Yayasan Word

THE

WORD

DESEMBER, 1915.


Hak cipta, 1915, dening HW PERCIVAL.

MOMENTS WITH FRIENDS.

Apa sing nyebabake mundhut saka memori?

Kekalahan memori minangka asil fisik utawa psikis utawa sababe mental. Penyebab fisik langsung ilang memori yaiku kelainan ing pusat saraf ing otak, nyegah rasa ora bisa dirasakake amarga saraf. Kanggo nggambarake: Yen ana cacat syaraf optik lan pusat visual lan thalami optik, supaya iki bisa disalahake karo "pandang" utawa tampilan sing jelas, mula ora bisa ngerti uga nggunakake saluran fisik supaya bisa ngasilake kanggo pikiran obyek fisik sing wis digatekake. Yen ramifikasi saraf auditory lan pusat saraf wis kena pengaruh, mula "pangerten sing sehat" ora bisa ngetrapake iki, mulane ora bisa mbaleni maneh swara utawa jeneng fisik obyek utawa pemandangan sing dikarsakake. kanggo ngasilake maneh, lan sateruse, bakal ilang memori, lan memori swara amarga sebab fisik. Iki bakal nggambarake kelangan memori rasa lan memori bau, amarga panyebab fisik. Tekanan ing pusat saraf, jotosan ing sirah, geger gegaran amarga tiba, sirkulasi gangguan, kejutan gemeter saka kedadeyan sing ora dikarepke, bisa uga nyebabake memori sing ilang.

Yen alangan fisik utawa kekurangan saraf ing pusat kasebut wis diilangi utawa dibaiki, mula ana sawetara memori fisik sing ilang. Yen ngilangi utawa ndandani ora mokal, kerugian mau tetep.

Memori dijaga ora bagean saka organisme fisik, utawa uga organisme fisik minangka kabèh. Pitung prentah memori: tampilan-memori, memori-memori, rasa-memori, memori-mambu, tutul utawa pangeling-eling, memori moral, "Aku" utawa memori-identitas - sing disebutake ing "Moments karo Kanca," ing Nopember, 1915, ngetokake- Nggawe memori-memori kanthi wutuh lan sing diarani minangka memori-memori. Saben pangeling-eling lan kabeh kenangan pitu sing dikelarasake lan kerja bareng-bareng nggawe memori pribadine. Memori pribadhi duwe rong sisi utawa aspek: sisih fisik lan sisih psikologis. Sisih fisik-memori kudu ana hubungane karo awak fisik lan jagad fisik, nanging sensing lan memori kasebut ana ing pikiran psikis lan ora ana ing awak fisik utawa uga organ-organ. Memori pribadine diwiwiti nalika unsur manungsa, manungsa, bisa ngatur lan koordinasi loro utawa luwih saka indera-intine karo organ-organ awak dhewe-dhewe lan bisa fokus kanggo sawetara obyek fisik. Mesthi, pangertene "Aku" kudu dadi salah sawijining pikiran sing tumata lan fokus karo siji utawa luwih pikiran sing focussed lan dienggo liwat organine rasa. Memori pisanan sing ana ing jagad fisik yaiku nalika rasa "I" kepribadian dheweke kaget lan diselenggarakake karo siji utawa luwih saka panca liyane, nalika dheweke fokus ing sawetara obyek fisik utawa kedadeyan. Bayi utawa bocah kasebut bisa ndeleng obyek lan ngrungokake ramene sadurunge rasa "I" lan dadi koordinasi kanthi ndeleng lan pangrungu. Sajrone wektu iku mung kewan. Ora nganti bayi bisa mikir utawa rumangsa utawa ujar "Aku" gegayutan karo ndeleng utawa pangrungu utawa sensing liyane, mula ana orane manungsa utawa memori pribadine. Sisih fisik-memori pribadine mungkasi karo tiwas awak fisik, ing wektu iku unsur manungsa karo pikiran sehat mundur saka cangkang, awak fisik, lan dipotong saka organ lan pusat saraf.

Sisih psikis ing memori pribadine-kudu kudu kabetulan utawa sadurunge wiwitan memori-pribadine. Banjur pangerten "Aku" bakal siyaga lan bakal nyambung dhewe minangka wujud kanthi siji utawa luwih saka pikiran psikis, kayata clairvoyance utawa clairaudience, lan iki bakal ana hubungane lan gegayutan karo organ-organ fisik sing nganggep manawa psikis lan jagad fisik bakal diselarasake lan ana gandhengane karo awak fisik lan organine. Nanging panyesuaian psikis iki kanthi sisih fisik saka memori-memori ora digawe, lan pikiran psikis biasane ora dibukak alamiah ing manungsa. Rasa pangeling-eling psikis biasane ana hubungane karo organ-organ fisik lan obyek fisik sing biasane manungsa ora bisa mbedakake utawa duwe memori ana ing awake dhewe.

