Yayasan Word

THE

WORD

Vol. 12 PEMBANGUNAN, 1911. Ora Ana 5

Hak cipta, 1911, dening HW PERCIVAL.

FRIENDSHIP.

NGGO babagan pakurmatan, loman, keadilan, tulus, kabeneran lan kabecikan liyane ing panggunaan sing kerep lan ora sopan dening wong sing ora sopan, paseduluran diputusake lan jaminan persahabatan dikepengini lan diakoni ing endi wae; nanging, kaya dene kabecikan liyane, lan, sanajan dirasakake ing kabeh jagad, iku sawijining ikatan lan negara sing paling langka.

Nang endi wae pirang-pirang wong sing digawa, lampiran digawe ing antarane sawetara sing nuduhake rasa seneng utawa ora seneng marang wong liya. Ana sing diarani kanca sekolah kekancan. Dheweke ijol-ijolan confidences lan nuduhake pastime lan olahraga sing padha lan trik lan pranks nalika ora kuwatir saka pamuda. Ana bocah wadon toko, korok wadon, kekancan bocah wadon. Dheweke kabeh nuduhake rahasia; padha-padha nulung-nulungi kanggo nindakake rencana, lan ana sing ngarep-arep supaya ora nate ngapusi sawetara rencana sing bisa ditindakake, utawa kanggo nglindhungi dheweke nalika ditemokake ora dikarepake; hubungane ngidini siji kanggo mbuwang awake dhewe karo akeh perkara-perkara sithik sing penting amarga ana kepentingan umum.

Pria bisnis ngomongake kekancan, sing biasane ditindakake kanthi bisnis kanthi komersial. Yen nikmat dijaluk lan diwenehake bisa bali. Saben wong bakal menehi pitulung lan dhukungan finansial lan ngutangi jenenge kanggo uji coba lan kredit liyane, nanging ngarepake bali kanthi apik. Sawetara risiko bisa uga dadi kanca kekancan karo wong liya sing nulungi wong liya, yen kapentingan dheweke dhewe bakal cilaka; lan kekancan bisnis wis ditrapake ing tingkat sing wis diwenehake wong liya, bagean liya saka bathi dhewe, supaya liyane, wedi yen ilang utawa ilang saka bathi, bisa uga njaluk maneh. Nanging iki ora Persahabatan bisnis sing ketat. Persahabatan bisnis sing kuat bisa ditondoi kanthi perkiraan wong Wall Street sing, nalika siyap ngatur lan ngambang perusahaan pertambangan kanthi nilai sing cukup jelas, lan pengin menehi penampilan kekuatan lan ngadeg, ujar: "Aku bakal menehi pitunjuk marang Pak Moneybox lan Pak Dollarbill lan Pak Churchwarden, bab perusahaan kasebut. Kanca kanca-kanca. Aku bakal takon dheweke entuk saham akeh lan bakal dadi direktur. Apa sing dadi kanca sampeyan yen ora bisa digunakake. "Persahabatan politikus mbutuhake dhukungan saka partai, ngladosi lan ngetrapake skema saben liyane, ngetrapake apa wae undang-undang, ora bisa dianggep apa-apa, kanggo entuk manfaat kanggo komunitas , menehi hak istimewa khusus, utawa kalebu sifat sing paling korupsi lan nistha. "Apa aku bisa gumantung saka kekancan sampeyan," pimpinan takon salah sawijining pendhukung nalika langkah sing ora sopan kudu dipeksa ing partai lan dileksanakake marang wong akeh. "Sampeyan duwe, lan aku bakal nemoni kowe," yaiku jawaban sing njamin kekancan kanca liyane.

