Yayasan Word

THE

WORD

OCTOBER, 1913.


Hak cipta, 1913, dening HW PERCIVAL.

MOMENTS WITH FRIENDS.

Apa dasar doktrin penebusan, lan carane bisa didelokaké karo hukum karma?

Yen panebusan dijupuk kanthi harfiah, lan sebab-sebab sing diarani nggawe panebusan kudu dianggep kanthi harfiah, ora ana katrangan bab rasional; ora ana penjelasan sing bisa rasional. Piwulang kasebut ora rasional. Sawetara prekara sejarah dadi repot-repot banget, mula dadi bijil banget, amarga nesu lan alesan keadilan, minangka piwulang panebusan. Piwulang kasebut yaiku:

Gusti Allah sing tunggal, sing ana ing awake dhewe, kabeh wis nggawe langit lan bumi lan samubarang kabeh. Gusti Allah nitahake manungsa kanthi ora sopan lan ora nggatekake, lan dilebokake ing taman sing disenengi supaya bisa kagoda; lan Gusti Allah nitahake panggodha; lan Gusti Allah ujar marang manungsa yen dheweke ora gelem nggodha, mesthi bakal mati; lan Gusti Allah nggawe bojo kanggo Adam lan padha mangan woh sing dikongkon dening Gusti Allah kanggo mangan, amarga padha percaya iku panganan sing apik lan bakal nggawe dheweke dadi wicaksana. Banjur Allah ngutuk bumi, lan ngutuk Adam lan Hawa lan ngusir metu saka kebon, lan ipat-ipat bocah-bocah sing kudu ditindakake. Lan kutukan lan kasangsaran lan sedhih bakal ana ing kabeh manungsa amarga panganan Adam lan Eva mangan woh sing dilarang dening Gusti Allah. Gusti Allah ora bisa utawa ora bakal mbatalake laknat nganti, kaya mangkene, "dheweke menehi Putra ontang-anting," Yesus, minangka korban getih kanggo mbusak kutukan kasebut. Gusti Allah nrima Gusti Yesus minangka panebus tumrap tumindak manungsa sing salah lan kanthi syarat "sapa sing percaya marang dheweke ora bakal sirna," lan kanthi janji manawa kanthi percaya kaya ngono, dheweke bakal duwe "urip langgeng." Amarga kutukan Gusti Allah, saben wong sing digawe. Kanggo saben badan sing lair ing jagad iki diukum, lan saben wong sing diciptakake, bakal ngalami sangsara ing jagad iki. lan, sawise mati awak, jiwane neraka, lan ora bisa mati, nanging kudu nandhang sangsara tanpa pungkasan, kajaba yen sadurunge pati percaya yen dheweke dadi wong dosa, lan percaya manawa Yesus teka kanggo nylametake saka dosa-dosa kasebut. ; yen getih sing dikandhani Gusti Yesus ngucapake salib yaiku rega sing ditrima dening Gusti Allah marang putrane sing siji, minangka panebus kanggo dosa lan tebusan jiwa, banjur jiwa bakal diakoni sawise mati menyang swarga.

Kanggo wong-wong sing muncul ing pangaribawa saka gaya pasamuwan sing apik, lan utamane yen dheweke ora kenal karo hukum-ilmu alam, akrab karo pernyataan kasebut bakal ngalahake kebatinan saka wong-wong mau lan nyegah dheweke ora aneh. Yen diteliti kanthi alesan sing jelas, dheweke katon ing ndhelikake wuda, lan ora kabeh kebakaran neraka sing kaancam bakal bisa nyegah wong liya supaya ora nolak piwulang kasebut. Nanging wong sing nyélaki piwulang kasebut, ora kudu nyélaki Gusti Allah. Gusti Allah ora tanggung jawab marang piwulang kasebut.

