permukaan sing nyinaoni bayangan. Nanging kita ora ndeleng bayangan. Bayangan sing asli lan bayangan sing sejatine ora mung ana garis. Bayangan kasebut minangka ramalan saka iyub-iyub uga njero garis njaba awak. Werna njero awak ora bisa dideleng amarga mripat ora sumerep sinar cahya sing bakal katon ing njero awak lan nggawe iyub-iyub. Kabeh bayangan utawa bayangan sing bisa dirasakake liwat mripat yaiku njelaske nganggo bentuk garis cahya, sing mripate ora bisa dingerteni. Nanging yen penglihatan dilatih, para pandeleng bisa ndeleng bagian jero awak kanthi kabeh iyub-iyub, amarga cahya sing diliwati karo awak iki kagum lan nggawe salinan bagian awak sing sithik. pass. Permukaan fisik sing katon bayangan, yaiku, sing nyebabake njelasake cahya ing bentuk awak sing katon, wis ngematake salinan bayangan kasebut, lan kena pengaruh bayangan menyang derajat yen nahan impresine dawa sawise awak utawa cahya sing dibuwang.

Yen permukaan piring sensitif marang sinar cahya sing nembus awak sing diarani opaque lan sing mbuwang bayangan, permukaan iki bakal njaga kesan utawa bayangan, lan bisa uga sing duwe pandhangan sing terlatih kanggo ndeleng ora mung garis gedhe saka tokoh kasebut, nanging kanggo nggambarake lan nganalisa interior bayangan sing asli. Sampeyan bisa kanggo diagnosa kondisi awak sing urip nalika bayangan lan menehi ramalan babagan penyakit utawa kesehatan ing mangsa ngarep miturut diagnosis. Nanging ora ana piring utawa permukaan sing ora bisa ngematake bayangan kaya sing dideleng saka pemandangan fisik sing biasa. Sing diarani bayangan, saka sudut pandang fisik, ngasilake efek tartamtu, nanging ora katon.

(Kanggo terus.)