Yayasan Word

THE

WORD

JANUARI, 1910.


Hak cipta, 1910, dening HW PERCIVAL.

MOMENTS WITH FRIENDS.

Apa roh tumindak karo manungsa lan apa makhluk rohani?

Kita kudu takon pitakon sadurunge bisa mangsuli. Sawetara wong mandheg mikir apa tegese nalika nggunakake istilah kayata semangat lan spiritual. Yen definisi dituntut wong-wong iki, ora ana sing ora rumangsa ngerti babagan istilah kasebut. Ana kebingungan akeh ing pasamuwan amarga ora ana. Wong ngucapake roh jahat lan roh ala, roh wicaksana lan roh bodho. Ana sing ngarani roh Allah, roh manungsa, roh iblis. Banjur ana pirang-pirang roh alam, kayata semangat angin, banyu, bumi, geni, lan semangat sing diarani alkohol. Saben kewan digawe kanthi semangat tartamtu lan sawetara tulisan sing ngomong babagan roh liyane sing njupuk kewan kasebut. Kultus sing dikenal minangka Spiritualisme, utawa Rohisme, ngucapake babagan roh penjaga, kendhali roh lan tanah roh. Materi materialis nolak manawa ana semangat. Kultus sing dikenal minangka Ilmu Ilmu Kristian, nggunakake istilah liberal, nambah kebingungan lan nggunakake penukaran sing bisa digunakake. Ora ana perjanjian apa semangat lan kahanan apa utawa kualitas tembung spiritual sing ditrapake. Yen tembung spiritual digunakake, umume ngomong, tegese kanggo nutupi kuwalitas, sifat lan kahanan sing dianggep ora fisik, ora material, ora saka kadonyan. Mangkono kita krungu saka peteng spiritual, cahya spiritual, kabungahan spiritual, lan kasusahan spiritual. Siji sing dikandhani yen wong wis ndeleng gambar spiritual; siji krungu wong spiritual, ekspresi spiritual, sentimen spiritual lan malah emosi spiritual. Ora ana watesan ing indulgence ing panggunaan tembung roh lan spiritual. Kekeliruan kaya ngono bakal terus nganti suwe ora nate mikir apa tegese utawa apa sing dikandhakake nganggo basa. Kita kudu nggunakake istilah sing jelas kanggo nggambarake ide sing jelas, saengga bisa ngerti ide bisa dingerteni. Mung kanthi terminologi sing pasti, kita ngarep-arep bisa ijol-ijolan pandangan lan golek dalan liwat kebingungan mental tembung. Roh minangka utami, uga kualitas utama, kualitas, utawa kahanan sing nyata. Negara pisanan lan pungkasan iki adoh saka analisa fisik. Ora bisa dituduhake kanthi analisis kimia, nanging bisa dibuktekake ing pikiran. Sampeyan ora bisa dideteksi dening fisikawan, utawa uga ahli kimia, amarga instrumen lan tes dheweke ora bakal nanggapi, lan amarga ora ana ing pesawat sing padha. Nanging bisa uga wis dibuktekake ing pikirane amarga pikiran iku kalebu pesawat kasebut lan bisa uga mara menyang negara kasebut. Pikirane padha karo semangat lan bisa uga ngerti. Roh yaiku sing miwiti obah lan tumindak ora bisa dadi inti saka wong tuwa. Zatuwa semangat ora tumindak, ora obah, pasif, quiescent lan homogen, kajaba yen bagean kasebut mandhiri saka awake dhewe bakal ngliwati wektu sing ana disebut manifestasi lan evolusi, lan ngirit nalika bagean kasebut wis bali bali menyang wong tuwa inti. Antarane pamitan lan wangsulane inti wong tuwa ora kaya ing ndhuwur.

Zat kasebut nalika dilebokake ora dadi substansi maneh, nanging minangka materi lan minangka salah sawijining segara utawa globe geni sing gedhe ing gerakan irama, kabeh dumadi saka partikel. Saben partikel, minangka sakabehe, nduweni sifat ganda lan ora bisa dibagi. Iku bab roh. Sanajan saben partikel bisa lan kudu ngliwati kabeh negara lan kahanan, nanging ora bisa dipotong, dipisahake utawa dipérang kanthi cara apa wae. Kahanan pisanan iki diarani spiritual lan sanajan sifate dual, nanging ora bisa dipisahake, materi roh bisa uga diarani roh nalika ing negara pisanan utawa spiritual iki, amarga roh kabeh didominasi.