Doktrin panebusan sejatine ora bisa direncanakake karo hukum karma, amarga banjur panebusan bisa dadi salah sawijining prekara sing paling ora adil lan ora pati jelas, dene karma minangka ukum keadilan penggaweyan. Yen panebusan minangka tumindak kaadilan gaib, keadilan kaadilan bakal dadi salah lan luwih ala tinimbang tumindak ala saka wong liya. Ana ing ngendi ana bapak sing bakal menehi putrane siji-sijine supaya dikaniaya lan dipentas, dipateni, dening akeh manikin sing digawe dening awake dhewe, lan sing, amarga ora ngerti carane nggawe dheweke tumindak sesuai karo kekarepane, wis ngucapake ipat-ipat karusakan ing wong-wong mau; banjur wis mratobat awake dhewe saka ipat-ipat lan setuju njaluk ngapura yen dheweke bakal ngapura dheweke, lan yen matine pati lan mbuwang getih putrane wis ngilangi dheweke saka tumindak.

Ora mungkin mikirake tumindak tumindak kaya sing dadi ketuhanan. Ora ana wong sing percaya yen ana manungsa. Saben kekarepan dolanan lan keadilan sing padha bakal trenyuh karo manikin, rumangsa simpati lan kekancan putra, lan njaluk paukuman marang bapakne. Penyayang keadilan bakal ngremehake pemanggih yen manikin kudu njaluk pangapura marang sing nggawe. Dheweke bakal nuntut supaya pangripta kudu njaluk pangapura kanggo dheweke nggawe manikin, lan bakal negesake manawa penggawe kasebut kudu mungkasi lan mbenerake akeh bledosan lan nggawe kabeh kesalahan sing wis ditindakake; manawa dheweke kudu nyingkirake kabeh kasusahan lan penderitaan sing wis dicritakake ing jagad iki lan mula dheweke ngaku duwe kawruh sadurunge, utawa liya, manawa dheweke kudu menehi manikin, ora mung menehi akal cukup kanggo pitakonan kaadilan para putusane, nanging kanthi intelijen cekap supaya dheweke bisa nemokake sawetara kaadilan apa sing wis ditindakake, supaya bisa njupuk papan dununge ing jagad iki lan kanthi seneng karo pakaryan sing diwenehake kanggo dheweke, tinimbang dadi abdi. sawetara sing katon seneng karo kemewahan sing ora ditemtokake lan kepenak, posisi lan kaluwihan sing bisa diwenehake karo kasugihan lan pembiakan, dene liyane uga didorong liwat keluwen, keluwen, penderita lan penyakit.

Ing sisih liya, ora ana egotisme utawa budaya sing diwenehi jaminan kanggo wong liya: manungsa iku produksi evolusi; evolusi minangka tumindak utawa asil tumindak gaya buta lan perkara buta; pati mungkasi kabeh; ora ana neraka; ora ana sing ngluwari; ora ana gusti; ora ana keadilan ing alam semesta.

Luwih cukup muni: ana kaadilan ing jagad raya; amarga keadilan iku tumindak sing cocog karo ukum, lan alam semesta kudu dikelola. Yen undang-undang dibutuhake kanggo mbukak toko mesin supaya ora bisa dibanting, ukum kasebut ora perlu kanggo nglakokake mesin alam semesta. Ora ana lembaga sing bisa ditindakake tanpa pedoman utawa kapinteran kumulatif. Mesthi kapinteran ing jagad raya cukup kanggo nuntun operasine.