Yen sisih psikologis ing pribadine-memori diuripake menyang barang-barang fisik, pribadine psikis bakal mandheg sawise mati awak fisik, lan urip lan tumindak pribadine bakal rampung lan dibuwang. Acara kaya ngono bakal kaya kothong utawa blot utawa scar sing digawe ing pikiran sing ana gegayutan karo pribadine kasebut. Nalika pikiran sehat wis ngowahi ide-ide sing cocog, kayata kesejahteraan manungsa, pendhidhikan lan paningkatan indra kanthi ngrebut dheweke kanthi subjek sing cocog ing puisi, utawa musik, utawa lukisan, utawa patung, utawa ngupayakake profesi sing cocog. , banjur pikiran sehat nggatekake awake dhewe ing pikiran, lan pikirane ngluwihi pati, ngeling-eling saka pangerten sensitif sing cocog banget. Pribadine rusak sawise mati, lan kenangan tartamtu babagan pribadine sing ana gandhengane karo barang-barang fisik lan barang-barang ing urip kasebut dirusak dening bebrayan saka pikiran sing ndadekake pribadine kasebut. Nanging, ing ngendi pikiran sehat psikis kasebut gegayutan karo subyek sing cocog karo pikiran, ana ing pikirane. Nalika pikiran wis nggawe pribadine anyar sing digawe saka pikiran sing anyar, kenangan pribadine kepungkur sing ditindakake dening pikiran minangka kesan bakal nggumunake pikiran lan mbantu ngrampungake ide kasebut ing subyek tartamtu. kepungkur prihatin.

Mundhut memori sing kepungkur lan urip sadurunge disebabake ilang kapribaden pungkasan lan sadurunge. Amarga manungsa ora duwe memori liyane saka pitung pesen babagan pribadine, ora ana manungsa sing ora ngerti utawa ngelingi awake dhewe uga ora ana ing awake dhewe. Dheweke kelangan memori sing kepungkur amarga indera saka siji pribadine dibedakake lan rusak pati, lan ora ana sing bisa diciptakake maneh minangka pangeling-eling ing urip sabanjure, prekara-prekara sing dikepengini karo pribadine.

Sebagian utawa total memori sing ana hubungane karo urip iki yaiku amarga gangguan utawa ilang instrumen sing terus ilang, utawa bisa nandhang cedera utawa ilang saka unsur unsur sing ngasilake memori. Anane ilang utawa pangrungon bisa uga amarga sabab fisik, kayata cedera ing mripat utawa kuping. Nanging yen makhluk sing diarani minangka paningalan utawa makhluk sing diarani swarane tetep ora dirasakake, lan cedera ing organ kasebut didandani, mula paningalan lan pangrungon bakal dibalekake. Nanging manawa para makhluk iki padha nandhang lara, mula ora bakal ilang, utawa ora ngrasakake, bisa uga nandhang cedera, nanging makhluk iki ora bisa ngasilake minangka kenangan karo pemandangan lan swara sing wis dingerteni.

Kélangan ing memori, nalika ora amarga sebab fisik, diprodhuksi dening penyalahgunaan indera utawa amarga ora ngontrol lan pendhidhikan indra, utawa ora nganggo unsur pangerten, nyebabake umur tuwa, utawa saka pikiran prihatin karo subyek pamikiran tanpa preduli karo kahanan saiki.

Sing luwih akeh indulgence saka fungsi seks nandhang cedera amarga diarani penglihatan; lan tingkat cedera sing ditemtokake nemtokake tingkat kerugian sebagean utawa total memori. Nglirwakake panggunaan tembung lan hubungane swara bisa ngalangi lan tuwuh pangembangan dikenal minangka pangerten sehat lan ndadekake ora bisa ngasilake maneh minangka pangeling-eling geter sing ditampa. Penyalahgunaan palate utawa nglirwakake kanggo ngolah palat, ngilangi sing diarani rasa lan ndadekake ora bisa mbedakake antarane rasa lan ngasilake memori-rasa. Palate disiksa dening alkohol lan stimulant liyane, lan kanthi kakehan dipangan tanpa menehi perhatian marang niken rasa khusus ing panganan. Mundhut ing pangerten bisa uga nyebabake irregularitas ing tumindak pandeleng lan pandhangan lan rasa, kanthi glutting weteng lan usus luwih saka bisa dicerna, utawa nglebokake apa sing ora bisa dicerna. Apa sing diarani mambu iku ana ing pribadine minangka unsur dhasar, yaiku pola magnetis saka jinis. Irregularitas tumindak, ngrugekake saka pikiran liyane, bisa ngilangi lan mbuwang saka fokus ambune, utawa demagnetisasi kasebut lan ndadekake ora bisa ndhaptar utawa ngasilake karakteristik emanasi obyek; lan, panganan indigestion utawa ora pas bisa stagnate utawa ora diatur lan nyebabake ilang memori ambune.

