Yayasan Word

THE

WORD

NOVEMBER, 1913.


Hak cipta, 1913, dening HW PERCIVAL.

MOMENTS WITH FRIENDS.

Apa ngguyu, lan kenapa wong ngguyu?

Ngguyu minangka ekspresi saka pikiran lan emosi liwat swara vokal sing ora diwartakake. Nganti individu lan kahanan sing nyenengake ngguyu, gumantung karo macem-macem lan sifat ngguyu; minangka giggle, titter, gurgle, saka pemuda sing sederhana lan hebat; ngguyu, sepi manis, utawa ngguyu ati sing apik; ngguyu ngenyek, diolok-olok, ngejek, ngalam-ngino, ngolok-olok, ngina Banjur ana ngguyu giris saka wong munafik.

Ngguyu kaya pratondho karakter lan kombinasi awak lan pikiran saka wong sing ngguyu, amarga wicara minangka indeks pangembangan pikiran sing menehi artikulasi kasebut. Kadhemen ing sirah, mabur, utawa penyakit awak liyane, bisa nyebabake kelancaran lan bulate ngguyu, nanging halangane awak ora bisa nyuda semangat lan karakter sing mlebu ing ngguyu kasebut.

Getaran fisik tawa kasebut disebabake dening tumindak pita swara lan laring ing angkatan udara ing ndhuwur kasebut. Nanging sikap pikiran nalika ngguyu, menehi semangat kanggo ngguyu, lan tumindak ing sistem gemeter kaya kanggo nyurung otot lan vokal sing kaya ngono, sing bakal menehi awak lan kualitas kanggo swara sing semangat ngguyu diwujudake.

Kaya pirang-pirang keajaiban urip, ngguyu supaya ora katon apik banget. Pancen apik.

Tanpa pikiran ora ana ngguyu. Supaya bisa ngguyu siji kudu nduweni pikiran. Wong bodho bisa nggawe swara, nanging ora bisa ngguyu. Monyet bisa niru lan nggawe grimas, nanging ora bisa ngguyu. Parrot bisa nyonto swara saka ngguyu, nanging ora bisa ngguyu. Ora ngerti apa sing arep ngguyu; lan kabeh wong ing tetanggan ngerti yen manuk beo sing niru tawa. Manuk bisa uga mlumpat lan mili lan srengenge ing sinar matahari, nanging ora ana ngguyu; kucing lan kucing bisa purr, roll, pounce utawa paw, nanging ora bisa ngguyu. Asu lan anak kirik bisa ngejeri lan mlumpat lan nyandhet ing olahraga sing nyenengake, nanging ora diwenehake kanggo ngguyu. Kadhangkala, nalika asu ndelok karo manungsa sing diarani "intelijen" kasebut lan katon kaya ngerti, mula dheweke ngerti kepenak lan nyoba ngguyu; nanging dheweke ora bisa. Kewan ora bisa ngguyu. Sawetara kéwan bisa uga niru swarané swara, nanging iku dudu pangerten babagan tembung. Paling bisa mung gema. Asu ora bisa ngerti makna tembung utawa ngguyu. Paling apik dheweke bisa nggambarake kekarepan saka gurune, lan ing sawetara tingkat panjaluk kepinginan kasebut.

Ngguyu minangka ekspresi spontan penghargaan cepet dening pikiran, kahanan sing ora disangka-nyana ngungkapake babagan perkara sing ora disekseni, kikuk, ora cocog, incongruousness. Kahanan iki diwenehake dening sawetara kedadeyan, utawa tumindak, utawa kanthi tembung.

Kanggo entuk nggayuh ngguyu lan bisa ngguyu kanthi gampang, atine uga saliyane cepet mangsuli kekejeman, rasa ora ngganggu, ora nggambarake kahanan. nduwe fakultas imajinatif dikembangake. Yen ora ana imajinasi, pikiran ora bakal bisa ndeleng luwih saka siji kahanan, lan mula ora ana apresiasi sejati. Nanging nalika ana imajinasi, pikiran bakal cepet nggambarake kedadeyan-kedadeyan lan kahanan sing ngguyu liyane lan nyritakake incongruities kanthi harmoni.

Sawetara wong cepet ngerti kahanan lan ndeleng titik kasebut guyon. Wong liya bisa ngerti kahanan kasebut, nanging tanpa mbayangake, dheweke ora bisa ngerti apa kahanan kasebut bakal menehi saran utawa ndadékaké lan apa sing ana gandhengane, lan dheweke alon-alon ndeleng titik kasebut sajrone guyon utawa kahanan sing lucu lan saya ngeling-eling babagan ngapa wong liya padha gumuyu.

