Yayasan Word

THE

WORD

AGUSTUS, 1909.


Hak cipta, 1909, dening HW PERCIVAL.

MOMENTS WITH FRIENDS.

Apa ana alasan kanggo ngendhegake wong-wong sing ngandhani yen jiwane wong sing wis murtad njaga manuk utawa kewan?

Ana sawetara dhasar kanggo pratelan kasebut, nanging pernyataan kasebut ora bener. Jiwa manungsa ora reinkarnasi dadi manuk utawa kewan kajaba istilah kasebut ditrapake kanggo manungsa. Sawisé manungsa mati, prinsip-prinsip kang dumadi saka bagéan kang fana bakal bali menyang karajan utawa alam sing padha digambar kanggo mbangun awak manungsa. Ana pirang-pirang alasan sing bisa ditindakake yen jiwa manungsa bisa urip maneh ing awak kewan. Penyebab utama pernyataan kasebut yaiku takhayul lan tradhisi; nanging tradisi asring ngreksa bebener jero ing wangun literal absurd. Takhayul minangka wujud sing dadi dhasar kawruh sadurunge. Wong sing ngemu tahayul tanpa ngerti apa tegese pracaya marang wujud, nanging ora duwe kawruh. Wong-wong sing ing jaman saiki percaya marang tradhisi yen jiwa manungsa bisa reinkarnasi dadi kewan, ngetutake tahayul utawa tradhisi amarga wis kelangan kawruh sing didhelikake pernyataan lahiriah lan harfiah. Tujuan inkarnasi lan reinkarnasi pikiran menyang badan yaiku supaya bisa sinau apa sing bisa diwulangake ing jagad iki. Instrumen kang disinaoni yaiku wujud manungsa kewan. Sawise wis liwati saka siji wujud manungsa nalika mati lan arep reinkarnasi, iku mbangun kanggo awake dhewe lan mlebu ing wujud manungsa kewan liyane. Nanging ora mlebu ing salah sawijining spesies kewan. Ora mlebu ing awak kewan. Alesane yaiku bentuk kewan sing ketat ora bakal menehi kesempatan kanggo nerusake pendhidhikan. Awak kewan mung bakal retard pikiran. Kesalahan siji urip ora bisa dibenerake dening pikiran ing awak kewan yen bisa pikiran ana ing awak kewan, amarga organisme kewan lan otak ora bisa nanggepi tutul saka pikiran individu. Tahap manungsa ing perkembangan otak perlu kanggo pikiran kanggo kontak karo wujud kewan manungsa; otak kewan ora instrument pas kanggo pikiran manungsa bisa liwat. Yen pikiran bisa reinkarnasi dadi kewan, pikiran, nalika dadi inkarnasi, bakal ora sadar dhewe minangka pikiran ing awak kewan. Inkarnasi pikiran kasebut ing awak kewan ora ana gunane, amarga ora ana kesalahan sing bisa dibenerake lan ditebus. Kesalahan bisa didandani, kesalahan dibenerake lan pelajaran sing disinaoni lan kawruh mung dipikolehi nalika pikiran ana ing awak manungsa, lan bisa ngubungi otak sing bakal nanggapi sentuhan kasebut. Mulane ora ana alesan kanggo ngira yen apa wae bisa ditindakake kanthi angger-anggering Toret yen pikiran sing wis tumindak liwat wujud manungsa kudu dadi inkarnasi menyang salah sawijining jinis kewan.

 

Disebut ing editorial ing pikirane, Tembung, Vol. 2, Ora. 3, Desember, 1905, yen: "Manungsa mikir lan alam nanggapi kanthi nggumunake pikirane kanthi prosesi terus-terusan nalika dheweke ndeleng kanthi nggegirisi. . . .Aku mikir lan ngrusak alam miturut pamikirane, lan alam nuwuhake progeny ing kabeh wujud organik minangka anak-anak sing dipikirake. Wit-witan, kembang, kewan, reptil, manuk, yaiku wujud kristalisasi pikirane, dene ing saben sipat sing beda yaiku gambaran lan spesialisasi salah sawijining kepinginan tartamtu. Alam ngasilake miturut jinis sing diwenehake, nanging pikirane wong nemtokake jinis lan jinis mung owah-owahan. . . .Untitas sing ngalami urip ing awak kewan kudu duwe karakter lan wujud sing ditemtokake saka pamikiran manungsa nganti dheweke bisa mikir. Banjur dheweke ora bakal mbutuhake pitulungane, nanging bakal ngentukake awake dhewe kaya sing dipikirake manungsa saiki bakal nggawe duweke dhewe lan duweke. "Apa sampeyan bisa nerangake kanthi lengkap babagan pamikiran manungsa beda-beda kanggo tumindak jagad fisik dadi kanggo ngasilake macem-macem jinis kewan kayata singa, bear, merak, rattlenake?

