Yayasan Word

THE

WORD

NOVEMBER, 1907.


Hak cipta, 1907, dening HW PERCIVAL.

MOMENTS WITH FRIENDS.

Kristen ngomong yen Manungsa duwe Badan, Jiwa lan Roh. Theosophist ngomong yen Manungsa nduweni Tujuh Prinsip. Ing sawetara tembung apa iki Pitu Prinsip?

Theosophist ndeleng wong saka rong titik. Saka wong iki fana, saka sing liya, dheweke ora ngalami. Bagian fana manungsa dumadi saka papat prinsip sing béda. Kaping pisanan, awak fisik, sing dibangun saka barang padhet, cairan, hawa lan geni, sing kalebu kabeh bahan fisik. Kaloro, sharira linga, yaiku wujud, utawa rancangan desain fisik. Badan iki wujud saka eter, yaiku perkara sing kurang bisa diganti tinimbang fisik sing terus-terusan. Desain utawa mbentuk awak minangka prinsip sing ngeculake panganan padhet, cairan, gas, lan cahya sing dijupuk menyang awak, lan sing njaga sajroning urip. Kaping tiga, yaiku prana, utawa prinsip panguripan. Prinsip urip iki nyebabake awak mbentuk lan tuwuh, yen ora, tetep bakal padha. Miturut prinsip urip panganan saka awak fisik tetep ing sirkulasi tetep. Prinsip urip nangis lan nolak lawas lan ngganti kanthi wujud sing anyar. Dadi, fisik lawas digawa lan diganti karo perkara fisik sing anyar, lan prekara urip dibangun dadi awak fisik, lan awak fisik diwenehi bentuk lan dianakaké karo badan desain utawa wujud. Papat, yaiku kama, prinsip kepinginan. Kekarepan iku kewan sing nggegerake manungsa. Iki dadi naluri alami lan tendensi kewan ing manungsa, lan nggunakake lan menehi arah kanggo urip lan wujud awak fisik. Sekawan prinsip iki minangka bagean saka wong sing tiwas, dipisah, dibuwang lan bali menyang unsur sing digambar.

Bagian sing abadi saka manungsa kaping telu: Kaping pisanan, manas, pikiran. Pikiran minangka prinsip khas sing ndadekake manungsa dadi manungsa. Pikiran minangka prinsip alesan ing manungsa, sing nganalisa, misahake, mbandhingake, sing identitas dhewe lan nganggep awake dhewe beda saka wong liya. Iki nyawiji karo kepinginan lan sajrone urip fisik, dheweke kepengin duwe awake dhewe. Alasan pikiran, nanging kepinginan; naluri kepengin, kaya apa alesan sing diktator. Saka kontak saka pikiran kanthi kepinginan teka kabeh pengalaman ing urip. Minangka kontak saka pikiran lan kepinginan kita duwe dualitas manungsa. Ing tangan siji, ngipi, ngganggu, brenges; ing sisih liya, dadi katrampilan sing sejatine aman lan tentrem yaiku asal usul. Pikiran minangka prinsip sing pasareyane alam; gunung-gunung diatur, terusan dibangun, struktur langit-langit sing diunggahake lan pasukan alam diunggahake lan didorong kanggo mbangun peradaban. Ingkang kaping nem, buddhi, minangka jiwa gaib, prinsip sing ngerti lan ngrasa awake dhewe ing wong liya lan wong liya. Iki minangka prinsip persaudaraan sing sejati. Iku ngurbanake awake dhewe supaya kabeh alam bisa uga bisa luwih dhuwur. Iku kendaraan sing dienggo semangat murni. Kaping pitu, atma, iku roh dhewe, murni lan ora suci. Kabeh prekara bisa didadekake siji, lan iku dadi prinsip sing bisa dilalekake ing njero lan babagan kabeh perkara. Pikiran, jiwa lan semangat, minangka prinsip abadi, dene fisik, wujud, urip lan kepinginan kasebut kena.