Ana paseduluran antarane genteel rakes lan wong liya sing diterangake dening salah sawijine nalika nerangake babagan liyane, "Ya, kanggo netepake pakurmatan Charlie lan kanggo njaga persahabatan, aku ngapusi kaya wong lanang." Ing kekancan antara maling lan liyane para penjahat, ora mung samesthine wong liya bakal nulungi tindak kriminal, lan nanggung kesalahane, nanging bakal mlebu nemen kanggo nglindhungi dheweke saka ukum utawa ngamanake pembebasan yen dikunjara. Persahabatan antarane para punggawa kapal, prajurit lan polisi mbutuhake tumindak siji, sanajan tanpa merit lan malah isin, bakal didhukung lan dibela dening wong liya kanggo mbantu dheweke nyekel jabatane utawa ditunjuk dadi sing luwih dhuwur. Liwat kabeh kekancan kasebut, ana roh kelas sing saben badan utawa pesawat kasebut ditata.

Ana kanca kekancan, wong sing duwe gunung, para pemburu, wong sing seneng lelungan lan njelajah, sing dibentuk kanthi diluncurake ing lingkungan sing padha, ngalami kesusahan sing padha, ngerti lan berjuang liwat bebaya sing padha lan padha karo tampilan sing padha. Persahabatan kasebut biasane dibentuk kanthi ngrasa utawa butuh perlindungan bebarengan karo bahaya fisik, kanthi tuntunan lan pitulung sing diwenehake ing lokal sing mbebayani, lan kanthi bantuan marang kewan liar utawa mungsuh liyane ing alas utawa ara-ara samun.

Persahabatan kudu dibedakake karo hubungan liyane kayata kenalan, kemitraan, karukunan, akrab, kekancan, komrade, pengabdian, utawa katresnan. Sing ngerti, bisa uga ora peduli utawa ora pati ngerti karo saben liyane; paseduluran mbutuhake saben duwe kapentingan lan preduli bab liyane. Sosiabilitas mbutuhake hubungan seksual sing sarujuk ing masyarakat lan hiburan sing nguntungake; nanging wong-wong sing ora pasrawungan bisa ujar utawa tumindak ala marang wong sing setuju. Persahabatan ora ngidini ngapusi kasebut. Intimasi wis ana pirang-pirang taun ing bisnis, utawa ing bunderan liya sing mbutuhake ngarsane wong liya, nanging dheweke bisa uga ngremehake lan ngremehake karo wong sing wis kepengin banget. Persahabatan bakal ngidini rasa ora kaya ngono. Familiar asal saka kenalan intim utawa saka hubungan seksual, sing bisa uga ora seneng lan ora seneng; ora krasa utawa ora seneng bisa urip ing kekancan. Persahabatan minangka tumindak utawa kahanan sing nduweni minat kanggo wong liya, sing uga ora bisa dingerteni utawa dimangerteni karo wong liya; Persahabatan ora dadi siji; iku timbal balik lan dingerteni loro. Komersitas yaiku asosiasi pribadi lan sesrawungan, sing bisa mungkasi nalika para kanca padha dipisah; Persahabatan ora gumantung ing kontak pribadi utawa asosiasi; Persahabatan bisa uga ana ing antarane wong sing durung nate weruh lan tetep tahan, nanging jarak banget ing papan lan wektu bisa campur tangan. Pengabdian minangka sawijining sikap kanggo wong liya, subjek utawa; negara sing dadi cepet-cepet, makarya kanthi sebab, ing upaya nggayuh ambisi utawa becik, utawa kanggo nyembah marang Dewa. Persahabatan ana ing antarane pikiran lan pikiran, nanging ora kalebu pikiran lan ide, utawa prinsip sing ora abstrak; lan uga kekancan kekancan sing nyembah marang Gusti Allah. Persahabatan nduwe lapangan sing padha utawa padha kanggo pamikiran lan tumindak ing antarane pikiran lan pikiran. Katresnan biasane dianggep minangka pengarepan sing kepengin banget, kepiye emosi lan tresno marang prekara, wong, papan utawa kepenak; lan katresnan utamane dipikirake lan digunakake kanggo ngrancang rasa utawa emosi, utawa hubungan kasih sayang sing wis ana ing antarane anggota kulawarga, ing antarane para penyayang, utawa ing antarane wong lanang lan garwa. Persahabatan bisa ana ing antarane anggota kulawarga lan antarane wong lanang lan wadon; nanging sesambungane antara kekasih, utawa bojo ora kekancan. Persahabatan ora butuh rasa sehat lan ora ana hubungan fisik. Sesambetan persahabatan iku mental, pikiran, lan dudu pikiran sehat. Katresnan manungsa marang Gusti Allah, utawa dening Gusti Manungsa, yaiku sikap wong sing luwih ringkes marang wong sing luwih unggul, utawa wong sing kuwasa marang wong sing terbatas lan ora bisa ngerteni. Persahabatan nyedhaki kesetaraan. Persahabatan bisa uga diarani katresnan, yen katresnan ora ana gandrung; koyo utawa kawruh babagan hubungan, ora dibandingake karo lampiran saka indera; negara sing dadi rasa pinunjul lan asor ilang.

