Yayasan Word

THE

WORD

DISKAUN 1912.


Hak cipta, 1912, dening HW PERCIVAL.

MOMENTS WITH FRIENDS.

Kenapa wektu dibagi kaya?

Supaya wong bisa nyimpen rekaman acara; sing bisa ngira-ngira jarak ing perspektif jaman kepungkur, lan antisipasi sing bakal teka. Kaya sing ditetepake dening sawetara filsuf, wektu iku "suksesi fenomena ing alam semesta." Wong sing bisa nglacak urip lan bisnis, uga wong liya, dheweke kudu nggawe cara kanggo mbenerake acara ing wektu. Iku asli kanggo ngukur acara ing bumi kanthi "suksesi fenomena ing alam semesta." Ukuran utawa pamandhangan wektu diwenehake kanthi alamiah. Manungsa kudu dadi pengamat sing apik lan kudu ngerti apa sing dideleng. Kekuwatane pengamatane cukup kuwat kanggo ngelingi nyawane dheweke ditemokake kanthi suksesi periode cahya lan peteng, dina lan wengi. Periode cahya iku amarga anané, peteng nganti ora ana, saka srengenge. Dheweke weruh musim panas lan kadhemen amarga posisi matahari ing langit. Panjenenganipun sinau rasi lintang kasebut lan nedahaken owah-owahanipun, lan menawi rasi lintanipun rubah dados rasi lintang. Srengenge katon kaya kluster bintang, rasi bintang, sing dicathet minangka abad rolas lan disebut zodiak, utawa lingkaran nyawa. Iki kalender. Rasi lintang utawa rasi lintang disebut kanthi jeneng beda antarane wong-wong sing beda-beda. Kanthi sawetara perkecualian, angka kasebut diitung dadi rolas. Nalika srengenge wis liwat saka siji tandha liwat kabeh rolas lan wiwit ing tandha sing padha, sing bunder utawa siklus diarani taun. Minangka salah sijine tandha landhesan lan liyane teka, wong ngerti saka pengalaman sing mangsa bakal ganti. Periode saka siji tandha menyang tandha liya diarani sasi solar. Yunani lan Rum padha kesulitan ngetung pirang-pirang dina ing sasi, malah cacahé sasi ing taun. Nanging pungkasanipun, aturan kasebut diadopsi supaya digunakake dening wong Mesir. Kita nggunakake padha dina iki. Divisi liyane digawe dening fase bulan. Sampeyan njupuk 29 dina lan setengah kanggo rembulan ngliwati papat fase saka sawijining bulan anyar menyang bulan anyar sabanjure. Papat fase minangka wulan, papat minggu lan pecahan. Pembagian dina saka srengenge munggah menyang titik paling dhuwur ing swarga lan srengenge srengenge ditandhani miturut rencana sing disaranake ing swarga. Nomer jam kasebut diadopsi. Aneh ilmu pengetahuan astronomi dituduhake kanthi akurasi ing ngendi watu-watu ing Stonehenge ing Salisbury Plain ing Inggris ditetepake, ing jaman prasejarah. Instrumen digawe, kayata kaca jam, lan jam banyu kanggo ngukur wektu. Akhire jam kasebut diciptakake lan disajikake sawise rambu-rambu Zodiak rolas, kajaba sing rolas iku, kaya sing dikira, kanggo sakehe kenceng, dicithak kaping pindho. Rolas jam kanggo dina lan rolas jam kanggo wengi.

Tanpa tanggalan, kanggo ngukur lan ndandani aliran wektu, manungsa ora bisa duwe peradaban, ora ana budaya, ora ana bisnis. Nonton sing saiki bisa ditrapake minangka trifle, nggambarake karya sing dilakoni dening garis mekanik lan pemikir. Kalender kasebut minangka asil saka total pangertene manungsa kanggo ngukur fenomena alam semesta, lan ngatur urusan kasebut kanthi cara iki.

Kanca [Persamaan HW]