Yayasan Word

THE

WORD

MARCH, 1910.


Hak cipta, 1910, dening HW PERCIVAL.

MOMENTS WITH FRIENDS.

Apa kita utawa ora ana ing persatuan karo atma-buddhi?

Aku ora. Pitakonan iku umum lan samesthine, lan ngerti yen kita ngerti kabeh faktor adhedhasar. Faktor kasebut yaiku atma lan buddhi sing "kita" yaiku utawa ora "manunggal." Pitakonan kasebut dijaluk saka sudut pandang teologi. Atma diarani minangka semangat sadar universal sing ngliwati kabeh perkara. Buddhhi dikandhakake minangka jiwa spiritual, kendharaan atma, lan tumindak atma kasebut. "Kita" jarene dadi pikiran sadar individu. "Union" minangka negara sing gabung utawa dicampur karo saben liyane. Atma semangat universal lan buddhi kendharaan, mesthi manunggal; amarga dheweke tumindak kanthi koordinasi sawayah-wayah lan buddhi ngerti atma lan kalorone bersatu. Mangkono bisa uga dikandhakake dadi siji sing dadi kesatuan universal. Kanggo sing tunggal kita dadi siji karo atma-buddhi, aku kudu sadhar kaya aku lan kudu ngerti sapa aku; iku kudu eling karo kepribadian lan identitas dhewe lan uga kudu eling karo buddhi lan atma, lan kudu eling yen minangka individu sing digabung, digabung karo, buddhi lan atma universal. Nalika individu aku ngerti identitase lan ngerti yen ora padha karo atma lan buddhi sing sadhar, mula individu kasebut bisa ujar yen iku "manunggal karo atma lan buddhi." Ing kono, ora bakal ana spekulasi. individu babagan apa atma lan buddhi lan kita, lan apa kesatuan, amarga individu kasebut bakal ngerti lan kawruh kasebut bakal mungkasi spekulasi. Ing kahanan saiki manungsa, "kita" ora ngerti sapa kita. Yen kita ora ngerti sapa "kita", kita ora ngerti sapa utawa buddhi lan atma; lan yen kita ora ngerti sapa kita lan ora sadhar sejatine, kita ora kaya awake dhewe minangka seratan karo prinsip atma lan buddhi. Uni dadi cedhak, lan ing pesawat kasebut ana hubungane karo perkara sing digabung. Wong sadar ora bisa ujar manawa dheweke nyawiji utawa manunggal karo apa wae sing durung dingerteni, sanajan ana kedadeyan liya. Atma lan buddhi saiki wis klawan manungsa, nanging manungsa sanajan awake dhewe ora ngerti utawa eling atma lan buddhi minangka prinsip universal lan spiritual. Amarga dheweke ora sadar kanthi universal lan amarga dheweke ora ngerti identitas dhewe, mula, dheweke, minangka wong sing mikir minangka ora bersatu karo atma-buddhi.

 

Apa ora bener yen kabeh sing bisa dadi wis ana ing kita lan kabeh sing kudu kita tindakake iku kanggo dadi sadar?

Biasane, pancen bener, lan kabeh sing kudu ditindakake yaiku kudu sadar kabeh sing ana ing awake dhewe. Iki cukup kanggo saiki. Banjur, mungkin, kita kudu sadar babagan kabeh sing ana ing njaba kita lan banjur bisa ndeleng prabédan sing ana ing antarane kita.

