Yayasan Word

THE

WORD

♊︎

Vol. 17 MAYU, 1913. Ora Ana 2

Hak cipta, 1913, dening HW PERCIVAL.

IMAGINASI.

MAN seneng karo karya imajinasi, nanging jarang utawa ora nate mikir babagan iki, kepiye ngerti, kepiye kerjane, apa faktor sing dipunginaake, apa proses lan asil karya, lan apa tujuan nyata imajinasi . Kaya tembung liyane, kayata ide, pikiran, panginten, imajinasi biasane digunakake tanpa sengaja utawa tanpa makna sing jelas. Wong ngomongake imajinasi kanthi pujian, minangka nggayuh utawa sifat wong hebat sing kemampuan lan kekuwatan wis nggawe nasibe bangsa lan jagad; lan wong sing padha bakal nganggep kasebut minangka ciri khas wong liya sing ora praktis, sing duwe kabegjan lan pikiran sing ringkih; manawa wahyu kasebut ora ana gunane, impen ora bakal ana kekarepan, dheweke ngarepake apa sing ora bakal kedadeyan; lan, dheweke dideleng kanthi rasa welas utawa hina.

Khayalan bakal terus maju. Bakal nggawa sawetara menyang dhuwur lan liyane menyang jero. Bisa uga nggawe utawa mbuwang wong lanang.

Khayalan ora nebula impen sing ora jelas, kekirangan, halusinasi, bayangan, khayalan, noto kosong. Khayalan kasebut nindakake perkara. Bab kasebut ditindakake kanthi imajinasi. Sing ditindakake kanthi imajinasi kasebut nyata-nyata nyata karo wong sing nindakake kaya ngono minangka produk imajinasi nalika panggunaan fisik.

Yaiku nyata karo wong sing ngerti. Manungsa ngerti babagan kedadeyan utawa nggatekake dheweke. Dheweke ora ngerti apa sing dingerteni, nganti sawise dheweke menehi perhatian lan nyoba mikir lan ngerti babagan kasebut. Nalika dheweke mikir lan nyoba mangertos, imajinasi bakal mbukak formulir anyar kanggo dheweke; dheweke bakal weruh makna anyar ing bentuk lawas; dheweke bakal sinau carane nggawe wujud; lan dheweke bakal ngerti lan ngarepake seni imajinasi akhir, ing babagan unmaking lan nggawe wujud.

Khayalan ora gumantung saka wektu lan papan, sanajan ana fakultas gambar ing wong luwih aktif lan luwih aktif tinimbang wong liya, lan ana papan sing luwih cocog tinimbang liyane kanggo karya, dudu dolanan, imajinasi. Gumantung ing pembuangan, watek, karakter, pangembangan individu. Wektu lan panggonan kudu ana hubungane karo wong sing duwe impen sing kepengin kedadeyan lan ngenteni kesempatan lan suasana, nanging imajinasi nggawe kesempatan, nguja pikiran saka dheweke, nggawe kedadeyan. Karo dheweke, imajinasi bisa ditindakake kapan lan ing papan liya.

Sing mbayangno manawa salah siji negatif utawa positif, pasif utawa aktif, impen utawa imajiner. Pikirane pemimpi disaranake dening indera lan obyek; Imajinasi imajiner paling akeh disebabake dening pikirane. Pemimpi impen lan pasif, imajiner sensitif lan positif. Ngalamun yaiku salah sawijining pikiran, liwat fakultas gambar dheweke, nggambarake utawa njupuk bentuk obyek pikiran utawa pikiran, lan sing digambarake. Panambang utawa imajiner yaiku salah sawijine ide fakultas gambar, prakara dadi kabentuk, dipandu dening pamikirane, miturut kawruh lan ditemtokake kanthi kekarepan kekuwatane. Pikirane sesrawungan lan swara lan bentuk sensitif narik kawigaten impen. Pikirane ngetutake dheweke lan main ing rambute, utawa dicekel lan dianakake, lan fakultas gambar didorong lan dipeksa menehi ekspresi kaya sing diarahake. Panambang imajinasi ing fakultas citra lan nutup pikirane kanthi mikir kanthi mantep nganti ditemokake. Kaya wiji sing dibuwang menyang rahim bumi, mula pamikiran kasebut diwenehake menyang fakultas gambar. Pikiran liyane ora kalebu.

