Yayasan Word

THE

WORD

APRIL, 1906.


Hak cipta, 1906, dening HW PERCIVAL.

MOMENTS WITH FRIENDS.

Apa Teosofis pracaya marang pamrih? takon salah sawijining pesta kanca sing ora suwe.

Aosofis nrima kabeh kanyatan, lan ora bakal kelangan sebab. Nanging Theosophist ora mandheg lan ngaso konten kanthi kasunyatan; Dheweke ngupayakake nelusuri asal-usul lan ndeleng akibate. Takhayul minangka kapercayan utawa tumindak sawetara tanpa sejatine ngerti sebabe. Ing cahya sing luwih amba, tahyul yaiku idin saka pikiran kanggo naluri utawa kecenderungan babagan praktik tanpa alesan liya kanggo percaya. Takhayul saka sawijining masarakat minangka refleksi babagan ilmu sing lali. Pengetahuan kasebut wis ilang, lan sing duwe ilmu, wong-wong terus ngetrapake praktik; lan kanthi mangkono bentuk lan kapercayan diturunake dening tradisi saka turun-tumurun. Nalika dadi luwih adoh saka pengetahuan, dheweke luwih cedhak karo tahyul lan malah bakal dadi fanatik. Praktek tanpa kawruh yaiku takhayul. Kunjungi gereja-gereja ing kutha gedhe nalika esuk. Deleng formalitas ibadah; nonton prosesi choristers; perhatikan insignia jabatan saka wong-wong sing nindakake layanan kasebut; mirsani patung, ornamen suci, instrumen, lan simbol; ngrungokake repet lan rumus ibadah kanggo - apa? Apa kita bisa nyalahake kabeh sing ora ngerti babagan iki amarga ngarani tahyul, lan ujar manawa kita dadi wong sing takhayul? Saengga kita kepéngin nganggep kapercayan wong liya sing arang banget takhayul tinimbang wong kita dhewe. Takhayul sing dicekel dening wong sing diarani "bodho" lan "sing ora sopan," mesthi duwe asale. Sing bakal ngerti kudu nglacak tradhisi utawa tahyul sing asal. Yen bakal nindakake iki, dheweke bakal entuk kawruh, sing kalebu refleksi sing ora dingerteni - superstition. Pasinaon sing ora ditrapake saka tahyul dhewe bakal nyatakake ora nggatekake awake dhewe. Terusake pasinaon lan iki bakal nuntun kawruh babagan awake dhewe.

 

Apa dasar sing ana kanggo superstition sing siji lair karo "caul" bisa duwe sawetara fakultas psikis utawa daya gaib?

Kepercayaan iki mudhun wiwit jaman kuna, nalika manungsa nindakake hubungane karo makhluk-makhluk sing ana ing njero bumi. Banjur, pandelenge manungsa, pangrungu lan pikiran gaib liyane, wis awan amarga tuwuh dadi urip sing luwih sensitif lan material. Ora ana bagean awak manungsa sing ora ana hubungane karo kekuwatan lan kekuwatan ing salah sawijine alam sing ora katon. Sing diarani "caul" ana gandhengane karo jagad astral. Yen, nalika manungsa dilahirake menyang jagad fisik iki, caul tetep ana ing awake bisa dadi prangko utawa ngematake badan astral kanthi tendensi tartamtu lan bisa tekan jagading astral. Ing urip mengko, tendensi-tendha kasebut bisa diatasi, nanging ora bisa ditindakake kanthi lengkap, amarga linga sharira, badan desain astral, bisa nampa kesan saka lampu astral. Takhayul sing nduwe manungsa seafaring ing relik iki, minangka wujud "nasib sing apik" utawa minangka pengawetan tumrap lemetan, adhedhasar kasunyatan sing minangka pangayoman kanggo embrio saka unsur-unsur sing ora apik sadurunge pre-natal jagad iki, saiki bisa uga ing jagad fisik nglindhungi saka bebaya banyu sing cocog karo lampu astral lan unsur-unsur sing, sanajan diarani fisik, ora ana ghaib lan asale ing jagading astral.

 

Yen pikirane bisa ditularake ing atine wong liya, yagene iki ora ditindakake kanthi kanthi bener lan kanthi akehe kaya obrolan biasa sing ditindakake?

Iki ora rampung amarga kita ora "ngomong" ing pikirane; uga kita durung sinau basa pamikiran. Nanging, pikirane kita pindhah menyang pikiran wong liya luwih asring tinimbang sing kita pikirake, sanajan ora ditindakake kanthi intelektual kaya sing bakal kita sambungake amarga kita ora kepekso kanggo komunikasi karo saben liyane liwat pemikiran mung, lan, amarga kita ora bakal njupuk masalah kanggo ngajar pikiran lan pikiran sing kudu ditindakake. Siji lair ing antarane wong sing duwe budidaya, dijaga, dilatih, dhisiplin lan didhidhik menyang cara wong tuwa utawa bunder sing lair. Mungkasi nanging mikir, lan bakal diweruhi manawa mbutuhake sabar suwe ing sisih guru lan upaya terus-terusan ing sisile sinau babagan seni pamicara lan maca lan nulis basa, lan sinau Sifat, adat lan mode pemikiran ing basa kasebut. Yen butuh gaweyan lan latihan ing jagad fisik iki supaya bisa sinau basa siji, mula ora aneh manawa sawetara wong sing bisa mindhah pikirane kanthi bener tanpa nggunakake tembung. Ora luwih gaib kanggo mindhah pamikiran tanpa tembung, yaiku mindhah pamikiran kanthi nggunakake tembung. Bentenipun yaiku kita wis sinau cara nindakake ing ceramah, nanging isih tetep ora nggegirisi kaya bocah sing ora bicara ing pamikiran. Transferasi pamikiran kanthi tembung mbutuhake rong faktor: wong sing ngomong, lan sing ngrungokake; transmisi kasebut minangka asil. Iki kita ngerti kepiye carane, nanging cara nyata sing kita ucapake lan ngerti iku minangka gaib kanggo kita uga transisi pamikiran tanpa tembung. Kita ora ngerti kepiye lan kepiye cara organ-organ ing awak beda supaya bisa ngetokake swara sing diucapake; kita ora ngerti apa proses sing diucapake swara kasebut liwat ruang; kita ora ngerti kepiye swara ditampa dening tympanum lan saraf auditory; utawa kanthi proses apa sing ditrapake ing intelijen sing ngerti pamikiran sing dikirimake saka swara kasebut. Nanging kita ngerti yen kabeh iki wis rampung, lan kita kudu ngerti saben liyane.