Kanggo mangsuli pitakon iki, kudu nulis artikel kayata salah sawijining editorial Word. Iki ora bisa ditindakake ing papan sing dikhususake kanggo Moments with Friends, lan kudu ditinggalake menyang departemen editor majalah iki. Nanging, kita bakal nyoba ngrancang prinsip sing ditliti ing kutipan ing ndhuwur wis rampung.

Ing antarane kabeh makhluk urip, manungsa mung siji-sijine sing nduweni kemampuan kreatif (kaya sing dibedakake karo prokreatif.) Fakultas kreatif yaiku kekuwatan pikiran lan karsane. Pikiran minangka produk saka tumindak pikiran lan kepinginan. Nalika pikiran tumindak kanthi kepinginan, pikirane digawe lan pikirane dadi wujud ing prakara urip ing jagad iki. Masalah urip iki ana ing bidang super-fisik. Pikiran sing diwiwiti ana ing kahanan super-fisik ing bidang pemikiran. Kepinginan minangka prinsip kosmik sing ditindakake dening pikiran manungsa ngasilake pikiran miturut alam pikiran lan kepinginan. Pikiran-pikiran kasebut nalika diasilake yaiku jinis-jinis wujud sing katon ing jagad iki, lan jinis-jinis wujud kasebut dianimasikan dening entitas utawa fase urip tartamtu sing ora bisa nggawe wujud kanggo awake dhewe.

Manungsa duwe sifat saben kewan ing jagad iki. Saben jinis kewan utawa spesies minangka gegayuhan tartamtu lan bisa ditemokake ing manungsa. Nanging sanajan kabeh sifat kewan ana ing manungsa, dheweke, yaiku jinis, yaiku manungsa, lan kewan sing ana ing awake katon mung kaya ngono, mula ngidini hawa-nepsu lan kepinginan njupuk lan nduduhake alam miturut dheweke. Kayadene kabeh titah kewan dadi akeh untune sing digambar lan dirasakake ing njero awake lan dheweke kalebu kewan gabungan kabeh tumitah kewan. Nonton pasuryan wong nalika dicekel karo paroxysm semangat, lan sipat kewan sing banjur bakal katon cetha ing awake. Serigala katon metu lan bisa dideleng kanthi cara. Celana macan liwat dheweke kaya-kaya bakal cepet-cepet ngrusak korban. The ula hisses liwat wicara lan glitters liwat mripate. Singa kumandhak amarga nesu utawa hawa nepsu bisa tumindak ing awake. Sapa wae sing menehi papan kanggo liyane nalika ngliwati awake, lan ekspresi pasuryane owah sanajan jinis. Nalika manungsa mikir ing alam macan utawa serigala utawa rubah dheweke nggawe pikirane macan, serigala, utawa rubah, lan pikirane urip ing jagad urip nganti digambar menyang jagad psikologis ngisor kanggo menehi wujud kanggo entitas sing dumadi liwat procreation. Kabeh jinis kewan sing beda iki ngliwati wujud lan diwenehi ekspresi ing wajah manungsa amarga gambar sing pindhah ing layar. Nanging, ora mesthi asu ajag kaya rubah utawa rubah kaya macan utawa salah sawijine kaya ula. Saben kewan tumindak miturut alam lan ora nate tumindak kaya kewan liyane. Iki amarga, kaya sing kasebut ing kutipan kasebut, lan sing bakal dituduhake mengko, saben kewan minangka spesialisasi, jinis kepinginan tartamtu ing manungsa. Panginten minangka pencipta kabeh bentuk ing jagad iki, lan manungsa iku mung kewan sing mikir. Dheweke ngadeg hubungane karo jagad fisik minangka Gusti Allah, sing nitahake, ana hubungane karo manungsa. Nanging ana cara liya kanggo manungsa yaiku penyebab munculna kewan ing jagad fisik. Iki uga bakal nerangake salah sawijining akeh makna lan sebab kasebut ing teks kuna manawa manungsa bisa urip maneh utawa nular menyang awak kewan. Iki yaiku: Sajrone urip kepinginan manungsa yaiku prinsip kewan sing akeh, sing ora ana bentuk sing jelas. Sajrone urip manungsa, kepinginan ing dheweke ora owah, lan ora ana jinis kewan sing isih ana bukti sing dawa banget karo dheweke. Serigala diterusake dening rubah, rubah dening beruang, bear dening wedhus, wedhus dening wedhus lan sapanunggalane, utawa ing urutan apa wae, lan iki terus biasane lumantar urip kajaba ana kecenderungan sing diucapake ing wong ing endi salah siji kewan sing ndominasi wong liya kanthi sifat lan dheweke minangka wedhus utawa rubah utawa serigala utawa tahan sedina. Nanging ing kasus apa wae, nalika tiwas, kepinginan alam sing asale tetep dadi siji jinis kewan sing bisa uga sawetara jinis astral manungsa. Sawise pikiran wis lunga saka kewan, kewan kasebut mboko sithik ngeculake garis sing ngontrol manungsa lan njupuk jinis kewan sing sejati. Kewan iki banjur dadi titah sing ora ana gandhengane tumrap manungsa.

Kanca [Persamaan HW]