Kuwi sebab-sebab ilange pangeling-eling rasa tartamtu. Ana cacat memori sing ora bener ilang memori, sanajan asring kasebut. Ana wong tuku barang tartamtu, nanging nalika tekan ing toko, dheweke ora bisa ngelingi apa sing dituku. Wong liya ora bisa ngelingi bagean saka pesen, utawa apa sing bakal ditindakake, utawa apa sing digoleki, utawa ing ngendi dheweke nyelehake barang. Liyane lali jeneng wong, panggonan, utawa barang. Sawetara lali nomer ing omah utawa dalan sing dienggoni. Sawetara ora bisa ngelingi apa sing diomongake utawa ditindakake wingi utawa minggu sadurunge, sanajan bisa uga nggambarake kedadeyan kanthi akurat nalika isih cilik. Asring cacat memori kasebut minangka pratandha saka dulling utawa nyandhang indra kanthi umur; ananging malah majeng ing umur tuwa iku amarga ora bisa ngontrol indria-indria kanthi nguwasani pikiran, lan ora nglatih indria-indria dadi menteri sejatine pikiran. "Ingatan ala," "lali", "ora duwe pikiran," minangka asil saka kegagalan kanggo ngontrol pikiran supaya pikiran bisa ngontrol indra. Panyebab liyane saka cacat memori yaiku bisnis, kesenengan, lan perkara-perkara sing ora pati penting, sing ndadekake pikiran lan diijini kanggo ngusir utawa ngilangi apa sing dikarepake. Maneh, nalika pikiran melu subyek pamikiran sing ora ana hubungane karo kahanan saiki utawa indra, indra ngumbara menyang obyek alame, dene pikirane melu awake dhewe. Banjur nderek absent-mindedness, lali.

Gagal eling amarga utamane amarga ora menehi perhatian sing cocog karo sing dikarepake kanggo ngeling-eling, lan supaya ora ngelingake pesenan kasebut, lan ora ngisi daya kanthi cekak supaya prentah sing kudu dipengeti.

 

Apa sing nyebabake wong lali jenenge dhewe utawa ing ngendi dheweke urip, sanadyan memori dheweke ora bisa rusak ing babagan liya?

Ngelingi jeneng lan endi sing urip, amarga mbuwang rasa "Aku" lan paningalan lan pangerten ora bisa dideleng utawa ora ana fokus. Nalika pangerten "Aku" dipateni utawa dipotong saka pangerten liya ing memori-pribadine, lan indra liyane wis ana hubungane, pribadine bakal tumindak tanpa duwe identitas, yaiku nyedhiyakake ora obsess utawa dijupuk saka sawetara entitas liyane. Sing duwe pengalaman kaya ngene, bisa ngerteni papan lan ngrembug babagan perkara biasa sing ora butuh identifikasi kanggo awake dhewe. Nanging dheweke bakal rumangsa kosong, kosong, ilang, kaya-kaya nggoleki apa sing dingerteni lan lali. Ing hubungan iki, ora bakal duwe tanggung jawab sing biasa. Dheweke bakal tumindak, nanging dudu saka rasa. Dheweke bakal mangan nalika keluwen, ngombe nalika ngelak, lan turu nalika kesel, kaya kewan, yen dijaluk naluri. Kahanan iki bisa uga disebabake dening alangan otak, ing salah sawijining ventrikel, utawa gangguan karo awak pituitari. Yen mangkono, pangertene "Aku" bakal dibalekake nalika alangan kasebut dicopot. Banjur pangerten "Aku" bakal maneh sesambungan lan fokus karo pikiran sehat liyane, lan manawa wong kasebut bakal nuli kelingan jenenge, lan ngerti papane lan omahe.

Kanca [Persamaan HW]