Yayasan Word

THE

WORD

OCTOBER 1912.


Hak cipta, 1912, dening HW PERCIVAL.

MOMENTS WITH FRIENDS.

Kepiye wong bisa nglindhungi awake dhewe saka goroh utawa pitenah liyane?

Kanthi jujur ​​ing pamikiran, jujur ​​ing pidato, lan mung tumindak. Yen wong ora rumangsa goroh lan jujur ​​ing tembung, goroh utawa pitenah ora bisa nglawan. Deleng saka tumindak sing ora adil lan fitnah sing ora dingerteni ing jagad iki, pratelan kasebut ora bakal katon bukti. Nanging, bener. Ora ana sing pengin disalahake; ora ana sing pengin ngapusi; nanging mayoritas wong ngapusi lan ngolok-olok wong liya. Mbok goroh iku mung siji, yaiku "ngapusi putih"; mbok menawa fitnah kasebut mung ditindakake kanthi cara gossip, kanggo nggawe pacelathon. Nanging, goroh iku ngapusi, nanging bisa uga diwenehi warna utawa diarani. Nyatane, angel golek wong sing mikir kanthi jujur, ujar kanthi bener lan tumindak kanthi bener. Siji bisa ngakoni pratelan kasebut umume bener karo wong liya, nanging dheweke bakal nolak yen ditrapake marang dheweke. Sing nolak, nanging mbuktekake pratelan kasebut bener ing kasus, lan dheweke dadi korban dhewe. Pakulinan universal kanthi nangis nglawan goroh lan nyalahake fitnah umume, nanging ora nyuda kontribusi kanggo nyedhiyakake, nyebabake lan tetep dadi akeh macem-macem saham lan komoditas ing sirkulasi aktif, lan nyebabake wong-wong sing duwe hubungane karo pasokan. dadi gampang kena utawa cilaka dening goroh lan pitenah.

Geguritan ana ing jagad moral apa pembunuhan ing jagad fisik. Sing nyoba mateni bakal mateni awak fisik. Wong sing nandhang cilaka utawa nyoba ngrusak karakter liyane. Yen wong sing mateni ora bisa nemoni sandhangan gegamane ing awak fisik korban sing dimaksud, dheweke ora bakal sukses ing upaya mateni, lan manawa bakal kejiret, dheweke bakal nandhang paukuman. Kanggo nyegah mlebu ing gaman pembunuh, korban sing dimaksud kudu nglindhungi awake nganggo jas waja utawa sawetara perkara sing nolak serangan kasebut. Pembunuh ing alam moral nggunakake ngapusi, kepalsuan, pitenah, minangka gamane. Kanthi iki dheweke nyerang karakter korban sing dituju. Kanggo nglindhungi awake saka senjata pembunuh, korban sing dimaksud kudu duwe gegaman babagan dheweke. Kejujuran sing dipikirake, kabeneran ing tuturan, lan keadilan ing tumindak, bakal nggawe gegaman dheweke ora bisa nyerang. Waja iki ora katon, nanging ora katon apus utawa memfitnah, lan uga ora katon karakter. Sanajan ora katon, prekara iki nyata luwih nyata tinimbang pistol, piso, utawa waja waja. Geguritan utawa pitenah ora bisa mengaruhi karakter wong sing dijaga kanthi kejujuran lan kejujuran, amarga kabeneran lan kejujuran iku tetep kabecikan; goroh lan pitenah minangka mungsuhé, lan tumindak ala sing ora umum. A goroh ora bisa nglawan kasunyatan. Slander ora bisa nglawan kejujuran. Nanging yen ora jujur ​​ing pikirane wong mikir ngapusi lan ngomong kanthi goroh, pikirane lan wicara nggawe karaktere gampang rawan lan negesake marang tumindak positif utawa pitenah sing dituju. Yen, nanging prilaku dilindhungi dening waja sing digawe saka kejujuran ing pamikiran lan kabeneran ing pidato, mula gaman sing ditujokake kanggo dheweke bakal mbalekake wong sing mbuwang dheweke lan sing bakal nandhang akibat saka tumindak dhewe. Kayata ukum ing jagad moral. Sapa sing ngrusak watak liya kanthi ngapusi lan nyenyamah, bakal dadi salah karo wong liya, sanajan paukuman kasebut bakal ditundha. Luwih becik kanggo tumindak pembunuhan marang wong liya supaya bisa enggal-enggal ngrebut dheweke lan saka waja kejujuran lan kabeneran korban sing ditujokake, amarga dheweke luwih gampang ndeleng lan bakal cepet ndeleng kekarepan sing salah lan tumindak, lan bakal enggal sinau ora ngapusi, ora tumindak salah amarga dheweke ora bisa tumindak tanpa awake dhewe. Sawise dheweke ngerti yen dheweke ora tumindak salah yen bakal nyingkiri paukuman sing salah, mula dheweke bakal sinau tumindak kanthi bener amarga pas lan paling pas.

"Cidra putih" lan pitenah sing cilik iku dudu perkara sing mbebayani sing katon ora katon. Dheweke minangka wiji pembunuhan lan kadurjanan liyane, sanajan akeh wektu bisa campur tangan antara tanduran wiji lan panen woh.

Yen ana wong sing ngapusi sing ora diwatesi, mula dheweke bisa ngomong liyane, lan liyane, nganti ditemokake; lan dheweke dadi wong sing keras, dikonfirmasi ing pakulinan kasebut. Yen ana wong sing ngapusi, dheweke malah nyariosake goroh liyane kanggo ndhelikake sing pertama, lan katelu kanggo ndhelikake loro, lan liya-liyane nganti goroh padha saling bertentangan lan dadi saksi sing kuwat. Sing luwih sukses nalika wiwitane yaiku nambahi cidra, mula dheweke bakal dadi saya gedhe lan saya remuk nalika bocah-bocah kasebut duwe pamrayoga kanggo menehi paseksi marang dheweke. Wong sing nglindhungi awake kanthi jujur, kabeneran, keadilan, ing pikirane lan ujaran lan tumindak, ora bakal mung nglindhungi awake saka serangan kepalsuan lan pitenah; Panjenengane bakal mulang carane ora nyerang wong-wong sing bakal nyerang dheweke lan cara nglindhungi awake dhewe kanthi duwe senjata sing ora katon. Dheweke bakal dadi phantanthropist sing sejatine amarga kekuatan moral sing wis dirangsang para wong liya. Dheweke bakal dadi pembaharu sing sejatine, kanthi netepake kejujuran, kabeneran lan keadilan ing pikir lan pidato. Dadi, kejahatan sing mandheg, omah-omah koreksi bakal ditindakake lan pakunjaran diilangi, lan kanthi pikiran sing aktif, manungsa bakal duwe rasa seneng lan bakal ngerti apa kebebasan kasebut.

Kanca [Persamaan HW]