Mesthi ana sawetara bebener babagan kapercayan babagan panebusan, sing wis urip lan nemokake sambutan ing ati wong nganti meh rong ewu taun, lan saiki ana pirang-pirang juta panyengkuyung. Piwulang panebusan didhasarake salah sawijining bebener dhasar dhasar evolusi manungsa. Bebener iki digambar lan dipusingake dening pikiran sing durung klinis lan durung ngrancang, pikirane durung cukup diwasa kanggo meteng. Iki dianggep dening egois, ing pengaruh kekejeman lan mateni, lan tuwuh dadi wujud saiki liwat jaman ora nggenah. Ora kurang saka seket taun wiwit wong wiwit mangsuli piwulang babagan panebusan. Piwulang kasebut wis urip lan bakal urip amarga ana sawetara bebener babagan ide hubungane manungsa karo Gusti Allah, lan amarga menehi ide kanggo ngorbanake awake dhewe kanggo kabecikan wong liya. Wong saiki mulai mikir babagan loro ide kasebut. Hubungan pribadi manungsa karo Gusti Allah, lan pengorbanan dhewe kanggo wong liya, minangka loro bebener sajrone piwulang panebusan.

Manungsa minangka istilah umum sing digunakake kanggo ngrancang organisasi manungsa kanthi prinsip lan sifat sing akeh. Miturut tampilan Kristen, manungsa minangka telu, yaiku roh, jiwa lan awak.

Badan iki digawe saka unsur bumi, lan fisik. Jiwa kasebut minangka wujud utawa ing babagan perkara fisik sing dibentuk, lan sing ana ing pikiran. Iku psikologis. Roh minangka urip universal sing mlebu lan nggawe urip lan raga. Disebut spiritual. Roh, jiwa lan awak kalebu manungsa alami, yaiku manungsa sing tiwas. Nalika tilar donya, semangat utawa urip manungsa bisa urip maneh; awak jasmani, sing mesthi ngalami pati lan bubar, bali bali dadi rusak karo unsur fisik sing ana; lan, jiwa, utawa wujud sing kaya fisik, ilang karo sirna awak lan diserep dening unsur-unsur astral lan jagad psikis.

Miturut piwulang Kristen, Gusti Allah minangka tritisan ing Unity; telung wong utawa karangan ing siji kesatuan zat. Gusti Allah Bapaké, Allah Putra, lan Gusti Allah sing Roh Suci. Allah Rama iku nitahake; Allah Putra iku Juruwilujeng; Gusti Allah Sang Roh Suci minangka comforter; telu iki tetep ana siji makhluk ilahi.

Gusti Allah iku pikiran, wis ana, sadurunge jagad lan wiwitan. Gusti Allah, pikiran, dadi alam lan ketuhanan. Pikiran sing tumindak liwat alam nggawe awak, wujud lan urip manungsa. Iki manungsa alami kena pati lan sing kudu tiwas, kajaba diangkat ing ndhuwur pati kanthi campur tangan ilahi menyang negara sing ora kena.

Pikiran ("Gusti Allah Rama," "bapak ing swarga") yaiku pikiran sing luwih dhuwur; sing ngirim bagean dhewe, sinar ("Juruwilujeng," utawa, "Allah Putra"), pikiran sing ngisor, mlebu lan manggon ing manungsa manungso kanggo sawetara wektu; sawise wektu kasebut, pikirane ngisor, utawa sinar sing luwih dhuwur, bakal nemoni wong liya supaya bali menyang bapakne, nanging ngirimake pikiran liyane ("Roh Suci," utawa "Komperter," utawa "Pendhukung"), minangka penolong utawa guru, kanggo nulungi wong sing nampa utawa nrima pikiran sing diangkat dadi penyelamat, kanggo ngrampungake misi kasebut, karya sing diwujudake. Inkarnasi saka bagean saka pikiran ilahi, sing diarani anak dewa, dadi lan bisa dadi panebus manungsa sing kena saka dosa, lan penyelamat saka pati. Manungsa kémah, yaiku manungsa, sing mlebu utawa bisa teka, bisa uga, kanthi anané ketuhanan ing njeroné, sinau babagan ngganti lan bisa uga owah-owahan saka kahanan alam lan fana menyang negara sing gaib lan abadi. Yen, nanging manungsa ora bakal nindakake evolusi saka kena nganti fana, dheweke kudu tetep tundhuk hukum-hukum kematian lan kudu mati.

