Yayasan Word

THE

WORD

♌︎

Vol. 17 JULY, 1913. Ora Ana 4

Hak cipta, 1913, dening HW PERCIVAL.

BANTEN

Ora negara bebas saka kapercayan setan. Ing sawetara papan ing jagad akeh wektu diwenehake marang hantu; ing bagean liyane, ora ana sing mikir babagan kasebut. Hantu nggayuh pikiran ing Eropa, Asia lan Afrika. Ing Amerika ana sawetara wong sing percaya ing memedi. Nanging budaya kultus pribumi lan diimpor, saya anyar dikembangake, lan Amerika bisa uga, kanggo ngembangake hantu lan kultus, bisa utawa nambah apa sing wis ana ing jaman biyen.

Ing negara-negara sing tuwa luwih tuwa lan luwih akeh tinimbang ing Amerika, amarga masarakat ing negara-negara kasebut wis njaga khayalan ing saindenging umur, nalika ing Amerika banyu segara sing dikumbah kanthi bagean ing wilayah sing gedhe; lan sisane wong sing isih kari ana ing papan garing ora cukup akeh kanggo njaga jiwa para peradaban kuno.

Pracaya hantu ora asale saka modhèrn, nanging tekan jaman kanak-kanak, lan ing wayah wengi. Coba, wong sing ora percaya-mikir, ora percaya lan peradaban ora bisa ngilangi utawa nindakake kapercayan ing hantu, amarga khayine ana lan duwe asal saka manungsa. Dheweke ana ing wong lan dheweke, progeny dhewe. Dheweke ngetutake dheweke liwat umur lan balapan lan, apa dheweke ora percaya, dheweke bakal nurut, utawa nurut dheweke kaya tumindak bayangane.

Ing jaman biyen, balapan lan suku bangsa wis menehi papan kanggo balapan lan suku bangsa liya ing peperangan lan penaklukan lan jaman peradaban, lan asung dewa lan dewa-dewa terus karo dheweke. Memedi saka jaman biyen lan jaman saiki lan nyembur menyang tanah-tanah kuno, utamane ing gunung lan sarung gunung, dadi akeh tradhisi, mitos lan legenda. Hantu tetep nglawan perang jaman biyen, kanggo ngalamun sajrone jaman perdamaian ing tengah-tengah pemandangan sing akrab, lan nggambarake benih benih tumindak ing mangsa ngarep. Tanah ing jaman biyen wis ora ana ing segara nganti pirang-pirang taun, lan samodra durung bisa ngresiki kanthi tumindak banyu kasebut lan mbebasake saka hantu lan wong lanang sing wis tiwas lan wong mati sing wis tiwas lan mati. ora nate manungsa.

Ing Amerika, peradaban sadurunge dibuwang utawa dikubur; samodra wis siram ing tanah gedhe; ombak wis mumbul lan nuwuhake memedi lan paling akeh tumindak ala manungsa. Nalika tanah kasebut teka maneh, diresiki lan gratis. Gelombang hutan lan sambat ing trak sapisan ditanduri; ara-ara samun sumelang yen kutha-kutha sing akeh bangga lan pedunung dikubur. Puncak rante gunung yaiku pulau-pulau kanthi sisa-sisa suku bangsa pribumi, sing mundur saka bumi sing srengenge nalika tuwuh saka jero, bebas saka udhara kuna. Iki minangka salah sawijining alesan kenapa Amerika ngrasa gratis. Ana kebebasan ing hawa. Ing jagad lawas kabebasan kasebut ora dirasakake. Udhara ora gratis. Suasana ngiseni hantu sing kepungkur.

Hantu asring lokal tartamtu tinimbang liyane. Umume, akun hantu luwih sithik ing kutha tinimbang ing negara kasebut, ing endi para penghuni kurang lan adoh. Ing distrik negara, pikiran dadi luwih gampang mikir babagan pemikiran alam sekitar lan elves lan peri, lan nyritakake crita-crita kasebut, lan njaga hantu sing isih urip saka manungsa. Ing kutha, cepet-cepet bisnis lan kesenengan ngemu pikirane pria. Wong ora duwe wektu kanggo setan. Memedi Lombard Street lan Wall Street ora bisa narik pikirane manungsa. Nanging ana mantu pengaruhe lan nggawe kehadiran dirasakake, kaya kepenak saka dusun, nyarang ing sisih gunung cedhak alas sing peteng, lan sarung ing tapel wates.

Wong kutha ora simpati karo memedi. Ora kaya ngono, gunung, petani lan pelaut. Bentuk aneh sing menehi tandha katon ing awan. Wangun Dim pindhah ing jubin alas. Wong-wong mau nyuwil-nyuwil ing pucuk pucuk lan rawa, menehi plancongan menyang pluru utawa menehi bebaya. Tokoh sing gelap lan berangin mlaku-mlaku lan pesisir utawa pesisir sing sepi. Dheweke mbukak maneh liwat sawetara kedadeyan ing daratan; dheweke nggawe drama drama segara sing apik banget. Wong ing kutha kasebut ora biasa karo crita hantu kaya ngono, ngguyu; Dheweke ngerti dheweke ora bisa bener. Nanging ora percaya lan diolok-olok dening wong liya, wis menehi kapercayan lan keprihatinan, sawise ngunjungi angkasa ing ngendi lingkungan luwih seneng muncul.

Kadhangkala, kapercayan setan manawa luwih nyebar tinimbang liyane. Biasane iki sawise utawa sajrone perang, pageblug, bala. Sebabe yaiku yen ana kacilakan lan mati ana ing udhara. Kanthi sithik wektu lan ora bisa ditliti kanthi sinau, pikiran bakal mikirake pati, lan sawise kedadeyan. Iki menehi pamirsa lan menehi urip kanggo mbandingake wong sing wis mati. Abad Pertengahan ana ing wektu kaya ngono. Ing wektu katentreman, nalika mabuk, pembunuhan lan angkara saya mudhun - tumindak kaya ngono nglairake lan terus-terusan memedi - setan ora akeh lan kurang bukti. Pikiran kasebut diuripake saka jagad pati lan jagad iki.

Hantu ora bisa dadi ngerti apa dheweke, apa dheweke wis mikir apa-apa. Amarga saka manungsa, hantu ana. Nalika manungsa terus dadi pemikiran lan duwe kepinginan, Memedi tetep bakal ana.

Kanthi kabeh kisah hantu kasebut, cathetan sing disimpen lan buku sing ditulis babagan hantu, katon ora ana jinis-jinis babagan jinis hantu lan jinis hantu. Ora dikelaskan klasifikasi hantu. Ora ana informasi babagan ilmu hantu sing ana gandhengane, manawa yen ana sing ndeleng hantu, dheweke bisa uga ngerti apa jenis hantu. Siji-sijine bisa sinau ngerti lan ora wedi karo memedi kaya bayangane tanpa menehi perhatian gedhe utawa ora kena pengaruh.

Subyek kasebut minangka salah sawijining minat, lan informasi sing ana gegayutan karo proses kemajuan saka manungsa, regane.

(Diterusake ing Jeksa Agung bisa ngetokake Agustus Sabda)