Yayasan Word

THE

WORD

JANUARI 1916.


Hak cipta, 1916, dening HW PERCIVAL.

MOMENTS WITH FRIENDS.

Apa sing biasane dituduhake kanthi istilah "Soul" lan carane kudu Soul istilah digunaake?

Tembung kasebut digunakake kanthi macem-macem cara. Wong-wong sing nggunakake kasebut minangka aturan sing ora jelas babagan apa sing diarepake kanggo dheweke ngarani. Kabeh padha duwe pikiran, yaiku barang sing ora ana; iku sejatine ora masalah fisik kasar. Salajengipun, tembung kasebut digunakake kanthi ora langsung, kaya sing alami yen akeh derajat ing babagan masalah, lan ora ana sistem sing ditrima kanggo ngrancang derajat kasebut. Wong Mesir ngendika babagan pitu; Plato saka jiwa kaping telu; wong-wong Kristen ngucapake babagan jiwa minangka beda karo raga lan awak sing beda. Filsafat Hindu ngandhani macem-macem jinis jiwa, nanging angel kanggo menehi pinesthi menyang sistem kasebut. Sawetara panulis theosophical mbedakake antarane telung jiwa yaiku jiwa keturunan (buddhi), jiwa manungsa (manas), lan kama, jiwa kewan. Penulis teosofis ora setuju karo istilah jiwa sing kudu ditrapake. Dadi ora ana kabeneran, ora ana sing kliwat, ora ana sing diarani istilah jiwa sing ana ing literatur teosofis macem-macem aspek alam sing ora katon. Mula, ora bisa nyebutake apa sing biasane diarani istilah jiwa.

Ing ungkapan wicara umum kaya "tresna karo ati lan nyawa," "Aku bakal menehi nyawa kanggo aku," "mbukak nyawa kawula marang dheweke," "riyaya jiwa lan aliran akal," "mata-jiwa," kewan duwe jiwane, "" wong sing tiwas, "tambahake bingung.

Katon manawa siji fitur sing padha yaiku yen nyawa tegese barang sing ora katon lan intuise, lan mulane ora saka perkara kadonyan, lan manawa saben panulis nggunakake istilah kanggo nutupi bagean utawa bagean sing ora katon kaya dheweke rumangsa seneng.

Ing ngisor iki diwenehi sawetara tampilan babagan istilah jiwa sing kudu digunakake.

Intine manifest ing saben periode outbreathing, inti wis ambegan. Yen bahan ambegan dhewe, ambegan dadi entitas; yaiku, entitas mandiri, unit individu. Saben unit individu duwe potensial, sanajan ora ana kemungkinan langsung, dadi sing paling gedhe sing bisa dipikirake. Saben unit individu nalika ambegan duwe aspek dual, yaiku, siji sisih saya ganti, liyane ora owah. Sisih sing ganti yaiku bagean sing wis nyata, sing ora owah yaiku bagean sing ora ana utawa inti. Sisih sing diwujudake yaiku semangat lan jiwa, kekuwatan lan prekara.

Dualitas roh lan jiwa iki ditemokake liwat kabeh owah-owahan sing sukses saben liyane ing wektu manifestasi.

Unit siji mlebu karo unit individu liyane, nanging ora bakal ilang keprigelan, sanajan ora ana identitas ing wiwitan.

Ing materi mudhun saka tahap spiritualitas menyang tahap-tahap sing akurat, yaiku, dadi perkara fisik, semangat mboko sithik ilang keunggulane, lan bisa uga entuk paningkatan ing tingkat sing padha. Istilah kekuwatan digunakake kanggo nggunakake semangat, sing cocog, dene materi digunakake ing papan liya.