Wong-wong ing bumi ora main saka wong lanang siji lan wadon siji. Kabeh manungsa sing ana ing jagad iki manungsa diarani manungsa sejati. Kanggo saben manungsa ana dewa, pikiran. Saben awak manungsa ing jagad iki sepisanan, nanging pikirane sing ditindakake, karo, utawa ing, manungsa ora bisa tumindak saiki. Pikiran kasebut tumindak padha karo awake manungsa liyane ing jaman kepungkur. Yen ora sukses ngrampungake lan nyempurnakake misteri inkarnasi lan panebusan nalika tumindak utawa ing awak manungsa saiki, badan lan wujud kasebut (jiwa, jiwa) bakal mati, lan pikiran kasebut gegayuhan kudu urip maneh lan maneh nganti gamblang cukup, nganti pendhudhuk utawa siji-mentine wis rampung.

Pikiran sing ngrampungake manungsa apa wae, yaiku putrane Gusti Allah, teka kanggo nylametake manungsa kasebut saka pati, yen wong pribadi bakal duwe iman marang khasiat penyelamat dheweke kanggo ngatasi pati kanthi ngetutake Sabda, sing dadi penyelamat, pikiran sing ora nyata. ; lan piwulang kasebut ditutarake ing jurusan miturut kapitadine manungsa pribadi marang dheweke. Yen manungsa nrima pikiran sing ora bisa dadi penyelamat lan nurut pandhuane sing banjur ditampa, dheweke bakal ngresiki awak saka kekotoran, bakal mungkasi tumindak sing salah (gawe dosa) kanthi tumindak sing bener (bener) lan bakal njaga awake dhewe nganti slamet. jiwane, jiwa, wujud awake fisik, saka pati, lan ndadekake abadi. Iki tumindak tumindak latihan manungsa sing manut lan ngowahi dadi abadi yaiku penyaliban. Pikiran disalib ing salib daging; nanging kanthi panyaliban sing fana, ngalami pati, ngatasi pati lan entuk urip sing abadi. Banjur fana wis ngagem kalanggengan lan wungu menyang jagad abadi. Putraning dewa, pikiran sing dadi incarnate banjur ngrampungake jabatane; Dheweke wis nindakake pakaryan sing kudu ditindakake, supaya bisa bali menyang bapakne ing swarga, pikiran sing luwih dhuwur, sing dadi siji. Nanging, yen wong sing wis nampa pikiran sing dadi inkarnasi minangka penyelamat dheweke, nanging sing iman utawa ilmu kasebut ora cukup kanggo ngetutake piwulang sing ditampa, mula pikiran sing dirajut isih disalib, nanging dadi panyalib dening wong sing ora percaya lan keraguan. kamanungsan. Iki minangka panyaliban saben dina sing dikepengini kanthi pikiran utawa nyemprotake daginge. Kanggo manungsa, tuladhane yaiku: Awak mati. Tumurun saka pikiran menyang neraka, yaiku misahake pikiran kasebut saka kepinginan sing kadagingan lan kadagingan sajrone kahanan pati. Wungu saka wong mati, yaiku misahake hawa nafsu. Menyang menyang swarga, yen dheweke "ngadili wong cepet lan mati," banjur dituruti kanggo nemtokake apa sing dadi syarat awak lan jiwa fana, sing bakal digawe kanggo keturunan sabanjure menyang jagad iki, kanthi tujuan nggayuh gamblang lan panebaran.

