Yayasan Word

THE

WORD

JULY, 1909.


Hak cipta, 1909, dening HW PERCIVAL.

MOMENTS WITH FRIENDS.

Pikirane kewan lan padha mikir?

Sawetara kewan nuduhake kemampuan sing apik banget kanggo ngerti apa sing diomongake kanggo dheweke lan bakal nindakake apa sing dikandhakake kaya-kaya ngerti. Kewan ora duwe pikiran kaya manungsa ngerti tembung kasebut, uga ora mikir, sanajan dheweke wis ngerti akeh sing dicritakake lan bakal nindakake akeh prekara sing diwenehake. Pikiran minangka prinsip individualisasi ing manungsa sing nyebabake dheweke lan ngidini dheweke mikirake awake dhewe minangka I-am-I. Kewan ora duwe prinsip iki lan ora ana tumindak utawa tumindak dheweke. Ora duwe pikiran, dheweke ora bisa mikir amarga dipikir mung bisa oleh kepinginan kanthi kepinginan. Kewan duwe karep minangka prinsip sing dominan lan tumindak, nanging ora duwe pikiran kaya awak kewan.

Ing pangerten sing beda tinimbang ing manungsa, kewan kasebut nduweni pikiran. Pangertèn sing kewan bisa uga dianggep duwe pikiran yaiku tumindak saka dorongan pikiran universal, tanpa prinsip individualisasi kaya ngono. Saben kewan, sing ora langsung ana ing pengaruh manungsa, tumindak miturut fitrah. Kewan ora bisa beda karo alam, yaiku sifat kewan. Manungsa bisa tumindak miturut alam kewan, utawa miturut naluri manungsa biasa lan adat sosial utawa bisnis, utawa dheweke bisa ngluwihi kewan lan manungsa biasa lan tumindak kanthi cara sing suci lan kaya Gusti Allah. Pilihan tumindak sing diwenehake dening manungsa, bisa uga amarga dheweke nduweni pikiran utawa pikiran. Yen kewan kasebut duwe utawa duwe pikiran, mesthine ana pilihan sing bisa digatekake ing tumindake. Nanging kewan ora nate tumindak beda tinimbang spesies sing ndarbeni, lan spesies kasebut nemtokake alam lan tumindak kewan kasebut. Iki kabeh ditrapake kanggo kewan kasebut ing kahanan alam lan pribumi lan nalika ora diganggu utawa ora ana pengaruh langsung saka manungsa. Nalika manungsa nggawa kewan ing pangaribawa, dheweke ngganti kewan kasebut nganti bisa ngetrapake pengaruhe. Manungsa bisa ngetrapake pengaruh mental marang kewan kasebut kanthi cara sing padha supaya dheweke nggambarake pangaribawa marang kewan kasebut ing awake dhewe. Kepinginan minangka prinsip kewan, pikiran prinsip karakteristik manungsa. Kekarepane minangka kendharaan sing duweke. Kepinginan yaiku masalah sing bisa ditindakake. Sebabe kewan bisa dilatih manut prentah manungsa amarga prinsip kepinginan bakal nanggapi tumindak pikiran lan manut karo sing diktatake nalika pikirane tetep ing upaya kanggo mrentah kewan kasebut. Dadi kewan ora nindakake pikirane nalika nindakake prentah wong lanang. Kewan mung manut kanthi otomatis pikiran sing ngarahake. Ing ilustrasi iki, bisa uga dikandhakake manawa kewan ora ngerti sing ngerti lan manut prentah sing beda karo pesenan liyane sadurunge diwenehake. Saben bab sing ditindakake iku padha karo apa sing wis diwartakake dening manungsa. Watake pikiran yaiku ngrancang, mbandhingake, sing dadi mula. Ora ana kewan sing duwe kemampuan utawa kapasitas kanggo ngrancang babar pisan, mbandhingake kanthi mbantah, utawa mula tumindak tumindak kanggo awake dhewe utawa kewan liyane. Kewan nindakake trik utawa netepi pesenan amarga wis diwulang lan dilatih kanggo nindakake lan manut karo dheweke lan iki amarga pikiran manungsa dibuwang menyang kepinginan kewan sing nggambarake pikirane ing tumindak.