Ana cara liya sing digunakake tembung kasebut, kayata kekancan antarane manungsa lan segawon, jaran, lan kewan liyane. Ikatan antarane kewan lan manungsa, sing salah dikandhakake kekancan, yaiku sifat sing padha karo kepinginan, utawa nanggepi kekarepan kewan kasebut kanggo tumindak tumindak ing manungsa. Kewan responsif kanggo tumindak manungsa lan ngapresiasi pikirane. Nanging mung bisa nanggapi layanan, lan kekarepan kanggo nindakake prekara sing dikarepake bisa ditindakake. Kewan kasebut bisa ngladeni manungsa lan kanthi gampang mati ing layanane. Nanging isih ora ana persahabatan ing antarane kewan lan manungsa, amarga kekancan mbutuhake pemahaman lan responsif saka pikiran lan pamikiran, lan uga ora ana responsif utawa komunikasi saka kewan. Kewan paling bisa nggambarake pikirane manungsa marang dheweke. Ora bisa ngerti pikirane kajaba sing ana gandhengane karo kepinginan dhewe; iku ora bisa asale panginten, uga ora bisa menehi katrangan marang manungsa. Gegantungan antarane pikiran lan pikiran liwat pikirane, penting ing ikatan kekancan, ora mungkin ana ing antarane manungsa, pikiran, lan kewan.

Tes saka persahabatan sing bener utawa salah ana ing awake dhewe utawa kepentingan dhiri sing ana ing liyane. Persahabatan sing sejati ora mung masarakat sing minat. Bisa uga ana paseduluran antarane wong sing duwe komunitas sing minat, nanging persahabatan sing sejati ora mikir entuk apa sing diwenehake, utawa bisa uga dibalekake apa sing ditindakake. Persahabatan sing sejatine yaiku mikirake liyane lan tumindak kanggo utawa kanggo kesejahteraane, tanpa ngelingake kapentingan awake dhewe kanggo ngganggu apa sing dipikirake lan ditindakake kanggo wong liya. Persahabatan sing sejatine ana motif sing ora duwe ati sing nyebabake pamikiran lan tumindak kanggo kabecikan wong liya, tanpa duwe kapentingan.

Tumindak utawa pura-pura tumindak kanggo kepentingan wong liya, yen sababe tumindak kaya ngono kanggo kepuasan lan kepinginan awake dhewe, dudu persahabatan. Iki asring ditampilake ing ngendi ana komunitas sing kapentingan lan ing endi sing dianggep prihatin kanggo kekancan. Persahabatan kasebut tetep nganti ana sing mikir yen ora entuk regane, utawa nganti sing liyane ora setuju. Banjur hubungan grapyak mandheg lan sing diarani Persahabatan iku pancen kepengin banget. Yen ana hubungan sing diarani kekancan karo wong liya utawa liya amarga kanthi kekancan kasebut bisa uga entuk bathi, utawa njaluk kepinginan, utawa entuk cita-cita, ora ana persahabatan. Buktine yen Persahabatan sing dianggep ora paseduluran, katon yen ana sing pengin tumindak salah. Persahabatan bisa ana ing ngendi siji utawa loro utawa kabeh bakal oleh keuntungan saka persahabatan; nanging yen kapentingan pribadi minangka motif sing ngetrapake kabeh, dadi kekancan. Ing persahabatan sing sejati saben wong bakal nggatekake kepentingan liyane, ora bisa mikir dhewe, amarga pikirane liyane luwih gedhe lan luwih penting tinimbang kepingin lan cita-cita, lan tumindak lan urusan dheweke nuduhake gaya pikirane.