Ngaso pungkasane kawruh babagan laten ing pikiran lan kanthi kekarepan, imajiner ngrangsang fakultas gambar kanthi pikirane nganti karya imajinasi diwiwiti. Miturut kawruh laten ing imaginor lan kanthi kekarepan, pikirane butuh urip ing fakultas gambar. Indera kasebut banjur digunakake digunakke lan saben dadi fungsi imajinasi. Pikirane wis diwujudake kanthi imajinasi, yaiku tokoh utama ing klompok utawa klompok-klompok wujud, sing njupuk warna saka ing kono lan pengaruh sing ana nganti rampung karya imajinasi.

Kepiye cara imajinasi dituduhake ing kasus penulis. Kanthi mikir, dheweke dadi pikiran mental babagan subjek sing dikepengini ngasilake lan dikasarke kanthi semangat kaya sing dipikirake. Pikirane ora bisa nulungi dheweke, dheweke bisa ngganggu lan mbingungake. Kanthi terus mikir dheweke njlentrehake lan fokus fokus ing pikiran nganti dheweke nemokake topik sing dipikirake. Iki bisa uga mlebu menyang visi mental dheweke kanthi mboko sithik amarga ora ana kalumutan abot. Iki bisa uga sumunar kaya sumunar utawa sinar surya srengenge. Iki dudu pikiran sehat. Apa pikiran iki ora bisa ngerteni. Banjur fakultas gambar dheweke kerja, lan pikiran sehat aktifake kostum karakter sing fakultas imaji diwujudake. Obyek jagad iki ora digunakake nganti bisa dadi bahan kanggo ngetrapake subjek ing jagad kasebut. Nalika karakter tuwuh dadi wujud, saben pangertene nyumbang kanthi nambah nada utawa gerakan utawa wujud utawa awak. Kabeh digawe urip ing lingkungane sing diarani penulis dening karya imajinasi.

Khayalan bisa ditindakake kanggo saben manungsa. Kanthi sawetara kekuwatan lan kemampuan kanggo imajinasi diwatesi mung sethithik; karo wong liya dikembangake kanthi cara sing luar biasa.

Kekuwatan imajinasi yaiku: kekuwatan kepéngin, kekuwatan mikir, kekuwatan mikir, kekuwatan mikir, kekuwatan tumindak. Sing dikarepake yaiku proses keruwetan sing kuwat, kuwat, narik kawigaten lan ora pati ngerti, njaluk ekspresi lan kepuasan liwat indra. Mikir minangka fokus ing cahya saka pikiran babagan subyek sing dipikirake. Kekarepan minangka pemikir sing kudu ditindakake. Sensing minangka panyerepan saka kesan sing ditampa liwat organ-organ rasa menyang fakultas. Tumindak yaiku nindakake apa sing dikarepake utawa karep.

Kekuwatan iki asale saka ilmu sing wis dingerteni nalika biyen. Pangertosan sing populer ora salah, yen seni imajinasi minangka hadiah saka alam, manawa kekuwatan sing digunakake ing imajinasi yaiku endowmen alam utawa asil saka keturunan. Istilah hadiah alam, keturunan lan kesaktian mung tegese saka upaya manungsa. Art lan endowment imajinasi lan kekuwatan sing digunakake ing imajinasi minangka warisan ing urip saiki sing kalebu bagean saka apa sing diolehake dening manungsa sajrone urip kepungkur. Sing ora duwe kekuwatan utawa kepinginan kanggo imajinasi, sethithik bisa nyoba.

Khayalan bisa dikembangake. Sing duwe sithik, bisa uga akeh berkembang. Sing duwe akeh bisa luwih akeh. Panca indra minangka pitulung, nanging dudu ateges imajinasi. Panca sing cacat bakal dadi bahan bantu sing cacat, nanging ora bisa nyegah imajinasi.

Imajinasi dicapai kanthi disiplin lan ngetrapake pikiran ing karya imajinasi. Kanggo disiplin pikiran kanggo imajinasi, pilih subyek sing abstrak lan melu mikirake kanthi rutin nganti rampung lan bisa dingerteni.

Siji ngembangake imajinasi menyang tingkat sing dhisiplin kanggo pikiran. Budaya pikiran sehat nambah nilai dangkal tartamtu kanggo efek karya imajinasi. Nanging seni ing imajinasi disisipake ing pikiran lan dikirim menyang utawa liwat pikiran sehat kanthi cara fakultas pikiran sing kudu ana imajinasi.

Kanggo dirampungake ing nomer Juni