 

Apa pangaruh ala bisa digawa menyang manungsa dening ngarsane kewan domestik?

Sing gumantung saka manungsa luwih akeh tinimbang kewan kasebut. Siji-sijine bisa nulungi wong liya, nanging kepiye carane bisa diwenehake utawa gawe piala sing kudu ditindakake dening manungsa. Kewan kasebut dibantu karo hubungane karo manungsa yen manungsa bakal mulang lan ngontrol kewan kanthi apik. Kewan sing ana ing negara liar lan asli ora mbutuhake pitulung manungsa, nanging yen kanthi pembiakan lan domestikasi wong kasebut kewan kasebut ana ing pangarsa, kewan kasebut ora bisa utawa duwe kesempatan kanggo golek panganan dhewe lan enom . Banjur manungsa dadi tanggung jawab kanggo kewan kasebut; lan yen wis nanggung tanggung jawab kasebut yaiku tugas manungsa kanggo nglindhungi lan nglindhungi kewan kasebut. Manungsa ora nindakake iki amarga dheweke kepengin nggunggung lan pendhidhikan kewan, amarga dheweke kepengin nglebokake kewan kasebut. Kanthi cara iki, kita duwe domestik kewan kayata jaran, sapi, wedhus, wedhus, asu lan manuk. Entitas sing nggawe animasi awak kewan sing disinaoni kanggo panggunaan tartamtu karo kewan kewan sing disiapake kanggo animasi awak manungsa ing evolusi utawa jagad iki. Kanthi cara iki ana ijol-ijolan sing digawe antarane kewan, lan manungsa. Kewan iki dididik dening manungsa kanggo layanan sing diwenehake manungsa. Prinsip kekarepan kewan ditindakake dening pikiran manungsa, lan kanthi tumindak terus-terusan lan reaksi kasebut prinsip kepinginan kewan disiapake dening prinsip manungsa saka pikiran manungsa, supaya ing sawetara wektu sing adoh prinsip prinsip kepinginan kewan bisa digawa menyang negara supaya bisa langsung digandhengake lan langsung karo pikiran. Manungsa bakal netepi kewajiban sing luwih apik yen dheweke nindakake tugas kanthi cerdas lan ceria, tinimbang meksa kahanan lan duka. Manungsa bakal nulungi kewan yen nggatekake cahya kanthi mung ditata lan bakal nambani wong sing apik lan kanthi nimbang lan bakal nuduhake tresno tartamtu. wong-wong mau banjur bakal menehi tanggapan marang kekarepane kanthi cara sing nggumunake. Nanging, kudu nuduhake rasa tresna, mula kudu digunakake. Katresnan sing kaya ngono iku dudu saka pettingan sing bodho lan rumangsa, nanging tresno sing disenengi kanggo manungsa ing kabeh makhluk sing urip. Yen manungsa bakal nindakake iki, dheweke bakal berkembang kewan lan dheweke bakal menehi respons marang dheweke kanthi cara sing nyebabake manungsa saiki mikir kanthi positif manawa kewan kasebut duwe intelijen manawa nduweni fakultas pertimbangan. Nanging saiki, yen kewan kasebut katon luwih cerdas tinimbang sing paling apik saiki, dheweke isih ora bakal duwe kekuwatan pikiran utawa fakultas pertimbangan.