Persahabatan sing sejati ora bakal ngakoni uripe kanca dadi bebaya kanggo nylametake wong liya. Sapa sing ngarepake utawa pengin kanca kanggo mbebayani nyawane, ngapusi, kelangan pakurmatan, supaya bisa disimpen saka risiko kasebut, ora dadi kanca, lan kekancan ora ana sisihane. Pengabdian sing gedhe bisa uga dituduhake persahabatan nalika pengabdian perlu, kayata perawatan sing dawa lan sabar ngatasi kelemahane fisik utawa mental wong liya lan kanthi sabar nggarap dheweke kanggo ngilangi penderitaan lan mbantu dheweke kanggo nguatake pikiran. Nanging persahabatan sing sejatine ora mbutuhake, nglarang, nindakake kesalahan fisik utawa moral utawa mental, lan pengabdian mung bisa digunakake nganti sejatine pengabdian ing persahabatan ora mbutuhake salah siji kanggo sapa wae. Persahabatan sing sejatine minangka standar moralitas lan kejujuran lan mental sing apik kanggo ngidini pengabdian utawa karep kanggo njaluk gelar kasebut ing layanan sing dikira kanca yen bakal ngrusak wong liya.

Sawijine bisa uga gelem ngorbanake awake dhewe lan bisa uga nyembelakake nyawane kanggo nyebabake kekancan, yen kurban kasebut kanggo tujuan sing luhur, yen kanthi korban kaya ngono, dheweke ora ngorbanake kepentingan wong-wong sing duwe hubungane, lan yen awake dhewe kapentingan ing urip mung dikurbanake, lan dheweke ora mundur saka tugas. Dheweke nuduhake kekancan sing paling trampil lan paling gedhe sing ora bakal ngrusak wong lan ora salah, sanajan bisa dadi persahabatan.

Persahabatan bakal nyebabake pikirane utawa tumindak marang kancane, ngluwari dheweke ing kasangsaran, nglipur dheweke ing sajroning kasusahan, ngilangi beban lan nulungi nalika butuh, ngiyatake dheweke ing panggodha, nahan pangarep-arepe ora kentekan niat, kanggo mbantu dheweke ngilangi keraguane, kanggo nyengkuyung nalika ana sajroning kasusah, ujar kepiye carane nyingkirake rasa wedi, kepiye ngatasi masalah, njlentrehake babagan sinau saka kuciwane lan dadi salah sawijining kesempatan, supaya bisa ngliwati angin gedhe. urip, kanggo ngrangsang dheweke kanggo entuk anyar lan gegayuhan sing luwih dhuwur, lan uga, ora bisa mundur utawa mbatesi tumindak bebas ing pikirane utawa tembung.

