Yayasan Word

THE

WORD

NOVEMBER 1909.


Hak cipta, 1909, dening HW PERCIVAL.

MOMENTS WITH FRIENDS.

Iku ora cukup yen loro utawa luwih panemu sing bertentangan bisa bener bab bebener. Apa ana panemu babagan sawetara masalah utawa perkara? Kepiye manawa kita bisa menehi katrangan sing bener lan apa sing bener?

Siji-sijine Bebener sing ora nggambarake ora bisa dibuktekake utawa dituduhake nalar manungsa, lan uga pikiran manungsa ngerti bukti utawa demonstrasi kasebut, bisa uga bisa menehi, luwih saka hukum, organisasi, lan pakaryan alam semesta bisa dibuktekake. tawon, utawa saka tadol bisa mangertos bangunan lan operasi sawijining lokomotif. Nanging senadyan pikiran manungsa ora bisa ngerti Bebener Salah ing bab sing abstrak, bisa uga ngerti babagan sawijining bebener babagan prekara utawa masalah sing ana ing alam semesta. Bebener yaiku. Bisa-bisa saka pikiran manungsa supaya bisa dilatih lan dikembangake supaya bisa ngerti apa wae. Ana telung tahap utawa derajat sing kudu diliwati dening manungsa, sadurunge bisa ngerti apa wae. Negara pisanan yaiku ora nggatekake, utawa peteng; nomer loro yaiku pendapat, utawa kapercayan; kaping tiga yaiku kawruh, utawa kasunyatan sing bener.

Nglirwakake yaiku kahanan saka peteng ing pikiran sing mikir bisa uga ngerteni prekara, nanging cukup ora bisa ngerteni. Nalika ora nggatekke, pikiran bisa obah lan dikendhaleni. Rasane dadi awan, warna lan mbingungake pikiran manawa pikiran ora bisa mbedakake antarane awan ora nggatekke lan kedadeyan kasebut. Pikiran tetep ora nggatekake nalika dikendhaleni, ditunjuk lan dipandu dening indra. Kanggo metu saka pepeteng ora nggatekke, pikiran kudu ngelingake awake dhewe karo ngerteni babagan perkara sing dibedakake karo rasa sensasi. Yen pikiran nyoba ngerti babar pisan, amarga dibedakake karo ngrasa perkara kasebut, mula kudu dipikirake. Pikirane nyebabake pikiran supaya ora luput saka kahanan sing ora nggatekke. Kahanan mratelakake panemume yaiku yen pikiran kasebut ngrasakake sawijining perkara lan nyoba ngerteni apa iku. Yen atine mikirake masalah utawa masalah, mula bakal misahake awake dhewe minangka pemikir saka perkara sing ana gandhengane. Banjur wiwit duwe panemu babagan prekara. Panemu kasebut ora nggatekake nalika wareg karo kahanan sing ora nggatekake, apa maneh, yen pikiran sing kesed utawa mental ora bakal rumangsa duwe panemu babagan perkara-perkara sing ora ana gandhengane. Nanging dheweke bakal duwe panemu babagan prekara sing sensitif. Mratelakake panemume yaiku kahanan sing ora bisa dipikir kanthi bener, utawa kedadeyan kasebut, beda karo panca indra, utawa obyek. Panemu siji mbentuk kapercayan. Kepiye kapercayan minangka asil panemu. Mratelakake panemume minangka jagad tengah ing antarane pepeteng lan cahya. Iki minangka jagad sing pikiran lan ngrubah obyek kanthi cahya lan bayangan lan refleksi saka obyek kasebut. Ing pamrih kasebut, pikiran ora bisa mbedakake bayangan saka obyek sing nggawe, lan ora bisa ndeleng cahya kasebut béda karo bayangan utawa obyek. Kanggo metu saka negara sing mratelakake panemume, pikiran kudu nyoba mangertos bedane ing antarane cahya, obyek, lan bayangan utawa bayangan kasebut. Yen pikiran supaya nyoba mbedakake saka panemu sing bener lan panemu sing salah. Pamrayoga sing pas yaiku kemampuan kanggo mutusake bedane karo bayangan lan bayangan, utawa ndeleng bab kasebut. Pendapat sing salah yaiku salah sawijine refleksi utawa bayangan kanggo barang kasebut. Nalika ing pendapat, pikiran ora bisa ndeleng cahya sing beda karo panemu sing bener lan salah, utawa obyek kasebut ora beda karo bayangan lan bayangan. Supaya bisa duwe panemu sing bener, mula kudu mbuwang pikiran saka prejudis lan pangaribawa saka indera. Panca warna dadi warna utawa pangaribawa kanggo pikiran supaya ngasilake prasangka, lan yen ana prasangka ora ana mratelakake panemume. Pamikiran lan latihan saka pikiran mikir kudu mbentuk panemu sing bener. Nalika pikiran wis mbentuk panemu sing bener lan ora gelem ngidini indera bisa mengaruhi utawa nganggep pikirane nglawan pendapat sing bener, lan ngemu panemu sing bener, ora preduli yen bisa nglawan posisi utawa kepentingan pribadi utawa kanca, lan clings ing panemu bener sadurunge lan ing preferensi kanggo kabeh liyane, banjur pikiran bakal kanggo wektu kang pindhah menyang negara kawruh. Pikiran kasebut banjur ora bakal duwe panemu babagan sawijining perkara utawa disasarake kanthi pendapat sing mbantah, nanging bakal ngerti manawa kedadeyan kasebut kaya mangkene. Siji wong metu saka panemu utawa kapercayan, lan menyang negara kawruh utawa cahya, kanthi nyekel apa sing dingerteni dadi bener luwih disenengi kabeh.