Hubungane antarane manungsa lan kewan iku ala lan ngrusak nalika kewan digawa metu saka jiwane dening manungsa sing konyol lan digawe kanggo ngisi papan sing dudu kewan, manungsa utawa gaib. Iki ditindakake dening pria utawa wanita sing nyoba nggawe brahala metu saka kewan kewan. Biasane asu utawa kucing dipilih kanthi tujuan kaya ngono. Binatang kasebut digawe obyek nyembah utawa nyembah. Manungsa mlarat ngucapake saka ati sing gedhe banget yaiku tembung-tembung bodho ing obyek sing dipuja. Penyembahan idhèp kéwan wis digawa kanggo nggegirisi kéwan sing paling anyar utawa khusus kanggo nyandhang kalung utawa perhiasan liyane, lan kudu ngladeni para ati sing diresiki kanggo ngresiki pewangi lan dipakani. Ing salah sawijine, dheweke mlaku-mlaku nganggo asu utawa nggawa ing kreta khusus supaya udhara seger tanpa lemu. Kewan kasebut dipulihake sajrone urip lan nalika mati teka diselehake ing pethi sing njlimet; upacara dileksanakake ing ndhuwur lan disusul dening ibadah lan kanca-kancane menyang kuburan sing disiyapake khusus, ing papan kasebut ditata ing papan sing nyenengake lan tugu sing diselehake kanggo ngelingake acara sedhih kasebut. Kewan ora kena disalahake kaya ngono; kabeh nyalahake yaiku nemplek ing menungsa. Nanging kewan kasebut cilaka tumindak kaya ngono amarga dijupuk saka jagading alam lan dilebokake ing jagad sing ora kalebu. Banjur ora kasedhiya maneh mlebu ing jagad sing dijupuk lan ora bisa tumindak kanthi alami, nggunakake lan bener ing posisi sing diwenehake dening manungsa sing ora normal. Tumindak kasebut minangka penyalahgunaan kesempatan dening manungsa, sing bakal ngilangi kabeh hak lan nuntut kanthi nggunakake penyalahgunaan kasebut ing posisi sing padha ing urip ngarep. Kesempatan posisi sing ora dibuwang, sampah dhuwit, kemudharane manungsa liya kanggo meksa dheweke dadi abdi saka pet, lan ing mbukak kewan kasebut menyang papan sing diwenehake, kabeh kudu dibayar ing kasusahan, kuciwane lan ngrusak ing urip mbesuk. Ana sawetara paukuman sing abot banget kanggo manungsa sing nggawe brahala saka kewan lan nyembah kewan kasebut. Tumindak kasebut minangka upaya supaya bisa dadi dewa potensial sing dadi kewan, lan upaya kasebut kudu nampa pasamunan sing pas.

Ing kahanan tartamtu pengaruh kéwan banget cilaka manungsa tartamtu. Contone, nalika ana wong lara utawa turu kucing utawa asu lawas ora diidini nutul awak, amarga yen awak ora duwe pikiran utawa pikiran ora sadar ing awak manungsa, magnetisme kewan awak manungsa bakal ditarik dening asu utawa kucing utawa kewan liyane sing nyentuh. Kewan kasebut terus-terusan nyedhaki utawa ndemek awak manungsa amarga entuk kabecikan tartamtu. Bukti ing kene yaiku asu, yaiku asu lawas, mesthi nglakoi awak manungsa. Iki dheweke nindakake kanthi tujuan kaping pindho; supaya bisa digores, nanging luwih-luwih amarga dheweke nampa pengaruh magnetik tartamtu saka awak manungsa. Bisa uga asring weruh yen kucing bakal milih sawetara wong sing turu lan bakal nggulung dhewe ing dhadhane lan purr contented amarga nyerep magnetisme wong sing turu. Yen iki terus wengi sawise bengi wong kasebut bakal saya ringkih lan ringkih nganti pati bisa nyebabake. Amarga kewan bisa nyerep magnetisme saka manungsa, mula iku ora bakal nyebabake manungsa nyingkirake kewan utawa ora sopan, nanging malah nggawe dheweke nggunakake keputusan kanggo ngatasi kewan, nuduhake kabeh kebecikan lan tresno sing dikrasa wong kanggo kabeh urip jalmo; nanging dheweke uga kudu nglatih wong-wong mau kanthi nggunakake disiplin, sing bakal ngajari dheweke dadi makhluk sing migunani lan suci, tinimbang ngidini dheweke tumindak kaya sing dikarepake, amarga dheweke pancen kesed banget utawa ora peduli kanggo nglatih dheweke utawa amarga dheweke nuduhake wong bodho lan boros. indulgence sing impulses.

Kanca [Persamaan HW]