Papan, lingkungan, kahanan, kahanan, kahanan, watek lan posisi, dadi sebab utawa paseduluran. Dheweke mung katon. Iki mung menehi setelan; iku dudu sebab persahabatan sing bener lan abadi. Persahabatan sing kabentuk lan tahan saiki minangka asil evolusi sing dawa. Sampeyan ora mung kasempatan mung kedadeyan, sanajan kekancan bisa diwiwiti saiki lan terus urip. Persahabatan diwiwiti liwat rasa syukur. Nyuwun syukur ora mung sukur sing dirasakake dening ahli waris kanggo sing mupangate. Sampeyan ora matur nuwun kanggo amal sing adhem kanggo sedekah, uga rasa ora syukur sing dirasakake utawa dituduhake dening wong sing apike kanggo wong sing dikepengini. Nuwun rasa syukur minangka salah sawijine luhur kabecikan lan sifat kaya dewa. Nyuwun syukur minangka awak sing ngeling-eling babagan prekara sing apik sing diucapake utawa rampung, lan tanpa ati-ati lan bebas saka jantung marang wong sing nindakake. Tingkat rasa syukur kabeh kasta utawa posisi. Sawijining budak bisa nduwe rasa syukur kanggo pemilik awak amarga sawetara kabecikan sing dituduhake, amarga sage duwe rasa syukur kanggo bocah amarga nyipta dheweke kanthi konsep sing luwih jelas babagan sawetara masalah urip lan Gusti Allah nduweni rasa syukur kanggo wong sing nuduhake ketuhanan gesang. Sukurane minangka sekutu persahabatan. Persahabatan diwiwiti nalika pikirane milih rasa syukur liyane kanggo sawetara kabecikan sing dituduhake nganggo tembung utawa tumindak. Sawetara kabecikan bakal dituduhake kanthi ora, nanging kanthi cara mlebu; amarga tumindak manut impulses saka ati lan pamikiran lan liyane bakal rumangsa matur nuwun kanggo keutanan apresiasi apa sing wis ditindakake; lan kanthi mangkono, saben rumangsa ketulusan lan kabecikan tumrap wong liya, awake dhewe lan pangerten mental tuwuh ing antarane dheweke lan dadi kekancan.

Kesulitan bakal muncul lan paseduluran bakal nate diusahake, nanging kekancan kasebut bakal ditindakake yen kapentingan diri ora kuwat banget. Yen ana kedadeyan sing ngganggu utawa katon ngrusak persahabatan, kayata menyang papan sing adoh, utawa kayata perselisihan sing timbul, utawa kudu komunikasi mandheg, isih bisa kekancan, sanajan kekancan. Sanajan ora kudu ndeleng liyane sadurunge mati, kekancan, mula durung rampung. Yen pikirane bakal urip maneh ing jaman mbesuk utawa sawetara urip, dheweke bakal ketemu maneh lan kekancan maneh.

Yen digambar, sawetara ekspresi pamikiran kanthi tembung utawa tumindak bakal ngrasakake pikiran lan dheweke bakal rumangsa lan mikir kaya bebrayan, lan ing urip kasebut bisa uga bisa dikerjakake sajrone rantai persahabatan. Apa maneh paseduluran kasebut bakal dianyari maneh lan ketoke bisa pisah, ora setuju utawa pati; nanging ing saben nganyari maneh paseduluran siji saka kanca bakal bisa ngerteni sing liyane lan kekancan bakal ditetepake maneh. Dheweke ora bakal ngerti pasedulure ing tilas awake dhewe ing urip liyane, nanging rasa marem ora bakal kuwat. Persahabatan sing kuat muncul amarga ana kasempatan utawa ora kenal, lan sing bakal kedadeyan liwat kedadeyan urip, ora miwiti kedadeyan sing ora disengaja nalika ana rapat. Rapat kasebut ora dadi kacilakan. Iki minangka link sing katon ing rantai acara sing dawa banget sajrone urip liyane, lan pertemuan lan pangenalan sing dianyar maneh kanthi perasaan kaya ngono yaiku njupuk kekancan ing jaman biyen. Sawetara tumindak utawa ekspresi saka siji utawa loro-lorone bakal nyebabake perasaan kanca lan mula bakal terus.

Karusakan paseduluran diwiwiti nalika ana wong cemburu karo prentahe sing mbayar liyane, utawa kepinteran kancane marang wong liya. Yen dheweke meri marang kancane amarga duwe duweke, prestasi, bakat utawa jenius, yen kepengin nyelehake kanca ing teduh utawa keprungu, rasa cemburu lan meri bakal nggawe utawa nggunakake kemungkinan curiga lan mamang, lan kapentingan awake dhewe. bakal ngarahake dheweke sajrone nindakake karusakan saka kekancan. Kanthi kegiatan sing diterusake bakal diarani ana hubungane persahabatan. Ora seneng bakal katon lan bakal dadi inimity. Iki biasane didhisiki, yen kapentingan pribadi saya kuwat, dening penyalahgunaan persahabatan.