Sawijining wong sing nggunakake istilah kasebut ora kudu mikir dheweke wis dispensasi karo istilah jiwa lan dheweke ngerti apa masalah kasebut. Sejatine, bisa uga ngerti manawa dheweke ngerti apa sing penting kanggo awake dhewe. Dheweke ngerti babagan penampilan saka indeks kualitas lan properti tartamtu, nanging apa sing penting, ora ngerti, paling ora selasa manawa pangerten sensitif dheweke minangka saluran sing nggayuh informasi kasebut.

Roh lan jiwa lan pikiran ora bisa digunakake salin kaya sinonim. Ing jagad wonten pitu pesenan utawa kelas jiwa ing papat pesawat. Pitung pesenan jiwa yaiku rong jinis: jiwane mudhun lan wong sing munggah, sing ora kepencut lan evolusi. Juru sing mudhun iku tenaga, didesek, diilhami supaya tumindak kanthi semangat. Jagad sing munggah, utawa yen ora, mesthine bisa dibesarkan lan dituntun karo pikiran. Papat saka pitung prentah yaiku jiwa alam, saben dhuwure akeh derajat ing jagad iki. Semangat meksa nyuda jiwa sing mudhun ing dalan sing ora aktif saka spiritual sing abstrak menyang fisik konkrit liwat macem-macem jinis urip lan wujud lan fase alam, nganti berkembang utawa digawa menyang bentuk fisik manungsa. Semangat utawa alam meksa nyawamu terus-terusan, nanging kanthi pikiran bisa diangkat dadi jiwa sing munggah ing dalan evolusi, liwat macem-macem derajat saben telung pesenan saka manungsa nganti abadi . Jiwa minangka ekspresi, intine lan entitas roh, lan urip lan dadi pikiran.

Kanggo mbedakake antarane pitung pesenan sing bisa diarani ambegan-nyawa, jiwa-jiwa, bentuk-jiwa, jinis-jiwa; lan minggah dhawuhe kewan-kewan, jiwa-jiwa, lan jiwa-urip. Babagan papat, utawa tatanan jinis, ayo dingerteni manawa jiwa ora jinis. Jinis minangka karakteristik babagan masalah fisik, sing kabeh jiwa kudu diresapi sadurunge bisa digedhekake ing jalur evolusi kanthi pikiran. Saben pesanan kasebut nuwuhake rasa anyar ing jiwa.

Papat pandhawa jiwa alam iku ora lan ora bisa dadi abadi tanpa bantuan saka pikiran. Dheweke ana ambegan utawa urip utawa suwene suwene suwene, mula banjur ana ing awak fisik nganti suwe. Sawise sawetara wektu dheweke mandek ora ana jiwa sing ana ing awak lan kudu ngalami wektu ganti kedadeyan kaya pati. Banjur saka owah-owahan ana entitas anyar, makhluk anyar, ing endi pendhidhikan utawa pengalaman kasebut diterusake.

Yen pikiran bisa nyambung karo jiwa kanggo nambah, pikiran ora bisa sukses maneh. Jiwani kewan iku kuwat banget kanggo pikiran lan nolak supaya bisa urip. Dadi mati; kélangan wujud; nanging saka makhluk penting sing ora bisa ilang pikiran nyebutake wujud liyane. Pikiran kasebut sukses kanggo mundhakake jiwa saka kewan menyang negara manungsa. Ing kana, jiwa kudu milih apa pengin mbalekake maneh kewan utawa terus urip sing abadi. Iki nemu kalanggengan nalika ngerti identitas kasebut lan mandhiri saka pikiran sing mbantu. Banjur sing dadi jiwa dadi pikiran, lan pikiran sing nuwuhake jiwa dadi pikiran bisa uga ngliwati papat jagad sing wis kawujud dadi siji, lan dadi siji karo Jiwa gaib. Apa sing diciptakake karo jiwa kasebut editorial "Soul," Februari, 1906, Vol. II, KANGGO.