Ngguyu minangka kabutuhan ing pangembangan manungsa, utamane ing pangembangan pikiran kanggo nyukupi kabeh kahanan urip. Ana sethitik ngguyu ing mecah meksa monoton lan kangelan. Nalika urip mbutuhake perjuangan sing terus-terusan kanggo nggayuh eksistensi sing kosong, nalika perang lan pageblug nyabrang bumi, nalika pati ngasilake panen kanthi geni lan banjir lan lindhu, mung katon wedi lan kasusahan lan kasusahan urip. Kahanan sing kaya mangkene iki ndadekake daya tahan lan kekuwatan pikiran lan cepet tumindak. Kualitas pikiran iki dikembangake kanthi cara ngatasi lan ngatasi kahanan kasebut. Nanging atine uga butuh katentreman lan sih-rahmat. Pikiran wiwit berkembang poise, ease, sih, dening ngguyu. Ngguyu iku perlu kanggo ease lan sih saka pikiran. Sanalika kabutuhan urip diwenehake, lan wiwit menehi papan kanggo akeh, ngguyu teka. Ngguyu ndadekake pikiran unbend lan mbusak kaku. Ngguyu mbantu pikiran kanggo ndeleng cahya lan bungah ing urip, uga peteng lan kadhemen. Ngguyu relieves pikiran saka ketegangan sawise perjuangan karo serius, buritan lan ala. Ngguyu mathuk pikiran kanggo gaweyan anyar. Kanthi entuk kekuwatan kanggo ngguyu, pikiran bisa gawe anyar kekuwatan lan ngatasi kesulitan, nyegah melankolis lan malah kegilaan, lan bisa uga asring nyingkirake penyakit utawa penyakit. Nalika wong kakehan nggatekake ngguyu, banjur tresna ngguyu ngalangi dheweke ora ngurmati serius, tanggung jawab, tugas lan karya urip. Wong sing kaya ngono iku gampang lan seneng ati lan apikan, bisa ndeleng sisih lucu, lan dadi wong sing apikan lan lucu. Nanging nalika dheweke terus nggawe ngguyu dadi kesenengan, dheweke dadi luwih alus lan ora cocog kanggo nemoni kasunyatan urip. Dheweke bisa mesakake lan ngguyu marang wong sing dianggep serius banget, nanging dheweke ngerti lan ngormati urip ora luwih apik tinimbang wong sing ngalami urip kanthi ati sing abot lan dibebani grumbulan.

Luwih saka karakter wong bisa dingerteni kanthi cara ringkes tinimbang ngguyu, amarga dheweke nyoba kurang kanggo ndhelikake lan bisa nyembunye kurang ing ngguyu. Kanthi tembung dheweke bisa lan asring tegese ngelawan apa sing diucapake.

Mesthine ana sapa wae sing ora bakal nampa sambutan sing nyenengake, ngguyu, ngguyu apresiasi wong cepet lan humor sing apik ing volume lan nada sing cocog, lan sing bakal gagal nyingkirake godha utawa kurungan sing kosong. wong sing gumregah tetep ana ing kurungan utawa goblok, manawa ana kedadeyan kasebut. Apa wong liya utawa ora sopan, kekarepan utawa rasa ora kepenak utawa emosi bisa dingerteni kanthi ngguyu. Wong-wong sing ana gandhengane karo gemeter, mathuk utawa histeria, bakal nuduhake dheweke kanthi cekak, gas spasmodik, utawa jerit-jerit sing nggegirisi. Swara, rasping, metallic, hiss, squeal, nuduhake karakter minangka mesthi karakter sing dibunderaké diturunake kanthi harmoni ing ngguyu. Harmony ing ngguyu nuduhake pangembangan karakter sing apik, ora ana sing ngganggu. Disconn ing ngguyu nuduhake kekurangan pangembangan ing sawijining karakter, ora prakara manawa ana wong sing nyoba ndhelikake apa sing dheweke kekurangan. Discord menehi papan harmoni ing ngguyu, amarga karakter dikembangake. Nada, pitch lan volume perpecahan nalika ngguyu, nuduhake kekurangan utawa corak pangembangan karakter.

Wong sing duwe magnetisme ing ngguyu biasane salah sawijining sifat sing alami lan sensitif. Sing licik lan licik lan sengsara lan kejem bakal ngusir karo ngguyu, sanajan bisa uga nyasarke utawa ngapusi karo tembunge.

Kanca [Persamaan HW]