Penyalahgunaan persahabatan diwiwiti nalika ana sing dikarepake yaiku nggunakake liyane tanpa nimbang karo dheweke. Iki katon ing bisnis, ing endi sing luwih seneng karo kancane kanggo nggawe titik kanggo ngladeni dheweke tinimbang nandhang titik kanggo ngladeni kanca. Ing politik katon ing endi sing nyoba nggunakake kanca-kancane kanggo kepentingan dhewe tanpa kekarepan kanggo ngladeni dheweke. Ing bunder sosial penyalahgunaan persahabatan ditampilake nalika salah sijine sing nelpon kanca liyane, pengin lan nyoba nggunakake kanca kanggo kapentingan awake dhewe. Saka panyuwunan sing entheng supaya liyane nindakake prekara sing angel amarga kekancan, lan yen tumindak kasebut nglawan kekarepan liyane, penyalahgunaan pasinaon bisa uga njaluk panjaluk liyane kanggo nindakake tindak kriminal. Yen wong liya nemokake manawa keprigelan sing diakoni mung njaluk layanan, persahabatane saya ringkih lan bisa uga mati, utawa bisa uga ngganti persahabatan. Persahabatan ora kena disalahake.

Sing penting kanggo terus kekancan Persahabatan yaiku saben wong kudu duwe kekarepan kanggo milih ing pikirane lan tumindak. Yen sikap kaya ngono iku tetep paseduluran bakal tahan. Nalika kapentingan dhiri dienal lan diterusake, kekancan kasebut bisa owah dadi permusuhan, antipati, aversion, lan gething.

Persahabatan yaiku kebudayaan pikiran lan didegake lan diadegake kanthi asale spiritual lan kesatuan utama kabeh makhluk.

Persahabatan yaiku hubungan sing sadar ing antarane pikiran lan pikiran, sing tuwuh lan ditetepake minangka asil motif saka wong liya ing pamikiran lan tumindak kanggo kepentingan lan kabecikan saka wong liya.

Persahabatan diwiwiti nalika tumindak utawa pikirane siji nyebabake pikiran liyane utawa pikiran liyane bisa ngerteni kebahagiaan ing antarane dheweke. Persahabatan kasebut tuwuh nalika pikirane diarahake lan tumindak ditindakake tanpa kepentingan dhewe lan kanggo kabecikan permanen wong liya. Persahabatan wis dibentuk lan diadegake lan ora bisa dirusak nalika hubungan kasebut dikenal spiritual karo sifat lan tujuane.

Persahabatan minangka salah sawijining hubungan sing paling luweh. Iku awake lan ndadekke lan nuwuhake sifat sing paling trampil lan paling luhur ing pikiran, liwat tumindak manungsa. Persahabatan bisa lan ana ing antarane wong sing duwe kapentingan pribadi lan kepinginan padha; nanging ora bisa narik kawigaten pribadi utawa kekarepan sing padha.

Persahabatan biasane hubungane karo pikiran, lan kajaba ikatan mental iki ora bisa ana persahabatan sing nyata. Persahabatan minangka salah sawijining hubungan sing paling dawa lan paling apik. Kudu nindakake kabeh fungsi fakultas; iku nyebabake wong sing paling apik tumindak kanggo kanca, lan, pungkasane, nyebabake tumindak paling apik kanggo kabeh wong. Persahabatan minangka salah sawijining faktor penting, lan stimulasi kabeh faktor liyane, ing bangunan karakter; iku nguji panggonan sing lemah lan nuduhake cara ngiyatake; iku nuduhake kekurangan lan carane nyuplai, lan nuntun ing karya kanthi usaha sing ora mentingake.

Persahabatan bangun lan nyebutake rasa simpati yen ana sadurunge utawa ora duwe rasa simpati, lan nggawe kanca luwih rumangsa gerah karo wong sakloron.