 

Apa kita duwe apa sing analog karo proses transpor pikirane?

Ya. Proses telegraphis lan fotografik padha karo pamikiran pemikiran. Mesthine operator kasebut ngirim pesen, mesthine panrima ngerti. Dadi, kudu ana wong loro sing dhisiplin, terlatih utawa pendhidhikan kanggo ngirim lan nampa pikirane dhewe-dhewe yen nindakake kanthi cerdas lan kanthi akurasi sing padha dilakoni karo obrolan cerdas sing biasa, kaya wong loro kudu bisa ngomong basa sing padha yen dheweke bakal ngomong. Disebutake manawa akeh wong sing bisa nindakake iki, nanging mung ditindakake kanthi cara sing ora pati jelas, amarga dheweke ora gelem nyerahake pikiran menyang latihan sing angel. Latihan saka pikiran iki kudu kaya sing diresmikake, lan ditindakake kanthi ati-ati, kaya urip ulama ing sekolah sing disiplin kanthi apik.

 

Kepiye carane bisa kita gunakake kanthi pikirane kanthi cerdas?

Yen wong bakal ngati-ati kanthi pikirane dhewe lan pikirane wong liya, dheweke bakal rumangsa manawa pikirane dicritakake marang wong liya kanthi sawetara proses misterius. Wong sing bakal mikir kanthi mikir tanpa nggunakake tembung kudu sinau kanggo ngontrol fungsi atine. Nalika fungsi pikiran dikendhaleni, lan siji bisa nahan pikiran kanthi terus-terusan marang sawijine topik, bisa dirasakake yen pikiran ngiringan wujud, njupuk bentuk lan karakter subjek sing dianggep, lan sapisan ngirim topik iki utawa dipikirake menyang obyek sing diarahake, kanthi rela ing kana. Yen rampung kanthi bener, wong sing diarahake pamikiran kasebut, mesthi bakal nampa. Yen ora rampung kanthi bener, bakal ana kesan sing ora jelas babagan apa sing diarepake. Minangka kanggo maca utawa ngerti pikirane, fungsi pikiran uga kudu dikendhaleni yen pamikiran wong liya kudu ditampa lan dingerteni. Iki ditindakake kanthi cara sing padha karo wong sing cerdas biasane ngrungokake tembung liyane. Kanggo ngerteni kanthi bener, wong kudu ngrungokake kanthi tliti marang tembung sing diucapake. Kanggo ngrungokake kanthi mateng, pikiran kudu dicekel. Yen pikirane ora relevan mlebu pikirane wong sing ngrungokake, perhatian ora diwenehake, lan tembung kasebut, sanajan ora dirungokake. Yen sampeyan bakal maca pikirane wong liya kudu dieling-eling kanthi tliti, supaya kesan pikirane bisa dilindhungi kanthi jelas lan jelas. Banjur yen pamikiran iku cetha lan béda ora bakal ana kangelan apa-apa sajroning pangerten kasebut. Kanthi mangkono kita bakal weruh yen pikiran pemancar pamikiran lan pikiran panrima pikirane kudu loro dilatih ing praktik kasebut, yen pemikiran mikir kudu ditindakake kanthi tepat lan cerdas.

 

Apa pancen bener kanggo maca pikirane wong liya manawa dheweke arep utawa ora?

Mesthi ora. Kanggo nindakake iki minangka ora bisa diampuni lan ora jujur ​​kaya mlebu sinau wong liya lan nyolong lan maca surat-surat pribadine. Saben wong ngirim pikirane dicap karo individualitas pangirim lan menehi kesan utawa teken. Yen pikirane iku sifate sing ngirim ora pengin dingerteni, kesan utawa teken saka pangirim menehi tandha padha karo amplop "pribadi" utawa "pribadi". Iki njalari ora katon kanggo wong sing ora jujur ​​​​kajaba pikirane wis longgar ing pembentukan lan ana hubungane karo wong sing campur tangan. Miturut okultis sejati, pikirane kaya ngono ora bakal diwaca utawa diganggu. Yen ora ana alangan iki, kabeh bakal dadi guru kekuwatan gaib bisa dadi jutawan ing wayah wengi, lan, mbok menawa, dheweke bakal ngilangi kabutuhan entuk dhuwit kanthi akeh saben pelajaran utawa lungguh. Wong-wong mau bakal ngganggu pasar saham, nggawe kepercayaan gaib karo pasar-pasar ing jagad iki, banjur nyerang saben liyane lan rampung kanthi tepat, kayata "kucing Kilkenny."

Kanca [Persamaan HW]