Yayasan Word

"Unveil, Dhuh: sing menehi rezeki marang Jagad; Sapa sing kabeh bakal maju; ngadhepi srengenge sing sejati, saiki wis didhelikake dening vas cahya emas, supaya kita bisa ndeleng TRUTH, lan nindakake kabeh tugas, nalika kita menyang Kursi Suci. "

- Gaiyatri.

THE

WORD

Vol. 1 OCTOBER 21, 1904. Ora Ana 1

Hak cipta, 1904, dening HW PERCIVAL.

KANGGO Kita.

Majalah iki dirancang kanggo nggawa kabeh sing bisa maca kaca kasebut, Tmessage jiwa. Pesan kasebut yaiku manungsa luwih saka kewan sing dirajut kain - dheweke gaib, sanajan ketuhanan bakal dicedhaki, lan didhelikake, coil daging. Manungsa ora kecelakaan nalika lair utawa ora bakal dadi nasib. Dheweke minangka kekuwatan, pangripta lan ngrusak nasib. Liwat kekuwatan sing ana ing njero, dheweke bakal ngatasi rasa ora sopan, ora nggatekke, lan mlebu ing kawicaksanan. Ing kana dheweke bakal ngrasakake katresnan kanggo kabeh sing urip. Dheweke bakal dadi kekuwatan langgeng kanggo kabecikan.

Pesen sing wani iki. Kanggo sawetara wong bisa uga ora ketinggalan ing jagad iki sing saya suwe saya owah-owahan, kebingungan, kuwatir, kahanan sing durung mesthi. Nanging kita pracaya iku bener, lan miturut kekuwatan bebener bakal urip.

"Iki ora anyar," filsafat modern bisa ujar, "filsafat kuno wis nyritakake babagan iki." Apa wae filsafat jaman biyen sing wis ujar, filsafat modern wis ngremehake pikiran kanthi spekulasi sing sinau, sing terus ditrapake, bakal njalari sampah sing mandheg. "Imej imajiner," ujare ilmuwan jaman materialisme, gagal ndeleng sabab saka sumber imajinasi. "Ilmu menehi aku bukti sing bisa daklakoni kanggo wong sing urip ing jagad iki." Ilmu ilmiah bisa nggawe ara-ara samun sing subur, tingkat gunung, lan nggawe kutha-kutha gedhe ing papan dununge. Nanging ilmu ora bisa ngilangi sebab saka rasa ora sedhih lan rasa sedhih, lelara lan penyakit, lan uga ora bisa ngrasakake pengarepan jiwa. Kosok baline, ilmu materialistik bakal ngrusak jiwa, lan ngrampungake jagad iki dadi tumpukan bledug kosmis. "Agama," jarene teolog, mikir babagan kapercayan tartamtu, "nggawa pesen katentreman lan kabungahan." Agama, nganti saiki, wis ngepenake pikiran; ngeset wong nglawan manungsa ing perang gesang; banjir bumi kanthi getih sing dikubur ing korban agama lan tumpeng ing perang. Amarga cara dhewe, teologi bakal nggawe para pengikut, para penyembah berhala, nempatake Tanpa wates ing bentuk lan menehi kalemahane manungsa.

Isih, filsafat, ilmu, lan agama yaiku perawat, guru, sing mbebasake jiwa. Filsafat kuwi wujud ing saben manungsa; iku sih lan nresnani pikiran kanggo mbukak lan ngetrapake kawicaksanan. Miturut ilmu pikiran sinau hubungane karo saben liyane, lan menehi papan sing cocog ing jagad iki. Liwat agama, pikiran dadi bebas saka ikatan sensuous lan digabung karo Tanpa wates Tanpa wates.

Ing jaman ngarep, filsafat luwih saka senam mental, ilmu bakal luwih gedhe materialisme, lan agama bakal dadi unsurearian. Ing mbesuk, manungsa bakal tumindak kanthi adil lan bakal tresna marang sadulure kaya awake dhewe, ora amarga dheweke kepengin entuk ganjaran, utawa wedi marang geni neraka, utawa angger-angger manungsa: nanging amarga dheweke bakal ngerti manawa dheweke kalebu bagean saka kancane, yen dheweke lan kancane dadi bagian kabeh, lan kabeh iku ana siji: manawa dheweke ora bisa ngrusak liyan manawa ora ngrusak awake dhewe.

Ing perjuangan nggayuh jagad, wong-wong padha ngijoli kanthi upaya supaya bisa sukses. Nalika ngrampungake kanthi biaya kasangsaran lan kasangsaran, dheweke tetep ora marem. Nggolek sing cocog, dheweke ngejar bentuk bayangan. Ing pangangkute, dheweke bakal sirna.

Mandhiri lan nggatekke nggawe urip dadi ngalamun sing cerah lan bumi dadi neraka sing nduwe. Tangisané lara sesambungan karo ngguyu wong lanang homo. Cocok sukacita diikuti spasme saka kasusahan. Manungsa ngrangkul lan nempuh nyedhaki panyebabe duka, sanajan dikepung. Penyakit, sing utomo tiwas, nyerang vitals. Banjur keprungu pesen jiwa. Pesen iki minangka kekuatan, katresnan, katentreman. Iki pesen sing bakal kita lakokake: kekuwatan mbebasake pikiran saka ora nggatekke, prejudis, lan ngapusi; wani golek kebenaran ing saben wujud; katresnan kanggo nanggung beban saben liyane; katentreman sing asale saka pikiran sing dibebaske, ati sing kabuka, lan eling babagan urip sing durung larut.

Ayo kabeh sing nampa pesen iki. Saben wong sing duwe "Sabda" kanggo menehi sing mupangate wong liya dijaluk nyumbang kanggo kaca kasebut.