Nindakake rencana umum babagan motivasi utawa manifestasi ing perkara universal, spiritual utawa pikiran iki, prekara kasebut mlebu ing negara nomer loro lan ngisor. Ing negara kapindho iki prakara beda saka ing pisanan. Dualitas ing prakara kasebut saiki ditampilake kanthi cetha. Saben partikel ora katon maneh obah tanpa resistensi. Saben partikel dipindhah dhewe, nanging ketemu karo resistance dhewe. Saben partikel ing dualitas digawe saka gerakane lan gerakane, lan sanajan asipat dual, loro aspek kasebut dadi siji. Saben duwe tujuan liyane. Barang-barang kasebut saiki bisa diarani materi roh, lan kahanan ing ngendi materi roh kasebut bisa diarani kahanan urip. Saben partikel ing negara iki sanadyan diarani materi-materi didominasi lan dikendhaleni dhewe, yaiku roh, lan roh ing saben partikel materi-materi dominasi bagean liyane utawa alam sing awake dhewe yaiku materi. Ing kahanan urip roh-roh, roh isih dadi faktor preponderasi. Minangka partikel roh-materi terus menyang manifestation utawa involusi padha dadi luwih abot lan padhet lan alon ing gerakane nganti padha mlebu ing wangun negara. Ing negara kasebut, partikel-partikel sing bebas, obah dhewe, lan aktif terus-terusan saiki tundha ing gerakane. Retardasi iki amarga sifat partikel minangka dominasi sifat semangat partikel kasebut lan amarga partikel coalesces karo partikel lan kabeh perkara, partikel alam partikel kasebut dominasi sipat roh. Minangka partikel coalesces lan nggabungke karo partikel, dadi luwih padhet lan padhet, padha pungkasanipun teka ing borderland donya fisik lan prakara banjur ing jangkoan ilmu. Nalika ahli kimia nemokake karakter utawa metode sing beda-beda, dheweke menehi jeneng unsur; lan supaya kita entuk unsur, kabeh kalebu prekara. Saben unsur gabung karo liyane miturut hukum tartamtu, condenses, precipitates lan crystallized utawa terpusat minangka materi ngalangi watara kita.

Ana makhluk fisik, makhluk elemen, makhluk urip, lan makhluk spiritual. Struktur djalmo fisik yaiku sel; unsur sing dumadi saka molekul; makhluk urip ana atom; makhluk spiritual kalebu roh. Ahli kimiawan bisa nliti fisik lan eksprimen karo materi molekular, nanging dheweke durung mlebu ing alam spiritual kajaba hipotesis. Manungsa ora bisa ndeleng utawa rumangsa urip utawa makhluk spiritual. Manungsa ndeleng utawa rumangsa bisa dideleng. Hal-hal fisik dikontak liwat indra. Unsur kasebut dirasakake kanthi indra sing disenengi. Kanggo ndeleng prekara roh-roh utawa prekara roh-roh, pikiran kudu bisa obah bebas saka awake dhewe. Yen pikiran bisa obah kanthi bebas tanpa nggunakake pikiran sehat, mula bakal bisa ngreti prekara-prekara roh lan urip. Yen pikiran mangkono bisa ngerteni, mula bakal bisa ngerti makhluk spiritual. Nanging makhluk kasukman utawa makhluk-makhluk urip sing dingerteni dudu lan ora bisa dadi makhluk-makhluk mau saka pikiran sehat tanpa awak fisik, sing ora peduli lan ora kena diarani roh utawa makhluk spiritual, lan dawa lan hawa nafsu kanggo daging. Roh iku tumindak karo manungsa kanthi proporsi nalika manungsa nggambarake kahanan semangat. Iki ditindakake kanthi pikirane. Manungsa ana ing sangarepe yaiku kasukman spiritual. Ing bagean mental dheweke dadi mikir. Banjur, ing alam kepinginan dheweke dadi kewan. Kita kenal dheweke minangka daging fisik, sing asring kita weruh kewan kasebut, asring sesambungan karo pemikir, lan ing wektu sing jarang ditemokake, dheweke bisa ndeleng kasukman.

Minangka manungsa kasukman minangka puncak evolusi, kawujudane utami lan pokok lan evolusi. Roh ing wiwitan tumindak utawa manifestasi ora bisa dibedakake.

Minangka prekara utama utami melu mboko sithik, tahapan demi tahapan, saka negara menyang negara, lan pungkasane perkara kasukman kasebut ditindakake ing perbudakan lan dikunjara dening sisih liya saka awake dhewe sing penting, supaya roh mboko sithik. langkah demi langkah, negesake ketinggian kanggo awake dhewe, lan, ngatasi resistensi prakara kasebut dhewe, pungkasane ngrampungake prakara kasebut kanthi langkah-langkah saka fisik kasar, liwat jagad kepinginan, kanthi tahap dawa lan pungkasane tekan jagad iki. nggagas; saka tahap iki munggah kanthi cita-cita menyang prestasi pungkasan lan nggayuh jagad roh, jagading kawruh, ing endi bisa urip maneh lan ngerti dhewe sawise lelungan dawa ing jagad iki lan pikiran sehat.

Kanca [Persamaan HW]