Yayasan Word

THE

WORD

JUNE, 1916.


Hak cipta, 1916, dening HW PERCIVAL.

MOMENTS WITH FRIENDS.

Dudu doktrin Theosophical saka penderitaan kita ing bumi minangka retribution karma, ing par karo statement teologi kita gerah minangka retribution ing neraka, ing loro pangerten kudu ditampa ing iman mung; lan, luwih, siji babagan becik minangka liyane kanggo ngasilake moral kabecikan?

Loro-lorone piwulang kasebut ana ing par, lan kudu diandelake mung nalika pikirane ana ing kahanan sing ora dianggep utawa bocah. Piwulang kasebut ditampa, padha karo alfabet lan meja ping-pirang dijupuk dening bocah-bocah kanthi iman.

Nalika pikiran akal mriksa doktrin, nemokake yen penderita ing bumi adhedhasar ukum lan kaadilan lan bukti karo pengalaman ing urip, lan piwulang neraka minangka paugeran sing diwatesi digawe dening kabijakan teologi. Pikirane ora bisa nemokake sebab kanggo nandhang sangsara ing neraka minangka balesan kanggo kesalahan sing ditindakake liwat ora nggatekke ing salah sawijine urip sing ringkes ing bumi, utamane nalika kesalahan katon kepepet dening kekuwatan kahanan lan lingkungan, sing ora disebabake wong sing nandhang.

Reinkarnasi, lan penderitaan ing bumi minangka karmik retribusi, yen ditrapake kanggo nerangake fakta-fakta urip, ditemokake bisa digunakake miturut hukum, padha karo tabel multiplik lan aritmetika. Penderita katon minangka asil tumindak nglawan hukum, lan dudu paukuman, nanging pengalaman sing dibutuhake kanggo sinau supaya ora tumindak. Luwih bisa dipercaya kapinteran manawa jagad lan jagad manungsa kasebut ing njerone minangka asil hukum tinimbang asil saka kepinginan wong deso.

Doktrin teologi neraka ora bisa diarani luwih apik kaya piwulang teorofis babagan pamulangan karma, kanggo ngasilake kabecikan moral, amarga ora bisa ngetrapake kekuatan moral amarga wedi. Doktrin neraka yaiku kanggo nyempurnakake kabecikan liwat wedi siksa. Nanging kasebut nimbulaké pengecut moral lan nuduhake tumindak sing ora adil.

Piwulang piwulang karmik liwat reinkarnasi, mbantu pikiran golek papan lan pakaryan dhewe ing donya, lan nuduhake cara sing bener liwat urip. Kabecikan moral yaiku asil.

Ora ana bukti neraka teologi. Rasa keadilan mbrontak lan nolak rasa wedi kasebut amarga pikiran tuwuh tuwuh kekuatan lan pangerten. Buktine karma yaiku rasa kaadilan sing wujud ing manungsa. Kemampuan kanggo ndeleng lan ngerti, gumantung saka kekarepan dheweke kanggo ndeleng salah lan nggawe kanthi mung tumindak.

Kanca [Persamaan HW]