Pembagian kristian manungsa dadi awak, jiwa lan semangat ora jelas. Yen kanthi teges awak, wujud saka awake dhewe, bentuk permanen lan kewan ing manungsa? Yen kanthi nyawa, tegese bisa uga ilang utawa bisa disimpen, iki mbutuhake katrangan beda karo wong Kristen. Wong Kristen nggunakake jiwa lan roh lan sinonim lan dheweke ora bisa nemtokake jiwa lan semangat utawa ora bisa nuduhake prabédan ing saben. Theosophist kanthi klasifikasi kaping pitu menehi katrangan babagan manungsa, paling ora cukup.

 

Ing sawetara tembung sampeyan bisa mangsuli apa sing bakal ditindakake ing pati?

Pati tegese misahake awak fisik saka desain, utawa wujud awak. Nalika pati nyedhaki bentuk awak eter mundur saka sikil munggah. Banjur pikiran utawa ego ninggal awak lan ambegan. Nafas ing pamitan mandheg nyawane, nyisihake awak mbentuk, lan awak sing bentuki mundhak saka dada lan biasane muter saka fisik saka cangkeme. Tali sing ngubungake fisik karo awak wujud, mula wis mati. Mula, mula ora bisa urip maneh awak. Prinsip kepenginan bisa nahan pikiran sensual nalika ngenteni wektu, yen pikirane sajrone urip mikirake kepinginan kaya awake dhewe, ing kasus kasebut tetep karo kepinginan kewan nganti wektu sing bisa mbedakake antarane dheweke lan dheweke, mula ngliwati kahanan istirahat utawa kegiatan sing cocog sing cocog karo pikirane sing paling dhuwur, sing dihibur nalika urip ing awak fisik. Ana tetep nganti wektu istirahat pungkasane, banjur bali menyang urip ing bumi supaya bisa terus kerja saka sawijining titik.

 

Paling spiritual nyatakaké yèn ing wektu nyawa, jiwa-jiwa sing metu banjur katon karo kanca-kanca. Theosophists ngomong yen iki ora; yen apa sing katon dudu jiwa nanging cangkang, cetha utawa kepinginan awak sing nyawa wis dibuwang. Sapa sing bener?

Kita nganggep pernyataan theosophist dadi luwih tepat, amarga entitas sing bisa dicritakake kanthi nyata, mung minangka swara saka pikirane entitas sajrone urip lan obrolan kasebut ditrapake kanggo barang-barang material, dene bagean ketuhanan manungsa bakal ngomong perkara-perkara kasukman.

 

Yen nyawa manungsa bisa ditahan sawisé tilar donyan déning badan kepéngin, kepiye ora bisa nyedhaki nyawa iki lan apa sebabé ora bisa ngomong menawa ora katon lan bisa ngobrol karo para pengungsi?

Ora mokal manungsa bisa katon lan bisa ngobrol karo kanca, nanging ora bisa ditindakake, amarga "para lenggah" ora ngerti carane ngrusak tahanan sing sauntara lan amarga katon kaya ngono, kudu diarani dening wong sing ngerti kepiye, utawa liya kanthi kepinginan banget kanggo wong sing isih urip lan uga jiwa sing wis mati. Salah ujar yen penampilan kasebut yaiku jiwa sing wis ditinggal amarga jiwa manungsa sing ora bisa mbedakake antara dheweke lan kepinginan kasebut biasane ngalami metamorfosis sing padha karo kupu-kupu supaya bisa mujudake kahanane. Sajrone kahanan kasebut ora aktif kaya dene kepompong. Jiwane manungsa sing bisa duwe bathi dhewe kanggo mbedakake awake dhewe karo kewan kasebut bakal nolak sesambungan karo kewan kasebut sing nyebabake nyiksa kasebut.