Pitakonan minangka pratelan kaya kepenak lan angin sing lembut nalika musim panas - lan tanpa wates. Yen ana wong sing bakal duwe konten kaya ngono lan wangsulan "ya" utawa wangsulan tanpa wates kaya pitakon, bakal entuk bathi sethithik sing bisa ditemoni karo agriculturist sing nganggep awake dhewe kanthi mikir yen dheweke wis disimpen ing papan liya nandhang wijine kabeh wiji kabeh sing thukul. Sawijining wong sing ngerti utawa percaya yen dheweke duwe apa-apa sing bisa dingerteni utawa ngerti, lan sing ora dadi apa sing dingerteni, dheweke luwih ala lan luwih disengiti tinimbang wong sing ora ngganggu kanthi usul sing abstrak nanging sing nyoba mung luwih apik kahanan fisik saiki. Ing negara-negara Wétan umume krungu para pengabdi sing bola-bali nganggo basa masing-masing: "Aku iki Gusti"! "Aku iki Gusti"! "Aku iki Gusti"! kanthi jaminan sing gampang lan yakin. Nanging dheweke? Biasane iki para dewa bakal ngemis ing dalan-dalan lan padha ngerti luwih saka cukup kanggo nggawe tuntutan kasebut; utawa dheweke bisa uga sinau lan bisa mlebu bantahan sing dawa kanggo ndhukung tuntutane. Nanging sawetara sing nggawe klaim kasebut menehi bukti sajrone urip lan karya sing ngerti lan duwe hak kasebut. Kita wis ngimpor pratelan kasebut bebarengan karo macem-macem jinis pengabdian kasebut lan isih nampa kiriman anyar menyang Amerika Serikat. Nanging yen padha para dewa, sapa kepengin dewa?

Becik wong percaya yen kabeh perkara bisa ditindakake; nanging iku munafik ing wong kanggo nyoba nggawe awake dhewe percaya yen dheweke wis tekan negara kasebut sing bisa ditindakake. Ahli kimia ing laboratorium kasebut, pelukis ing easel, sculptor ing marmer, utawa petani ing sawah kasebut, luwih kaya allah tinimbang wong sing mlaku-mlaku lan blandly lan kanthi tegas negesake manawa dheweke iku dewa, amarga gaib ana ing njero dheweke. Ngandika: "Aku mikrokosmos makrokosmos." Bener lan apik. Nanging luwih becik tumindak tinimbang ngucapake.

Ngerteni utawa percaya marang prekara yaiku langkah pertama kanggo nggayuh iku. Nanging supaya percaya manawa ora ana apa-apa. Nalika kita yakin manawa kabeh sing bisa dadi ana, kita mung ngerti kepercayaan. Yaiku ora ngerteni prekara sing ana ing awake dhewe. Kita bakal ngerti babagan perkara sing kita percaya kanthi nyoba ngerteni lan nggarap wong-wong mau. Dipandu kanthi motif kita lan miturut pakaryan kita bakal ngerti babagan perkara sing ana ing awake dhewe lan entuk gandheng cita. Miturut pakaryan kimia, apa sing dienggo miturut formula. Pelukis kasebut katon katon cocog ing pikirane. Sculptor nyebabake gambar ing pikirane kanggo ngadeg saka marmer. Petani nyebabake tuwuh thukul sing mung potensial wiji. Sing manungsa duwe kabeh barang ing njero yaiku pikiran gaib. Pikiran iki minangka wiji ketuhanan sing mungkin. Pikirane gaib iki disalahgunake, diolok-olok lan dikebuwang nalika dibandingake kanthi entheng. Yen ditabuh kanthi entheng tanpa cangkem, kaya wiji wiji ing lemah beku, ora bakal bosok. Sapa sing ngerti regane lan kepengin nggarap wiji ora bakal mbukak, nanging bakal dilebokake ing lemah sing cocog lan bakal ngasuh lan ngrawat sing metu saka wiji. Sawijining wong sing terus ujar yen dheweke ilahi, yaiku mikrokosmos makrokosmos, yen dheweke yaiku Mithra, Brahm, utawa Dewa resmi liyane, yaiku mbabarake lan mbuwang wiji sing wis ana lan ora bakal dadi salah sawijining sapa wiji ketuhanan bakal njupuk oyod lan tuwuh. Dheweke rumangsa yen dheweke dadi Ark Nuh sing bener lan rumangsa ketuhanan, ngemu sakral lan ngrawat pikirane. Kanthi nuwuhake lan ningkatake pikirane lan tumindak miturut kapercayan, dheweke menehi syarat lan intelijen lan ketuhanan tuwuh kanthi alami. Banjur dheweke bakal rumangsa ngerti yen kabeh prekara ana ing njero lan dheweke bakal ngerti kabeh perkara.

Kanca [Persamaan HW]