Pikiran sinau ngerti bebener apa wae babagan awake dhewe. Ing negara kawruh, sawise wis sinau mikir lan bisa nggayuh panemu sing tepat kanthi kebebasan saka prejudis lan kanthi terus mikir, pikiran bisa ndeleng apa wae lan ngerti yen ana ing cahya. kang cahya kawruh. Nalika ing kahanan ora nggatekke, ora bisa dideleng, lan nalika ing pamrih kasebut ora bisa ndeleng cahya, nanging saiki ana ing negara sing ngerti pikiran bisa ndeleng cahya, kaya dibedakake saka sawijining perkara lan bayangan lan bayangane. . Cahya ilmu iki tegese bebener sawijining bisa dingerteni, manawa ana apa wae sing dingerteni kaya-kaya sejatine ora lan ora kaya sing katon nalika mendhung dening ora nggatekke utawa bingung karo panemu. Cahya kawruh sejati kasebut ora bakal kliru karo cahya utawa cahya liyane sing wis dingerteni ing pikiran kanthi ora nggatekke. Cahya kawruh iku dhewe ora ana bukti. Yen iki katon, amarga mikir wis rampung kanthi kawruh, kaya nalika ngerti siji perkara sing ora ana maneh dheweke ngerteni proses sing canggih babagan apa sing saiki wis dingerteni lan saiki wis ngerti.

Yen ana ing kamar sing peteng, dheweke bakal rumangsa mlebu ruangan lan bisa uga kesandhung babagan barang-barang ing njero ruangan, lan nyrempet awake menyang perabotan lan tembok, utawa tabrakan karo wong liya sing obah ora ana ing kamar. Iki minangka kahanan ora nggenah nalika wong bodho manggon. Sawise dheweke pindhah babagan ruangan mripat dheweke wis biasa karo pepeteng, lan kanthi nyoba dheweke bisa mbedakake garis kasebut dimensi obyek lan tokoh sing ana ing kamar kasebut. Iki kaya kahanan sing ora dingerteni saka kahanan sing ora nggatekake menyang negara mratelakake panemume, manawa manungsa bisa mbedakake salah sawijining perkara kanthi cara liya lan ngerti kepiye ora tabrakan karo tokoh liyane sing obah. Ayo kita ngira manawa wong sing duwe negara kasebut saiki ngeling-eling awake dhewe nganti saiki nggawa cahya lan ndhelikake wonge, lan ayo padha nganggep yen dheweke nuli njupuk cahya kasebut lan nyulam ing kamar. Kanthi sumunar ing saindenging kamar, dheweke ora mung awake dhewe uga nggawe bingung lan ngganggu tokoh liya liyane ing ruangan. Iki kaya wong sing nyoba ndeleng obyek amarga dibedakake karo sing katon. Nalika murup cahya kasebut, obyek kasebut katon beda tinimbang dheweke lan sinar-sinar terang utawa nyuda penglihatane, amarga visi manungsa bingung karo pendapat sing awake dhewe lan wong liya. Nanging nalika dheweke nliti kanthi cetha babagan obyek sing ditrapake lan ora kaganggu utawa bingung karo lampu tokoh liyane sing saiki bisa sumunar, dheweke sinau ndeleng apa wae, lan dheweke sinau kanthi terus nliti obyek kasebut, kepiye cara ndeleng obyek ing ruangan kasebut. Ayo kita ngira manawa dheweke bisa kanthi mriksa obyek lan rencana ruangan kanggo nemokake bukaan saka kamar sing wis ditutup. Kanthi upaya terus, dheweke bisa ngilangi bukaan sing mbukak lan nalika nindakake banjir cahya menyang kamar lan katon kabeh obyek. Yen dheweke ora wuta dening banjir cahya sing cerah lan ora nutup maneh bukaan amarga cahya sing nyalurake lan nggumunake mripate, ora biasa karo cahya, dheweke bakal mboko sithik ndeleng kabeh obyek ing kamar tanpa proses alon liwat saben kapisah karo lampu telusuran. Lampu sing nyembah ruangane kaya cahya kawruh. Cahya kawruh ngerteni kabeh kedadeyan kasebut lan kanthi terang, yen saben wong bisa dingerteni kaya saiki.

Kanca [Persamaan HW]