Alasan kedadeyan sing ora biasa kaya kedadeyan jiwa manungsa sing ora bisa dikatutake, yaiku komunikasi karo sawetara wong sing ana babagan topik tartamtu, kayata, minangka informasi pentinge spiritual utawa nilai filosofis kanggo sing paling akeh prihatin. Komunikasi entitas sing nggawe masquerade ing judhul sawetara wong sing wis mangkat, chatter lan prattle babagan perkara sing ora penting kanthi spekulasi kanggo sawetara prekara sing disaranake dening salah sawijining panggon. Yen kanca-kanca sing wis tilar donya wis salah uwal saka pacelathon sing ana ing bumi, kita uga dadi kanca, padha sedhih kanggo dheweke, nanging kita kudu kepeksa wis diselehake ing asylum sing ora sopan, amarga bakal kasebut wis katon nyata yen dheweke wis ilang. Iki mung wis kedadeyan karo makhluk sing katon luwih cetha. Dheweke bener-bener ilang kelangan pikiran. Nanging kepinginan sing kita ucapake tetep, lan kekarepan kasebut mung nggambarake pikiran sing wis ana hubungane. Penampilan kasebut mlumpat saka siji topik menyang topik liyane sing ora ana sebab utawa ora ana ide utawa ekspresi sing jelas. Kaya wong edan, katon katon kasengsem ing subyek, nanging ujug-ujug ilang subjek, utawa sesambungane, lan mlumpat menyang liyane. Nalika siji ngunjungi suaka edan bakal nemoni sawetara kasus sing luar biasa. Sawetara bisa ngobrol kanthi gampang babagan akeh topik sing ditarik, nanging nalika prekara tartamtu wis dikenalake pasien ganas. Yen pacelathon ditambahi cukup suwe mula titik kasebut mandheg dadi manungsa bakal ditemokake. Kaya ngono karo bentuk spok utawa karep sing katon mung katon. Dheweke nyuarake naluri lan kekarepan lawas lan kanggo urip ing bumi lan nyatakake awake dhewe miturut kekarepan kasebut, nanging tetep ora ana kekuwatan nalika ngobrol babagan masalah liyane sing ora cocog karo kepinginan tartamtu. Dheweke duwe licik kewan kasebut, lan kaya kewan kasebut, bakal main babagan lapangan lan nyabrang lan nglacak trek kasebut kanggo nyingkirake wong sing ngupayakake pitakon kanthi berturut-turut. Yen goleki wis ditindakake, pamilihan bidhal lunga menyang pitakonan amarga "wektu wis entek lan kudu lunga" utawa yen dheweke ora ngerti kepiye mbales apa sing dijaluk. Yen jiwane manungsa sing cidra kudu katon, dheweke bakal langsung lan nate ujar saka ukara kasebut lan apa sing dikandhakake bakal migunani tumrap wong sing diomong. Sifat komunikasi dheweke yaiku babagan moral, sopan, utawa spiritual, ora mesthi ana perkara sing umum, kayane meh mesthi kedadeyan.

 

Yen katon ing cedhak mung cangkang, cangkir utawa badan kepéngin, sing wis diculik déning jiwa manungsa sawisé mati, apa sing bisa kanggo komunikasi karo pengarang ing subyek sing dikenal mung kanggo wong sing nganggep, lan ngapa yen subyek sing padha bakal digawa munggah lan liwat maneh?

Yen spook utawa bentuk kepinginan disambungake sajrone urip ing bumi kanthi jeneng sing dikepengini, dheweke ngerti topik tartamtu, kaya kasus gila, nanging mung automaton, dheweke bola-bali bola-bali pikirane lan kepinginan urip. Kaya phonograph dheweke nyritakake apa sing diucapake, nanging ora kaya phonografi dheweke duwe kepinginan kewan kasebut. Kados hawa nafsu sambung karo bumi, mula saiki, nanging tanpa kendhali amarga ananake pikiran. Wangsulané disaranake lan asring dituduhake saka pitakon, lan sing ditampilake ing panemu, sanajan dheweke ora ngerti. Contone, bisa uga ndeleng lampu sing dibayangke saka topi sing duwe utawa barang liyane sing bisa uga ora dingerteni. Nalika panemune dilaporake babagan apa sing durung dingerteni sadurunge dheweke nganggep manawa apik banget lan mesthi mikir yen mung bisa dingerteni dening awake dhewe lan informan, dene mung refleksi sing katon ing pikirane wong sing takon utawa yakuwi kesan saka kedadeyan sing disebabake dening wujud kepinginan lan ekspresi sing diwenehake nalika ana kesempatan.