Kanggo wong sing wis disimpen, sing pikiran sing ngrusak dadi abadi, kabeh urip Yesus kudu diliwati nalika isih urip ing awak jasmani ing jagad fisik. Pati kudu ngatasi sadurunge awak mati; keturunan menyang neraka kudu sadurunge, ora sawise, matine awak; munggah menyang swarga kudu bisa digayuh nalika awak jasmani isih urip. Kabeh iki kudu ditindakake kanthi sadar, kanthi seneng, lan duwe kawruh. Yen ora, lan manungsa mung duwe kapercayan ing pikiran sing ora sehat minangka penyelamat, lan yen, sanajan ngerti kepiye carane ora nggayuh urip abadi sadurunge mati, dheweke seda, sabanjure bakal mandheg menyang swasana ing jagad iki menyang manungsa sing normal, pikiran ora bakal mlebu ing bentuk manungsa sing diarani dheweke, nanging pikiran kasebut tumindak minangka comforter (Roh Suci), sing ngladeni jiwa manungsa lan minangka pengganti putra allah , utawa pikiran, sing ana ing urip sadurunge utawa sadurunge urip. Tumindak kaya ngono amarga ditrima saka pikiran sadurunge manungsa minangka putrane Gusti Allah. Iki minangka panglipur ing saubenging dheweke sing menehi inspirasi, menehi saran, menehi instruksi, manawa, yen ana kekarepan, bisa nindakake pakaryan kanggo kalanggengan sing wis ditinggalake ing urip sadurunge, mati kanthi cepet.

Manungsa sing ora bakal mratelakake kanggo menehi cahya, kudu tetep ing pepeteng lan netepi angger-angger kematian. Dheweke nemahi pati, lan pikiran sing gegayutan karo dheweke kudu ngliwati neraka sajrone urip, lan sajrone pamisah saka sesambungan kadonyan sawise mati, lan iki kudu terus dilanjutake ing jaman, nganti kepengin lan bisa ndeleng cahya, kanggo ngunggahake Pati menyang kalanggengan lan dadi siji karo sumber wong tuwa, bapakne ing swarga, sing ora bisa wareg nganti ora nggatekke kawruh, lan pepeteng dadi cahya. Proses iki wis diterangno ing ing Editorial Living Forever, Vol. 16, Nos. 1-2, lan ing Wayahe karo Kanca ing Tembung, Vol. 4, kaca 189, lan Vol 8, kaca 190.

Kanthi pangertosan babagan doktrin panebusan iki bisa uga ngerti apa tegese "lan Gusti Allah sing tresna marang jagad iki nganti masrahake Anake Putra ontang-anting, supaya saben wong sing percaya marang dheweke ora bakal nemu karusakan, nanging nduwenana urip langgeng." doktrin panebusan dibandhingake karo ukum saka keadilan sing tetep lan ora tetep, yaiku hukum karma. Iki bakal nerangake hubungan pribadi manungsa karo dewa.

Bebener liyane, ide pengorbanan diri kanggo kabecikan wong liya, tegese sawise manungsa wis nemokake lan ngetutake pikiran, cahya, penyelamat dheweke, lan wis ngatasi pati lan entuk urip abadi lan ngerti awake dhewe bakal mati, dheweke bakal mati ora nampa kabungahan swarga sing wis diraih, kanggo awake dhewe, nanging, ora puas karo kamenangan dheweke tiwas, lan seneng mung woh-wohan saka pegaweane, mutusake kanggo menehi layanan kanggo manungsa kanggo ngilangake kasusahan lan penderitaan, lan nulungi dheweke nganti tekan nemokake ketuhanan, lan nggayuh apotheosis sing wis dirambah. Iki minangka korban saka diri individu menyang Diri universal, saka pikiran individu menyang Pikiran universal. Iki dewa individu dadi siji karo Allah universal. Dheweke ndeleng lan ngrasa lan ngerti awake dhewe ing kabeh jiwa manungsa sing urip, lan kabeh nyawa dadi wong. Iku prinsip I-am-You lan You-art-I. Ing negara iki diwujudake bapakne Allah, ramane manungsa, misteri inkarnasi, kesatuan lan kesatuan kabeh prekara, lan keutuhan saka Siji.

Kanca [Persamaan HW]