Yayasan Word

THE

WORD

MAYU, 1910.


Hak cipta, 1910, dening HW PERCIVAL.

MOMENTS WITH FRIENDS.

Apa bisa ngembang spesies sayuran, woh utawa tanduran sing anyar, sing béda banget karo spesies liya sing dikenal? Yen mangkono, kepiye carane?

Sampeyan bisa. Siji sing wis ngrambah ing baris kasebut minangka sukses sing paling luar biasa lan dikenal minangka Luther Burbank saka Santa Rosa, California. Pak Burbank durung nyedhiyakake kaya spesies sing anyar lan anyar, nanging ora ana apa-apa kanggo nyegah dheweke supaya bisa nglakoni apa wae yen dheweke tetep kerja. Nganti wektu saiki, sauntara manawa kita ngerti, usahane wis diarahake menyang nyebrang sawetara jinis woh-wohan lan tetanduran, sing ngasilake ora beda spesies, nanging siji duwe karakteristik loro utawa siji saka loro utawa liyane varieties digunakake ing ngembangaken wutah anyar. Akeh akun sing wis diterbitake karya Mr. Burbank, sanadyan ana kemungkinan dheweke ora nyathet kabeh sing dheweke kenal lan kabeh sing ditindakake, kanggo entuk sukses sing dadi. Dheweke wis nyedhiyakake layanan sing ora bisa ditemtokake kanggo manungsa: dheweke wis ngasilake pertumbuhan sing ora ana guna lan mbantah lan ngrembaka dadi semak sing migunani, panganan sehat utawa kembang sing éndah.

Sampeyan bisa ngembangake apa wae sayuran, tetanduran, woh, utawa kembang, sing atine bisa ngandhut. Bab ingkang sepisanan ingkang perlu kanggé ngembangaken satunggaling spesies punika inggih punika: ngandhut. Yen pikiran ora bisa ngandhut spesies anyar, atine ora bisa berkembang, senadyan kanthi observasi lan aplikasi ngasilake spesies anyar spesies lawas. Sapa sing kepengin nyiptakake spesies anyar kudu nyinaoni babagan genus spesies sing bakal dikuasai lan kudu ditindakake kanthi ati-ati lan yakin. Yen dheweke duwe kapercayan lan bakal nggunakake pikirané kanthi sregep lan ora bakal ngidini pamikiran dheweke ngumbara ing jinis liya utawa nyenengake kanthi ora seneng, nanging bakal mikir lan nyebar ing spesies sing bakal duwe, banjur, ing wektu, dheweke bakal ngandhut pikirane kang bakal nuduhake manawa jinis kang dikarepake. Iki minangka bukti pisanan kasuksesané, nanging ora cukup. Dheweke kudu terus ngeling-eling pikirane sing wis disusun lan mikir kanthi sabar saka pikirane tartamtu tanpa nglalekake marang wong liya. Minangka terus mikir, pamikiran bakal dadi luwih jelas lan sarana spesies anyar sing bisa digawa menyang donya bakal digawe polos. Ing wektu samengko, dheweke kudu nyedhiyakake dheweke karo spesies sing paling cedhak karo apa sing dikarepake; kanggo aran ing wong; kanggo mangerteni gerakan sing beda-beda lan dadi simpati karo lan ngematake godhong saka tanduran sing mlaku liwat arteri lan vena, kanggo ngrasakake seneng lan nyuplai, nglintasi tetanduran sing dipilih lan banjur mikirake spesies kasebut ing nyebrang, kanggo aran berkembang saka rong jinis sing wis dipilih, lan menehi wangun fisik. Dheweke ora perlu, lan dheweke ora, yen dheweke wis tilar donya, bakal ora bakal keprigelan yen dheweke ora ndeleng sekaligus spesies anyar minangka produk. Dheweke kudu nyoba lan nyoba maneh lan terus nyoba dheweke bakal wektu iki bungah kanggo ndeleng spesies anyar teka dadi, amarga bakal nggawe apa yen dheweke nindakake bagean.

Siji sing bakal mbutuhake spesies anyar dadi perlu ngerti sethithik botani nalika dheweke wiwit diwiwiti, nanging kudu ngerteni apa sing bisa ditindakake. Kabeh kewan sing ana wis rumangsa lan wong kudu ngrasa karo wong-wong mau lan tresna marang dheweke, yen dheweke ngerti dalane. Yen dheweke duwe sing paling apik, dheweke kudu menehi sing paling apik kanggo dheweke. Aturan iki apik liwat kabeh karajan.

Kanca [Persamaan HW]