 

Kasunyatane ora bisa ditolak yen roh-roh sok-sok ngandhani kayektene lan uga menehi saran sing manawa bakal diterusake bakal ngasilake manfaat kabeh wong. Kepiye para ahli teori, utawa liyane sing nentang spiritualisme, nyangkal utawa nerangake bukti kasebut?

Ora ana theosophist utawa wong liya sing nganggep bebener sing ora nate nyoba nolak fakta, utawa ora nate ngendhani kasunyatan, uga ora nyoba ndhelikake kasunyatan kasebut, utawa nerangake bab kasebut. Upaya sapa wae sing bener yaiku golek kasunyatan, ora kanggo ndhelikake; nanging tresnane marang kasunyatan iku ora mbutuhake pratelan dheweke saka wong sing ora khayal, utawa sing dadi spook, utawa cangkang, utawa unsur, nyipta manawa dadi kanca sing ditresnani. Dheweke ngrungokake klaim sing digawe, banjur mbuktekake klaim kasebut bener utawa salah miturut bukti sing wis maju. Kasunyatan tansah mbuktekake awake dhewe. Saka cangkeme, para wong mursid mbuktekake awake dadi wong suci, filsuf dadi filsuf; wuwus wong-wong sing ora muni mbuktekake manawa dheweke ora muni lan spook mbuktekake awake dhewe minangka spok. Kita ora ngandel manawa para ahli teosopis nentang fakta-fakta Rohani, sanajan dheweke nuntut tuntutan para spiritualis.

Bagéan pisanan saka pitakonan yaiku: apa "roh" kadhangkala ujar. Dheweke nindakake - kadang; nanging uga tumindak kriminal sing paling angel kanggo perkara kasebut. Amarga ora ana conto tartamtu saka bebener sing diwenehake dening "semangat", kita bakal ngupayakake manawa kabeneran utawa kabeneran sing diandharake dening sawetara wong sing nyebut "roh" iku sifat umum. Kayata, minangka conto, sajrone seminggu, sampeyan bakal nampa layang saka Maria, utawa John, utawa manawa Maria bakal lara, utawa bakal mari, utawa yen ana rezeki sing bakal kelakon, utawa yen ana kanca bakal mati, utawa yen ana kacilakan bakal kelakon. Yen ana prekara iki sejatine bakal nuduhake yen entitas, apa karakter sing dhuwur utawa asor - bisa nduwe pemikiran sing luwih becik tinimbang sing padha, yen dijarno. Iki dadi amarga saben awak ndeleng ing pesawat sing lagi dienggo. Nalika urip ing awak fisik, siji bisa ndeleng barang-barang material liwat pikiran sehat; lan prastawa katon mung nalika kedadeyan kasebut, kayata kena kadhemen, utawa tiba, utawa nampa surat, utawa nemoni kacilakan. Nanging yen ora diwatesi karo awak fisik lan isih duwe pikiran sehat, panca indera kasebut tumindak ing pesawat sabanjure fisik, yaiku astral. Siji-sijine sing kerja ing pesawat astral bisa ndeleng prastawa sing kedadeyan ing kana; sudut pandang ing pesawat astral saka papan sing luwih dhuwur tinimbang fisik. Dadi, umpamane, pamikiran utawa tujuan positif kanggo nulis layang bisa dideleng dening salah sawijine sing bisa ndeleng niat utawa pamikiran kasebut, utawa kadhemen bisa diprakirake kanthi kepasten kanthi ndeleng kahanan awak astral saka sapa sing bakal duwe. Sawetara kacilakan uga bisa diprediksi nalika panyebabe wis disetel. Penyebab kasebut pancen ora ana ing pikirane utawa tumindak wong, lan yen ana sababe asile diwenehi asil kasebut. Kanggo nggambarake: yen watu dibuwang ing awang-awang bisa prédhiksi sing tiba sadurunge didemet ing lemah. Miturut kekuwatan sing dicemplungake lan gandane munggah, kurva turune lan jarak sing bakal tiba bisa diramal kanthi akurat.