Persahabatan nggambarake kejujuran kanthi ndhelikake apus-apus lan tutup palsu lan pura-pura ilang, lan ngidini alam asli katon kaya ngono, lan nyatakake awake dhewe kanthi nyata. Kemungkinan dikembangake kanthi paseduluran, ngadeg tes lan mbuktekake bisa dipercaya kabeh percobaan persahabatan. Persahabatan memulang kepribadian ing pamikiran lan wicara lan tumindak, kanthi nyebabake pikiran mikir babagan apa sing apik utawa paling apik kanggo kanca, kanthi nyebabake kanca ujar yen tanpa quibble sing dipercaya dadi bener lan kanggo kapentingan kanca. Persahabatan nggawe kesetiaan ing manungsa kanthi ngerti lan nyimpen kapercayan. Raos ora wedi mundhak kanthi mundhak kekancan, ora ana rasa ragu lan ora percaya, lan ngerti lan ngganti karep. Kualitas kekuatan dadi luwih kuat lan luwih murni nalika maju kekancan, kanthi olahraga kanggo kapentingan wong liya. Persahabatan nduwe kabecikan ing manungsa, kanthi meneng nesu lan ngilangake pikirane lara, nesu utawa nesu lan mikirake kabecikan liyane. Harmlessness disebut lan ditetepake liwat kekancan, kanthi ora bisa ngrusak kancane, kanthi kekancan sing dadi kekancan, lan kanthi ora gelem mitra kanca nindakake apa wae sing bisa ngrusak wong liya. Liwat kemurahan kekancan diilhami, kanthi pengin nuduhake lan menehi paling apik kanggo wong liya. Unthismness sinau liwat paseduluran, kanthi gampang lan bungah sing dikarepake kanggo kapentingan sing paling apik kanggo kanca. Persahabatan nyebabake budidaya sabar, kanthi ngetrapake awake dhewe. Persahabatan nyirnakake lan nyampurnakake keberanian, kanthi nyebabake wong mbebayani kanthi wani, tumindak kanthi wani, lan kanthi wani mbela sababe wong liya. Persahabatan nyengkuyung sabar, kanthi nyebabake salah siji kanggo nandhang kaluputan utawa tumindak ala saka kancane, terus-terusan nuduhake dheweke nalika menehi saran, lan tahan wektu sing dibutuhake kanggo ngatasi lan ngowahi dadi kabecikan. Pitulung Persahabatan ing tuwuh kabecikan, kanthi ajining dhiri, lan cara sing beda lan integritas lan standar urip sing dijalukake paseduluran. Liwat persahabatan wis entuk kekuwatan sing mbiyantu, kanthi ngrungokake masalah siji, melu ngrawat, lan nuduhake cara kanggo ngatasi kasusahane. Persahabatan minangka promotor saka kemurnian, kanthi kepengin duwe gegayuhan luhur, kanthi ngresiki pikirane, lan pengabdian kanggo prinsip sing bener. Bantuan persahabatan ing pambangunan diskriminasi, kanthi nyebabake salah sawijine kanggo nggoleki, menehi kritik lan nganalisa motif, dadi arraign, nliti lan ngadili pikirane, lan kanggo nemtokake tumindak lan ngetrapake tugas marang kancane. Persahabatan minangka pitulung marang kabecikan, kanthi njaluk moralitas sing paling dhuwur, kanthi luhur budidha lan urip kanthi cocog karo gegayuhane. Persahabatan minangka salah sawijining pendhidhikan ing pikiran, amarga ngresiki kekejeman lan mbutuhake pikiran supaya bisa nemokake hubungan sing cerdas karo liyane, kanggo ngukur lan ngerti hubungan kasebut; menehi kapentingan ing rencana lan pitulung liyane kanggo ngembangake; iku nyebabake pikiran dadi modifikasi, disamakan, lan imbang kanthi meneng ngilangi, mriksa efek, lan ngatur ekspresi. Persahabatan kudu ngontrol kontrol kerusuhan, ngatasi resistensi, lan nggawe kebingungan kanthi kabeneran kanthi mikir lan keadilan ing tumindak. Persahabatan kanthi kapinteran kanthi tujuan mbiyantu pikiran mbedakake identitas, tekan kawruh dhiri, lan pungkasane bisa nemokake sesambungane karo kabeh wong liya.

Supaya bisa disimpulake.