Ana jiwa utawa jiwa sing ana gandhengane karo saben partikel barang utawa alam, katon lan ora katon; karo saben awak, apa awak minangka mineral, sayur-sayuran, kewan utawa duweke kaswargan, utawa organisasi politik, industri utawa pendhidhikan. Sing owah yaiku awak; kang ora owah, nalika ngemu sesambungan karo awak, yaiku jiwa.

Sing dikarepake wong ora ngerti babagan jumlah lan jinis jiwa; dheweke kepengin ngerti sejatine jiwa manungsa. Manungsa manungsa dudu pikiran. Pikiran kasebut abadi. Jiwane manungsa ora abadi, sanajan bisa dadi abadi. A bagean pikiran sing nyambung karo jiwa manungsa utawa tumurun menyang awak manungsa; lan iki diarani inkarnasi utawa reinkarnasi, sanajan istilah kasebut ora akurat. Yen jiwa manungsa ora menehi kekuwatan banget marang pikiran, lan yen pikirane sukses kanggo tujuan inkarnasi kasebut, bisa nuwuhake jiwa manungsa saka kahanan jiwa sing fana menyang negara sing ora abadi. Mangka sing dadi jiwa manungsa dadi abadi - pikiran. Kekristenan, lan utamane piwulang panebusan ganti, didegake ing kasunyatan iki.

Ing pangerten tartamtu lan winates, manungsa iku bentuk ethereal lan intangible, wraith utawa hantu awak fisik, sing nahan bentuk lan fitur awak fisik sing terus-terusan lan njaga kabeh. Nanging jiwa manungsa luwih akeh tinimbang iki; iku pribadine. Jiwa utawa kapribadhen manungsa minangka sawijining manungsa sing apik banget, organisasi sing jembar, sing digabungake kanggo tujuan sing jelas, wakil saka kabeh pesenan sing bakal mudhun. Kapribadian utawa jiwa manungsa nyawiji lan kalebu pikiran sehat njaba lan jero awak lan organine, lan ngatur lan harmoni fungsi fisik lan psikis, lan njaga pengalaman lan memori ing saindenging jaman orane. Nanging manawa nyawa manungsa ora kena diuripake saka kahananing manungsa sing sejatine - yen ora mikir, mula nyawa utawa pribadine mati. Angkat jiwa minangka pikiran kudu ditindakake sadurunge mati. Iki dadi pikiran tegese salah sawijine ngerti identitas kanthi mandiri lan ora ana ing awak fisik lan njaba uga batin. Kanthi matine kapribadhen utawa jiwa jiwa manungsa sing nyipta komposisi kasebut dibatalake. Dheweke bali menyang pesenan sing padha karo keturunan, kanggo ngetik maneh dadi kombinasi jiwa manungsa. Yen jiwa manungsa mati ora mesthi lan ora biasane ilang. Ana sing ora mati nalika awak jasmani lan wangun sing bisa dipateni. Jiwane manungsa sing ora mati yaiku kuman sing ora bisa dingerteni, kuman pribadine, mula diarani pribadine utawa jiwa manungsa lan sekitar sing dibangun awak fisik sing anyar. Sing nyebutake kuman pribadine utawa jiwa yaiku pikiran, nalika pikirane wis siyap utawa wis siyap nggegirisi. Pambanguning kapribaden jiwa manungsa minangka dhasar dhasar doktrin kebangkitan.

Kanggo ngerteni kabeh macem-macem jiwa, kudu duwe ilmu analitis lan lengkap babagan ilmu, kalebu kimia, biologi lan fisiologi. Banjur, kudu nyingkirake corak sing disenengi yaiku metafisika. Istilah kasebut kudu dadi sistem pemikiran sing akurat lan bisa dipercaya kaya matématika. Dilengkapi sistem kaya ngono lan fakta-fakta ilmu, kita banjur bakal duwe psikologi sing sejatine, ilmu jiwa. Yen manungsa kepengin, dheweke bakal entuk.

Kanca [Persamaan HW]