Entitas sing makarya ing pesawat astral bisa uga bisa ngerteni sebab-sebab sawise digawe lan bisa prédhiksi sawijining prastawa kanthi akurasi amarga bisa ndeleng ing astral sing bakal ana ing fisik. Nanging wong sing matèni bisa ndeleng munggah saka watu lan prédhiksi keturunane kanthi bener kaya wong suci utawa filsuf. Iki minangka barang penting. Saran sing diwenehake babagan carane nyegah kacilakan ora mbuktekake manawa diwenehake dening jiwa sing abadi. Wong jahat bisa menehi saran salah sawijining kecelakaan sing bakal kedadeyan kanthi tepat kaya sage. Utawa bisa menehi saran siji sing ngadeg ing dalan sing mudhun lan nyegah cedera. Dadi bisa uga lunas. Sampeyan bisa uga takon, apa saran sing bisa diwenehake dening spook, yen spook ora ana pikiran. Kita bakal ujar manawa spook ora ana pikiran sing padha karo wong edan sing ora duwe pengarep-arep. Sanajan dheweke kelangan ilmu babagan identitase, ana sethithik refleksi sing ditrapake kanggo kepinginan, lan tetep ana ing kepinginan. Iki minangka refleksi sing menehi gegayuhan karo kedadeyan tartamtu, nanging kudu eling yen cangkeme wis ilang atine tetep kewan. Kewan kasebut ora ilang cicirane lan licik kewan kasebut kanthi kesan sing ditinggalake saka pikiran supaya bisa ngetutake, ing kasus tartamtu, kayata sing wis diluncurake, kedadeyan kasebut kedadeyan ing alam ing endi fungsi kasebut. Kasunyatan banjur dibayangke dhewe minangka gambar bisa uga dibayangke dening pangilon. Nalika acara dibayangke ing awak kepinginan lan gambar iki ana gandhengane utawa ana hubungane karo salah sawijining lenggah sing ana ing ngarepe, spook utawa cangkang nanggapi gambar pemikiran sing dibayangke lan nyoba nyuarakake pamikiran utawa kesan minangka piano bakal swara utawa nanggapi wong sing ngetrapake kunci kasebut. Yen sitter ing sawijining kasempatan wis ilang utawa salah sawijining, kerugian kasebut tetep dadi gambar ing pikiran lan gambar iki disimpen minangka memori lawas. Gambar asring dirasakake utawa dibayangke dening badan kepinginan utawa spook. Banjur nanggapi gambar kasebut kanthi ngandhani sitter yen ing wektu kasebut ilang artikel babagan nilai kasebut, utawa artikel iki bisa ditemokake dening dheweke, ing papan sing wis dipasang, utawa ing ngendi wis ilang. Iki kedadeyan manawa fakta nyatakake lan menehi saran, sing mbuktekake pancen bener. Ing sisih liya, yen siji kasunyatan diwenehake, satus kepalsuan ujar, lan ing endi pitutur sepisan bener, iku sewu kaping kasasar utawa mbebayani. Mangkono ujar manawa mbuwang wektu lan ngrusak, banjur nuruti saran saka wong-wong sing lunga. Kasunyatan sing kondhang manawa kabeh wong sing nemoni kelemahane wong liya, melu taruhan, utawa judi, utawa spekulasi ing pasar, ngidini korban sing dimaksud supaya bisa menang dhuwit sithik, utawa dheweke bakal nguciwakake korban amarga kepinteran dheweke. ing spekulasi. Iki ditindakake kanggo nyengkuyung korban supaya terus nanggung risiko, nanging pungkasane nyebabake kegagalan lan rusak. Kajaba iku kedadeyan karo medium lan spas chasers lan pamburu fenomena. Kasunyatan sing sithik bisa ditemokake kanggo ngetrapake praktik kasebut nganti saiki, kaya spekulator, dheweke isih jero banget. Spook kasebut ngontrol lan bisa uga pungkasane obsess korban banjur sawise gagal lan rusak. Statistik babagan mediuming lan fenomena chasers bakal mbuktekake pernyataan kasebut bener.

Kanca [Persamaan HW]